Hřebíček

Hřebíček se hodí nejen k přípravě vánočního cukroví, ale měli byste po něm okamžitě sáhnout i v jiných případech. Disponuje charakteristickou příchutí, která jídlu dodává nejen potřebnou vůni, ale může také zotavit tělo a duši. Je užitečný po celý rok pro uklidnění bolestí zubů. Má dezinfekční vlastnosti, takže je jeho odvar příjemný na omývání v době infekcí.

Obecně o koření

Hřebíček má velice příjemnou, silně aromatickou vůni. Jako koření se používají nerozvinutá květní poupata stálezeleného tropického stromu hřebíčkovce. Hřebíček se používá k přípravě mnoha jídel a také do omáček. Nejvíce se využívá do sladkých pokrmů, například do perníčků, ovocných koláčků a jiného vánoční vánočního pečiva.

Tento strom kuželovitého tvaru může vyrůst až do výšky 12 metrů. Hřebíčkovec kořenný má silný kmen a ve volné přírodě se běžně dožívá až do věku 400 let. Listy bývají lesklé a tmavě zelené. Rudé květy mají žluté okvětní lístky. Poupata jsou ze všeho nejdříve bledá, ale postupně zezelenají. Nicméně, v době sklizně jsou celé krásně červené. Sklízí se, jakmile dosáhnou 1,5-2 cm.

Původ koření

Hřebíček pochází z Moluckých ostrovů v Indonésii. Číňané toto koření využívali již od 3. století před naším letopočtem. V Asii se používá již přes 2000 let. Čínští dvořané si ho dávali do úst, aby si osvěžili dech a neurazili svého císaře, když s ním měli jednat. Arabští obchodníci rozšířili koření do Evropských zemí v období 4. století. Římané ho dokonce používali v kuchyni i k léčbě nemocí. Od konce 8. století se hřebíček využíval v Evropě a získal na popularitě.

Během středověku se hřebíček bral jako jedno nejdražších koření vůbec. Bohatou vůni hřebíčku lze cítit na velkou vzdálenost, a tak je možné, že tehdejší cestovatelé objevili některé ostrovy s kořením, díky pronikavé vůni. V rámci 17 a 18. století hřebíček dosáhl v Británii opravdu vysoké ceny kvůli dovozu.

Chuť koření

Jeho sladká až ostrá chuť je vhodná pro vaření a pečení. Může být skvělým vylepšením masa, omáček, dezertů nebo je rovněž skvělou volbou pro víno.

Druhy koření

  • Hřebíček celý
  • Hřebíček mletý

Použití a jeho léčebné účinky

Hřebíček je antibakteriální, ničí mikroby a zvyšuje odolnost. Současně působí dezinfekčně a dokáže zmírnit bolesti. Pročišťuje organismus, je močopudný, a tím podporuje trávicí systém. Ale to není všechno. S pomocí hřebíčku budete moci bojovat s paradentózou, nachlazením, podrážděním dýchacích cest, nevolností a také s bolestmi kloubů nebo onemocněním. Měl by skutečně působit jako nápoj lásky!

Léčebné účinky

  • Posiluje imunitní systém
  • Antibakteriální účinky
  • Antioxidantní účinky
  • Analgetický účinek
  • Při bolestech v krku
  • Při paradontóze a bolestech zubů
  • Osvěží dech
  • Používá se při rýmě a zánětech dutiny ústní

Použití v kuchyni

Silná a aromatická vůně hřebíčku se zásadně využívá v kombinaci se sladkými pokrmy a cukrovinkami, jako jsou perníky, jablečné pečivo, čajové pečivo nebo fondán. Celý hřebíček se také používá do punče, vína a čajů. Kromě toho se používá do vonných směsí (pot pourri) spolu se skořicí, badyánem a kardamomem. Ať tak či onak, při dávkování hřebíčku je třeba dbát zvýšené opatrnosti, protože obsahuje silné, znecitlivující silice. Toho využívají léčitelé po celém světě. Zejména při bolestech zubů předepisovali žvýkání hřebíčku, který znecitlivuje bolest.

V Číně a Indii se hřebíček používá s mnohem větší tvůrčí energií. Je součástí proslulé směsi pěti vůní, spolu s badyánem, sečuánského pepře, čínské skořice a fenyklu. Tato směs se obvykle používá při úpravě kuřecího a vepřového masa a lze ji nalézt v pokrmech po celé jižní Číně, a to i v těch nejzapadlejších místech. V Indii je běžnou součástí směsi garam masaly a různých druhů kari.

Recept

Hřebíčkový olej

Hřebíčkový olej je výjimečně silná látka, takže ho nikdy neužívejte bez zředění. Ať je to jakkoli, je skutečně prospěšný. Dokáže ničit choroboplodné zárodky a může být skvělým pomocníkem při podráždění jater virového původu. Kromě toho je mimořádně cenný při tuberkulóze. Hřebíčkový olej se navíc mimořádně často vyskytuje ve vietnamských a čínských balzámech. Hřebíčkový olej je navíc mimořádnou nabídkou pomoci při bolestech kloubů, a v mnoha případech stačí, že jej jemně vetřete na bolavý kloub a zbytek práce necháte na oleji. Navíc si ho můžete používat i vnitřně. Do 2 dcl vody přidejte 1 kapku oleje a máte hotovo.

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.