Ozdobný badyán je klasickým tradičním vánočním kořením, které nás okouzlí svou nezaměnitelnou vůní při přípravě perníčků nebo při ochutnávání svařeného vína. Je to jedna z nejkrásnějších chutí na světě, která se hodí k vaření a ohřívání, ke zkrášlení adventního věnce, sváteční tabule nebo vánočního svícnu. A to není vše, co hvězdicový badyán umí!
Obecně o koření
Hvězdicový badyán (nazývaný také hvězdicové koření, hvězdicová kůra, hvězdicový anýz nebo čínský anýz) je sušený plod s lesklými semeny stálezeleného stromu zvaného badyáník pravý (Illicium verum), který pochází z jihovýchodní Asie. Díky charakteristickému atraktivního tvaru většinou osmicípé hvězdy je nezaměnitelný s jinými příchutěmi. Hvězdicový anýz je pravděpodobně nejkrásnějším kořením vůbec. Spolu se skořicí, vanilkou, hřebíčkem, anýzem a muškátovým oříškem patří k tradičním vánočním příchutím v našem národě.
Původ koření
Badyán se pěstoval a stále pěstuje v Číně a Vietmanu již od pradávna a je spojován především s čínskou orientální kuchyní. V klasické čínské medicíně se jejich účinků využívá více než 3000 let pro svůj stimulační účinek na zažívací systém a poruchy trávení. V dnešní době je badyán velmi rozšířen v celém Tichomoří.
V Evropě se více rozšířil až v 17. století. Zprvu se mělo za to, že by badyán mohl pocházet z Filipín, odkud jej roku 1578 přivezl Thomas Cavendish. Tehdy se přidával dokonce do ovocných sirupů a marmelád, vylisovaný olej se používal v nápojích a likérech s anýzovou příchutí. V Japonsku si velmi váží místní odrůdy, která je velmi často vysazována v chrámových zahradách. Kdysi se rozemleté plody a kůra Badyánu využívaly jako kadidlo.
Chuť koření
Badyán má nezaměnitelnou, kořeněně sladkou chuť a jeho nezaměnitelná vůně připomíná anýz, fenykl nebo lékořici. Badyán koupíte rozemletý nebo rozdrcený, ale nejlepší je ho celý rozdrtit a rozemlít v hmoždíři, protože mletím se rychle uvolní jeho síla a vůně zmizí. Neobvyklá kombinace pálivosti a sladkosti z něj dělá koření, které je navzdory tomu, že je jemná, je tak silná, že by se měla neustále používat s mírou.
Druhy koření (mleté, celé, podtypy)
- Japonský hvězdicovitý anýz
Použití a jeho léčebné účinky
Badyán má výjimečnou chuť, ale navíc má neuvěřitelně pozitivní dopady na lidské zdraví. V čínské medicíně se používá při žaludečních potížích a bolestech žaludku a v několika zemích se skutečně žvýká po večeři jako žaludeční prostředek pro trávení. Badyán může také výrazně zlepšit váš odpočinek a nemoci. Také celkově posiluje organismus.
Léčebné účinky
Místo v kuchyni se badyán používá v čínské farmacii na řadu onemocnění, jako je reflux, bolesti žaludku a žaludeční potíže u dětí. V souladu s pozdějšími úvahami se ukázalo, že badyán působí proti některým druhům rakoviny, například proti rakovině plic.
- Posiluje organismus v činnosti
- Uvolňuje žaludek
- Proti žaludečním potížím
- Přispívá k lepšímu odpočinku
- Zklidňuje zahlenění a obstrukci
- Je součástí sirupů proti zahlenění – zmírňuje zahlenění a bolesti v krku
- Badyánový čaj uklidňuje revmatismus
- Na střevní koliku
- Proti bolestem kloubů
- Na zácpu, nadýmání, proti průjmu
- Na posílení organismu a rekonvalescence
Badyán se díky své kyselé látce shikimové, která působí proti chřipce (ve skutečnosti proti ptačí chřipce), používal při výrobě antivirového léku Tamiflu, ale postupem času byla tato látka z badyánu nahrazena uměle.
Použijí v kuchyni
Badyán se nejčastěji používá při sladkém ohřívání, může být běžnou součástí perníkových příchutí, přidává se do vánočního cukroví, koláčů a cukrovinek, používá se do švestkových a hruškových džemů, pomerančových marmelád nebo aromatických džemů a kompotů. Badyán může být skvělým zvýrazňovačem čaje, vína, grogu a dalších zahřívacích nápojů. Přidává se do domácích alkoholických nápojů a neměl by se ztratit například v karobu.
Recept
Badyánové kapky
- 2 polévkové lžíce drceného badyánu
- 7 až 8 polévkových lžic vodky nebo jiného čirého min. 40 % alkoholu
Vložte badyán do láhve a zalijte likérem. Nechte nejméně dva týdny louhovat. Každý den několikrát protřepejte. Poté sceďte, nalijte do matné sklenice a dobře ji uzavřete. Při nachlazení užívejte 15 kapek třikrát denně po večeři po dobu nejméně deseti dnů. Navenek je báječná tinktura z badyánu na potírání zón postižených revmatismem.