Antioxidanty v potravinách a doplňcích stravy

Antioxidanty jsou v poslední době v oblasti výživy velmi skloňované téma. Člověk by měl z dostupných informací až pocit, že jsou vlastně klíčem ke zdravému tělu, mysli i dlouhověkosti. Jedná se opravdu o tak zázračné látky, které si dokáží poradit s mnoha nemocemi? Napovíme, že tato myšlenka je z větší části pravdivá. Pojďme si přiblížit, jak vlastně antioxidanty v těle fungují, proč je vyhledávat a doplňovat, a kde je vůbec najít.

Co jsou to antioxidanty?

Lidský organismus během jeho běžného fungování ohrožuje mnoho věcí, ať už jsou to bakterie, viry či jiné patogeny, nebo například volné radikály. Poslední zmíněné, tedy volné radikály, se v těle vyskytují přirozeně a jsou tělem přímo produkované. To však neznamená, že jsou prospěšné – jedná se v podstatě o vedlejší produkt různých tělesných procesů jako je pohyb, získávání energie z potravy, ale vznikají i kvůli působení vnějších vlivů, kterými může být například znečištěné prostředí a ovzduší.

Když je v těle volných radikálů příliš, vzniká takzvaný oxidační stres. V této chvíli se již buňky nestíhají samy chránit a mohou vznikat různá onemocnění, nejčastěji se pak jedná o civilizační choroby. V boji proti volným radikálům pomáhají buňkám antioxidanty. Organismus si je samozřejmě v omezeném množství vytváří sám, ovšem v dnešní době, kdy lidé konzumují ve velkém polotovary a tráví čas ve městech se špatnou kvalitou ovzduší, je třeba antioxidanty co nejvíce doplňovat.

A co mají vlastně antioxidanty v organismu na starosti? Jejich úkolem je přinášet volným radikálům elektrony, díky čemuž je nemusejí vyhledávat v buňkách. Ty jsou tak ochráněny proti poškození. Déle se antioxidanty podílejí na opravách DNA a celkově správné funkci organismu na buněčné úrovni.

Tabulka antioxidantů

ResveratrolTento antioxidant se v největší míře vyskytuje v modrých bobulovitých plodech, v révě vinné či v arašídech. Díky této látce můžeme předcházet kardiovaskulárním onemocněním, dochází ke snížení krevního tlaku či posílení imunity. Pomáhá také zmírňovat projevy alergií.Resveratrol je hojně přidáván do doplňků stravy podporujících zdraví srdce a oběhové soustavy, nebo do kosmetických přípravků.
Vitamín CVitamín C neboli kyselinu askorbovou asi netřeba příliš představovat. Kromě citrusů jej najdeme také například v paprikách, jahodách a dalším ovoci a zelenině. Tento vitamín si tělo nedokáže vytvořit samo, musíme ho tak přijímat společně s potravou. „Céčko“ je důležité pro správnou funkci imunitního systému, k udržení zdraví cév, svalů, kostí i zubů a podílí se na velkém množství procesů v těle.
GlutathionJedná se o jeden z nejsilnějších antioxidantů v našem těle. Nachází se v každé buňce a má „superschopnost“ maximalizovat účinnost ostatních antioxidantů. Chrání zejména mitochondrie a podporuje buněčné dýchání, je důležitý při detoxikaci organismu a nezbytný při procesech využití energie. Tělo si glutathion vytváří samo, ovšem s věkem tato schopnost klesá. Abychom jeho tvorbu podpořili, je důležité konzumovat maso, vejce, mléčné výrobky a kurkumin.
KarotenoidyPotraviny s obsahem karotenoidů poznáme velmi snadno – mají žlutou, oranžovou až červenou barvu. Tyto látky se podílejí na zmírnění oxidačního stresu.
Kyselina alfa-lipoováKyselina alfa-lipoová je jeden z mála antioxidantů, který se snadno přepravuje i do mozku. Jedná se o velice důležitý antioxidant k zachování psychické vitality i k zachování fyzického zdraví mozku. Kromě toho má tato kyselina schopnost regenerovat jiné antioxidanty nebo pohlcovat těžké kovy.
UbiquinonTato látka bývá označována také jako CoQ10 nebo Koenzym Q10. Obsahuje ji každá buňka v těle, nicméně produkce koenzymu Q10 s věkem klesá. Kromě přirozené ochrany před volnými radikály má tento antioxidant i další úkoly – tvoří více energie pro buňku, stojí za zdravím kardiovaskulárního systému a redukuje stárnutí buněk a celého organismu.

Antioxidanty v potravinách

Z výše uvedené tabulky tedy můžeme dedukovat, že antioxidanty jsou dvojího typu – jedny si tělo produkuje samo, jiné mu musíme dodávat konzumací určitých potravin.

Antioxidanty, které tělu musíme poskytnout, můžeme rozdělit ještě do dalších dvou skupin – na přírodní antioxidanty a na ty syntetické. Nejlepší antioxidanty jsou samozřejmě ty přírodní, jedná se o jejich přirozenou formu, se kterou si organismus poradí nejlépe a může je využít co nejefektivněji. Pojďme si představit potraviny s nejvyšším obsahem antioxidantů, které by v žádném jídelníčku neměly chybět.

TIP: Astaxanthin – nejsilnější antioxidant

Bobulovité plody

Drobné ovoce se právem řadí mezi superpotraviny. Kromě antioxidantů najdeme v bobulích také velké množství důležitých vitamínů, minerálů i stopových prvků. Mezi nejúčinnější drobné ovoce řadíme borůvky, kustovnici čínskou, rakytník a brusinky, ale také jahody, maliny a ostružiny.

Zelená zelenina

Brokolice, špenát a další listová zelenina se vyznačují vysokým obsahem vitamínu C. Zejména brokolice mezi zeleninou, co se týče antioxidačních účinků, vyčnívá – působí protizánětlivě, pomáhá předcházet vzniku rakoviny a zmírňuje projevy alergií.

Ořechy a semínka

Látky obsažené v oříšcích a semínkách jsou pro lidský organismus skutečným pokladem. A nejsou to zdaleka jen antioxidanty, které jej udržují v té nejlepší kondici. Například polyfenoly z vlašských ořechů pomáhají chránit mozkové buňky, v pistáciích je zase mnoho přírodního melatoninu, který vám zajistí kvalitní spánek. Další látky obsažené v různých druzích ořechů pak zvyšují účinek antioxidantů přítomných v buňkách.

Zelený čaj

O antioxidačních účincích zeleného čaje ví lidé už po celá staletí. Obsahuje katechiny, které doslova likvidují přebytečné volné radikály v těle a pomáhá tak zmírňovat oxidační stres. Čaj navíc působí močopudně, díky čemuž jsou škodlivé látky odváděny z těla.

Mezi další potraviny s vysokým obsahem antioxidantů patří například chia semínka, kakaové boby, granátová jablka nebo Acai berry.


Zdroje a studie

Od Monika Břešťanská

Milovnice přírody, ekologie a všeho živého s vášní pro kvalitní literaturu a hudbu. Momentálně na mateřské dovolené, ale zároveň studentkou učitelství přírodopisu a českého jazyka. // Instagram