Jak si založit bylinkovou zahrádku?

Pokud zapřemýšlíte na co všechno se dají bylinky využít, najdete řadu možností a způsobů, kterými se dají bylinky upravit či do čeho se dají přidat. Jistě nebude překvapením, že pro spoustu z nás se při slově bylinky vybaví jako první vaření. Tato skvělá činnost je pro někoho radostí, odpočinkem a pro někoho spíše starostí. Jedno je ale jisté – bylinky k vaření jednoduše patří a každý kuchtík potvrdí, že se čerstvým bylinkám žádné koření nevyrovná. Jaké druhy bylinek se do kuchyně hodí nejvíce a jak je nejlépe uchovávat? Rozebereme si v tomto článku.

Kde bylinky uchovávat?

Při odpovědi na tuto otázku je důležité si uvědomit, zda bylinky chcete mít k dispozici celoročně nebo pouze v teplém období. Pokud se rozhodnete uchovávat bylinky na zahrádce, je třeba brát v potaz roční období a také potřeby dané bylinky. Tím je myšlen například stín, určitá teplota, četnost zalévání a podobně.

Skvělým řešením spojeným s velkou úlevou je uchování bylinek v truhlíku. Obrovská výhoda spočívá v možnosti schování truhlíku do domu v nepříznivém počasí a v zimních měsících. Navíc máte bylinky stále po ruce a nemusíte se před každým vařením vydat na zahrádku sbírat bylinky. Takto můžete rostlinky uchovávat celý rok bez jakýchkoliv starostí.

Mimo zmíněné truhlíky je dobrým řešením také pařeniště, ve kterém se rovněž dají uchovávat rostlinky bez starostí celý rok. S výběrem vhodného pařeniště Vám jistě rádi poradí obsluha v hobby marketu.

Co se týče výběru vhodného truhlíku, záleží hlavně na určité bylině a její velikosti. Truhlík by neměl být příliš malý, aby se do něj rostlina bezpečně vešla a mohla dále růst. Při výběru je vhodné se také zaměřit na místo, ve kterém bude truhlík umístěn. Pokud chcete mít truhlíky na balkoně, je vhodné zvážit možnost závěsných truhlíků, které budou umístěné na zábradlí a mohou tak být případně i na sluníčku, pokud to dané místo umožňuje a rostlina vyžaduje.

Jaké bylinky pěstovat?

K pěstování jsou nejvhodnější bylinky, které s jistotou využijete. Spousta rostlinek se dá využít jak k vaření, tak k pečení. Konkrétní výběr je samozřejmě na každém z Vás, jelikož každému chutná něco jiného. I tak si však uvedeme ty nejpoužívanější bylinky.

Tymián

Tymián patří bezesporu k jedné z nejpoužívanějších bylinek vůbec. Pro jeho typickou  aromatickou vůni si ho oblíbil nejeden kuchař. Díky svému pozitivnímu vlivu na trávení se tymián obecně využívá hlavně ke kořenění hůře stravitelných pokrmů, avšak přidat ho dle libosti můžete do jakýchkoliv omáček, k masu nebo těstovinám.

Co se týče pěstování této rostliny, můžeme říct, že není vůbec náročná na péči. Pěstovat ji můžete jak na zahrádce, tak na balkoně či za oknem. Má ráda slunná místa, ale nesmí se příliš zalévat.

TIP: Jak (a proč) si zařídit i v bytě bylinkovou zahrádku?

Bazalka

Tato bylinka patří mezi velice oblíbené v italské kuchyni. Má typickou vůni a její zelená barva dokáže každé jídlo rozveselit a ozdobit. Bazalkou můžete doplnit pokrmy z těstovin, maso či pizzu. Ve všech případech je vhodné používat čerstvě natrhané lístky bazalky, protože v této fázi mají nejvýraznější vůni a chuť. Lístky bazalky si ale také můžete uchovat v mrazáku nebo v lednici ve sklenici, kdy lístky zalijete olivovým olejem.

Pěstování této byliny taktéž není nijak náročné. Důležité je však myslet na to, že bazalka nesnese přesazování, proto je důležité zasít jen tolik semínek, kolik využijete rostlinek. Zalévat by se měla ideálně každý den malým množstvím vody.

Máta

Mezi klasické bylinky do kuchyně můžeme bez starostí zařadit také mátu. Dá se použít jak do slaných pokrmů, jako jsou omáčky, tak také do těch sladkých. Skvělou kombinaci tvoří s čokoládou a čokoládovými dezerty. Lístky této rostliny můžete použít na ozdobu dezertů nebo tvorbu koktejlů. Nejznámějším z nich je mojito, jehož hlavní složkou je právě máta.

Máta snese úplný stín a také plné slunce. Má ráda vláhu, takže by měla být ve vlhké půdě, která ale nebude přelitá. Je dobré zeminu hnojit, máta pak bude mnohem lépe růst.

Meduňka

Meduňka má několik možností využití. Hodí se do omáček, dezertů, ale také z ní můžete připravit například limonádu. Nepohrnou jí ani ryby, mořské plody, sýry nebo ovocné či zeleninové saláty. Ze sušené meduňky se dá připravit čaj, který má uklidňující účinky.

TIP: Jak si připravit a pít meduňkový čaj

Pěstování této bylinky nevyžaduje mnoho úsilí. Ideální teplota pro pěstování meduňky je 15 – 20 °C. Pokud rostlince zajistíte dostatečné světlo, můžete ji takto pěstovat po celý rok. Vyhněte se však kupování rostlin v supermarketu. Nevydrží příliš dlouho a je velká šance, že brzy uhynou. Dejte proto přednost vypěstování rostlinky vlastníma rukama. Budete z toho mít větší radost a rostlinka se za to náležitě odvděčí.

TIP: Vyhazujete bioodpad do koše? Zkuste si z něj udělat kompost!

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.