Keto dieta nemusí nutně znamenat konec pečivu. Stačí, když zvolíte takové, které obsahuje minimum sacharidů. Vyzkoušejte naše recepty na keto chléb. Kromě toho klasického máme tip i na rychlý keto chléb z mikrovlnky a také na skvělé keto tortilly.
- Keto chléb z mandlové a kokosové mouky
- Keto chléb z mikrovlnky
- Keto tortilla
Recept č.1: Keto chléb z mandlové a kokosové mouky
Keto chleby se často drolí a nejsou vůbec nadýchané. To ale není případ následujícího receptu. Náš keto chléb z mandlové a kokosové mouky má lehkou konzistenci a drží perfektně pohromadě. Chce to jen trochu techniky. Hotový chléb se dá zamrazit i opéct v toustovači.
- Nutriční hodnoty: Jeden plátek obsahuje 3 g sacharidů a 80 kcal.
- Příprava: 10 minut.
Budete potřebovat:
- 1 hrnek blanšírované mandlové mouky
- ¼ hrnku blanšírované kokosové mouky
- 5 lžic másla
- špetka soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 12 vaječných bílků
Tip: Pokud do těsta přidáte sladidlo, napodobíte tak chuť klasického bílého chlebu. Vyberte takové, které je vhodné pro low carb stravu.
Jak upéct keto chléb z mandlové a kokosové mouky:
- Nejprve smíchejte v misce všechny suché přísady, tedy obě mouky, sůl, pečící prášek a pokud chcete, i sladidlo.
- V další misce si vyšlehejte sníh z bílků. Pokud předtím necháte vejce trochu ohřát při pokojové teplotě, půjde vám to lépe.
- Polovinu sněhu vmíchejte do těsta. Opatrně, aby vám nespadl.
- Poté přidejte druhou půlku. Opět buďte opatrní. Promíchejte, aby se vše dokonale spojilo. Doporučujeme to udělat ručně, robot by mohl být příliš drsný a sníh shodit.
- Těsto přesuňte do formy, kterou jste předtím vyložili pečícím papírem.
- Vložte do trouby a pečte na 160 stupňů, dokud vršek nezíská zlatavou barvu (cca 40 minut).
- Poté chléb přikryjte alobalem, a ještě chvíli pečte, dokud nebude hotový (cca 30 minut). Jak poznáte, že je hotový? Špejli tentokrát nechte v šuplíku. Vystačíte si s prstem. Vršek nesmí být měkký na dotek. Prstem ho stlačte. Neměli byste mít pocit, že uvnitř je ještě vlhký. To poznáte zase tak, že po stlačení chléb nevydá čvachtavý zvuk.
- Vyklopte chléb z formy a počkejte, až vychladne. A může se krájet a podávat.
Recept č.2: Keto chléb z mikrovlnky
Tlačí vás čas, nebo si s troubou obecně nerozumíte? Vyzkoušejte keto chléb z mikrovlnky, který je hned hotový, přesněji za 1 a půl minuty. Jde o odlehčenější variantu klasického anglického muffinu. Pokud doma nemáte zapékací misky, vystačíte si se silikonovou formou na muffiny. Ideální na snídani nebo rychlou večeři. Parádní je opečený společně s plátky slaniny a vejcem.
- Nutriční hodnoty: 1 porce obsahuje 3 g sacharidů a 150 kcal.
- Příprava: 5 minut.
Budete potřebovat:
- 1 lžičku Psyllium Husk (česky jitrocel indický osemení, v obchodech se setkáte s oběma variantami)
- 1 lžíce ghí (lze nahradit kokosovým olejem nebo máslem)
- 3 lžíce blanšírované mandlové mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 vejce
- špetka soli
Jak upéct keto chléb z mikrovlnky:
- Nejprve rozpustíte tuk. Ať už jste si vybrali klasické máslo, ghí, nebo kokosový olej, postup je stejný. Dejte ho na plotnu a na velmi mírném ohni ho rozehřejte. Pozor, ať se nezačne připalovat. U ghí by to neměl být problém, jelikož vydrží enormní teploty. Odstavte a nechte trochu vychladnout.
- V misce smíchejte suché ingredience – mouku, Psyllium Husk, prášek do pečiva a sůl.
- Vyšlehejte vejce. Stačí vidličkou v mističce, popř. šlehací metlou.
- Vajíčko a tuk přilejte do misky se suchými přísadami. Míchejte tak dlouho, až se všechno perfektně spojí. Jelikož je množství těsta malé, nemá cenu vytahovat robota.
- Přelijte do zapékací misky nebo formy na muffiny.
- V mikrovlnce směs pečte na nejvyšší výkon okolo minuty a půl.
- Vyklopte a nechte vychladnout.
- Bochánek rozpulte a máte dva kousky chlebu.
Recept č.3: Keto tortilla
Keto tortilla je základ pro zdravé keto wrapy. Ať už preferujete mexický způsob, wrap se salátem a s kuřecím, nebo máte vlastní recept, během keto diety se této pochoutky rozhodně vzdávat nemusíte. Pojďte si s námi připravit vlastní keto tortilly, které se hodí na oběd, k večeři či jako svačinka do práce.
- Nutriční hodnoty: 1 placka obsahuje 9 g sacharidů a 170 kcal.
- Příprava: 20 minut.
Budete potřebovat:
- 2 lžíce kokosové mouky
- 1 hrnek mletého zlatého lněného semínka
- ½ lžičky xantanové gumy
- špetka soli
- 1 lžíce tuku (máslo, ghí nebo kokosový olej)
- 1 hrnek horké vody
Tip: Xantanová guma pomůže těsto spojit lépe dohromady. Už se nebude drolit a lépe udrží tvar. Pokud ji nechcete použít, sáhněte po jitroceli indickém.
Jak upéct keto tortillu:
- Rozpusťte si tuk na plotně.
- Smíchejte suché ingredience – kokosovou mouku, lněné semínko, xantanovou gumu a špetku soli.
- Tuk a horkou vodu přidejte do suchých přísad.
- Těsto hněťte, dokud se vše dokonale nespojí. Pokud se nechcete zašpinit, robot vám pomůže.
- Z těsta udělejte váleček. Rozkrájejte ho na 6 stejných kousků. Z těch vytvořte malé oblé bochánky.
- Vezměte jeden bochánek po druhém a vyválejte je na tenké placky.
- Pečte v troubě (zhruba 180 stupňů), nebo na pánvi nad středním plamenem. Každý strana potřebuje zhruba 3 až 5 minut.
Keto tortilla se dá bez problémů zamrazit. Raději ale mezi jednotlivé placky dejte pečící papír, aby se na sebe nenalepily. Před podáváním je ohřejte, buď v troubě, v toustovači nebo na pánvi. Jakou zvolíte náplň je zcela na vás, my nedáme dopustit na guacamole a kuřecí.
Líbí se vám naše recepty? Pošlete je známým, kteří hledají zdravější náhrady klasického pečiva z bílé mouky. Uděláte jim tím radost a nám také. 😊