Keto chléb: 3 jednoduché recepty

Keto dieta nemusí nutně znamenat konec pečivu. Stačí, když zvolíte takové, které obsahuje minimum sacharidů. Vyzkoušejte naše recepty na keto chléb. Kromě toho klasického máme tip i na rychlý keto chléb z mikrovlnky a také na skvělé keto tortilly.

  • Keto chléb z mandlové a kokosové mouky
  • Keto chléb z mikrovlnky
  • Keto tortilla

Recept č.1: Keto chléb z mandlové a kokosové mouky

Keto chleby se často drolí a nejsou vůbec nadýchané. To ale není případ následujícího receptu. Náš keto chléb z mandlové a kokosové mouky má lehkou konzistenci a drží perfektně pohromadě. Chce to jen trochu techniky. Hotový chléb se dá zamrazit i opéct v toustovači.

  • Nutriční hodnoty: Jeden plátek obsahuje 3 g sacharidů a 80 kcal.
  • Příprava: 10 minut.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek blanšírované mandlové mouky
  • ¼ hrnku blanšírované kokosové mouky
  • 5 lžic másla
  • špetka soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 12 vaječných bílků

Tip: Pokud do těsta přidáte sladidlo, napodobíte tak chuť klasického bílého chlebu. Vyberte takové, které je vhodné pro low carb stravu.

Jak upéct keto chléb z mandlové a kokosové mouky:

  1. Nejprve smíchejte v misce všechny suché přísady, tedy obě mouky, sůl, pečící prášek a pokud chcete, i sladidlo.
  2. V další misce si vyšlehejte sníh z bílků. Pokud předtím necháte vejce trochu ohřát při pokojové teplotě, půjde vám to lépe.
  3. Polovinu sněhu vmíchejte do těsta. Opatrně, aby vám nespadl.
  4. Poté přidejte druhou půlku. Opět buďte opatrní. Promíchejte, aby se vše dokonale spojilo. Doporučujeme to udělat ručně, robot by mohl být příliš drsný a sníh shodit.
  5. Těsto přesuňte do formy, kterou jste předtím vyložili pečícím papírem.
  6. Vložte do trouby a pečte na 160 stupňů, dokud vršek nezíská zlatavou barvu (cca 40 minut).
  7. Poté chléb přikryjte alobalem, a ještě chvíli pečte, dokud nebude hotový (cca 30 minut). Jak poznáte, že je hotový? Špejli tentokrát nechte v šuplíku. Vystačíte si s prstem. Vršek nesmí být měkký na dotek. Prstem ho stlačte. Neměli byste mít pocit, že uvnitř je ještě vlhký. To poznáte zase tak, že po stlačení chléb nevydá čvachtavý zvuk.
  8. Vyklopte chléb z formy a počkejte, až vychladne. A může se krájet a podávat.

Recept č.2: Keto chléb z mikrovlnky

Tlačí vás čas, nebo si s troubou obecně nerozumíte? Vyzkoušejte keto chléb z mikrovlnky, který je hned hotový, přesněji za 1 a půl minuty. Jde o odlehčenější variantu klasického anglického muffinu. Pokud doma nemáte zapékací misky, vystačíte si se silikonovou formou na muffiny. Ideální na snídani nebo rychlou večeři. Parádní je opečený společně s plátky slaniny a vejcem.

  • Nutriční hodnoty: 1 porce obsahuje 3 g sacharidů a 150 kcal.
  • Příprava: 5 minut.

Budete potřebovat:

  • 1 lžičku Psyllium Husk (česky jitrocel indický osemení, v obchodech se setkáte s oběma variantami)
  • 1 lžíce ghí (lze nahradit kokosovým olejem nebo máslem)
  • 3 lžíce blanšírované mandlové mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • špetka soli

Jak upéct keto chléb z mikrovlnky:

  1. Nejprve rozpustíte tuk. Ať už jste si vybrali klasické máslo, ghí, nebo kokosový olej, postup je stejný. Dejte ho na plotnu a na velmi mírném ohni ho rozehřejte. Pozor, ať se nezačne připalovat. U ghí by to neměl být problém, jelikož vydrží enormní teploty. Odstavte a nechte trochu vychladnout.
  2. V misce smíchejte suché ingredience – mouku, Psyllium Husk, prášek do pečiva a sůl.
  3. Vyšlehejte vejce. Stačí vidličkou v mističce, popř. šlehací metlou.
  4. Vajíčko a tuk přilejte do misky se suchými přísadami. Míchejte tak dlouho, až se všechno perfektně spojí. Jelikož je množství těsta malé, nemá cenu vytahovat robota.
  5. Přelijte do zapékací misky nebo formy na muffiny.
  6. V mikrovlnce směs pečte na nejvyšší výkon okolo minuty a půl.
  7. Vyklopte a nechte vychladnout.
  8. Bochánek rozpulte a máte dva kousky chlebu.

Recept č.3: Keto tortilla  

Keto tortilla je základ pro zdravé keto wrapy. Ať už preferujete mexický způsob, wrap se salátem a s kuřecím, nebo máte vlastní recept, během keto diety se této pochoutky rozhodně vzdávat nemusíte. Pojďte si s námi připravit vlastní keto tortilly, které se hodí na oběd, k večeři či jako svačinka do práce.

  • Nutriční hodnoty: 1 placka obsahuje 9 g sacharidů a 170 kcal.
  • Příprava: 20 minut.

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce kokosové mouky
  • 1 hrnek mletého zlatého lněného semínka
  • ½ lžičky xantanové gumy
  • špetka soli
  • 1 lžíce tuku (máslo, ghí nebo kokosový olej)
  • 1 hrnek horké vody

Tip: Xantanová guma pomůže těsto spojit lépe dohromady. Už se nebude drolit a lépe udrží tvar. Pokud ji nechcete použít, sáhněte po jitroceli indickém.

Jak upéct keto tortillu:

  1. Rozpusťte si tuk na plotně.
  2. Smíchejte suché ingredience – kokosovou mouku, lněné semínko, xantanovou gumu a špetku soli.
  3. Tuk a horkou vodu přidejte do suchých přísad.
  4. Těsto hněťte, dokud se vše dokonale nespojí. Pokud se nechcete zašpinit, robot vám pomůže.
  5. Z těsta udělejte váleček. Rozkrájejte ho na 6 stejných kousků. Z těch vytvořte malé oblé bochánky.
  6. Vezměte jeden bochánek po druhém a vyválejte je na tenké placky.
  7. Pečte v troubě (zhruba 180 stupňů), nebo na pánvi nad středním plamenem. Každý strana potřebuje zhruba 3 až 5 minut.

Keto tortilla se dá bez problémů zamrazit. Raději ale mezi jednotlivé placky dejte pečící papír, aby se na sebe nenalepily. Před podáváním je ohřejte, buď v troubě, v toustovači nebo na pánvi. Jakou zvolíte náplň je zcela na vás, my nedáme dopustit na guacamole a kuřecí.

Líbí se vám naše recepty? Pošlete je známým, kteří hledají zdravější náhrady klasického pečiva z bílé mouky. Uděláte jim tím radost a nám také. 😊

Od Anna Macurová

Anička si dodělává magistra z historických věd. Už jí to ale leze na mozek, a tak místo hltání písmenek raději sype vlastní. Živí se jako copywriter a redaktor na volné noze, textuje e-shopy a píše články na blogy. Baví ji počítačové hry, sport a hromadění knih.