Problémy s ketodietou – rizika ketogenní stravy

Ketogenní dieta je velmi oblíbeným způsobem krátkodobého stravování, který většině z jejích příznivců zajistí rychlé úbytky na váze. I když má mimo snížení hmotnosti i jiné zdravotní benefity, nese sebou také určitá rizika a rozhodně se nehodí pro každého.

Keto dieta ve zkratce

Ketogenní dieta je způsob stravování, kdy omezujete příjem sacharidů na minimum a naopak navýšíte příjem tuků. Díky tomu se během několika dní tělo dostane do metabolického stavu ketózy a začne potřebnou energii čerpat z uložených tuků.

Na tomto principu funguje i cambridge dieta, dnes známá jako The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan. Navíc zabraňuje všem rizikům, které stav ketózy přináší. Hubnutí bez rizika a podporu zajišťují výživový poradci, kteří vytvářejí jídelníčky na míru.

V prvních dnech až týdnech jsou úbytky na váze opravdu markantní a tak se může jednat o perfektní start na cestě za vysněnou postavou nejen pro vaše tělo ale i mysl. Podstatné je zdůraznit, že by se mělo jednat opravdu o krátkodobé stravování tímto způsobem, protože z dlouhodobého hlediska by vám mohla přinést spíše více komplikací než užitku. 

Více o ketogenní dietě: Co je to keto dieta + zásady ketodiety

Keto dieta pod lékařským dohledem

Ketogenní strava je pro většinu zdravých lidí bezpečná, nicméně u chronicky či závažně nemocných jedinců může vyvolat spíše nechtěné vedlejší účinky. 

Ledviny a játra

Strava na keto dietě s vysokým obsahem tuků a bílkovin zatěžuje naše orgány. Pokud tedy trpíte například některým onemocněním ledvin, rozhodně byste se neměli bezhlavě vrhat do nákupů instantních ketodiet. Poraďte se se svým lékařem, je-li tento způsob stravování s vaší zdravotní diagnózou slučitelný, nebo jak ho případně podomácku upravit vám na míru.

Těhotné a kojící ženy

Každá těhotná si určitě užila spoustu nevyžádaných rad ve stylu “Jíš za dva, jen si dej!”. Pokud si chcete i během těhotenství udržet svou fyzičku a zbytečně netloustnout, určitě se jí nebudete držet, nicméně na každém šprochu pravdy trochu.

Zejména při těhotenství a kojení potřebuje tělo dávku energie navíc. V případě těhotenství se energetická potřeba mění spolu s velikostí vyvíjejícího se plodu a pro vás by zejména toto životní období mělo být důvodem proč se ještě více zajímat o to co jíte. Pro správný vývoj plodu je potřeba tělu dodávat komplexní spektrum všech živin, vitamínů a minerálů, předejdete tak následným problém s jeho nízkou hmotností a možnými vývojovými vadami.

Obdobná je situace i při kojení. Skrze mateřské mléko potřebujete dítěti dodat co nejvíce kvalitních živin, které tím pádem nesmí chybět ani ve vašem jídelníčku. Nejen při keto dietě se navíc dostanete do kalorického deficitu, což jistě v období kojení není žádoucí. Tělo potřebuje naopak vyšší energetický příjem na to, aby bylo schopno dostatek kvalitního mateřského mléka vytvářet, v opačném případě byste o něj mohli přijít. Zda je mateřské mléko kvalitní můžete snadno poznat i na jeho barvě – pokud je sytě žluté, obsahuje zřejmě kvalitní spektrum výživných látek, pokud je zabarvené spíše do bíla, nebo je čiré, měli byste na svém jídelníčku zapracovat.

Věřte že na hubnutí budete mít ještě spoustu času i po těhotenství a následném kojení, a tak raději experimenty s dietami nechte na pozdější období. Zaměřte se na kvalitní vyvážený jídelníček, který doplníte ještě o vitamínové doplňky. Budete se tak těšit nejen ze zdraví svého a svého miminka, ale rozhodně budete mít i více energie a dobré nálady.

Štítná žláza

Osoby s hypotyreózou (sníženou funkcí štítné žlázy) mají často problémy s vyšší tělesnou hmotností až obezitou a tak zkoušejí různé možnosti jak nadbytečná kila shodit. Propagace “zázračné” keto diety je pak osloví natolik, že se ji rozhodnou vyzkoušet aniž by si byli vědomi možných nežádoucích účinků spojených s nízkým příjmem sacharidů a špatnou funkcí štítné žlázy.

Zdravě fungující metabolismus produkuje hormon T3, který je hlavním hormonem štítné žlázy, který mimo jiné ovlivňuje i termoregulaci, oxidace v lidském těle a odbourávání tuků či sacharidů. Množství tohoto hormonu je přitom přímo ovlivňováno nejen celkovým příjmem ale také příjmem sacharidů ve stravě. Studie prokazují, že při nízkém množství sacharidů, klesá i hladina hormonu T3 a tím se snižuje i funkce štítné žlázy.

Pokud tedy v průběhu nízkosacharidové diety rozpoznáte některé z příznaků hypotyreózy, měli byste co nejdříve navštívit lékaře a poradit se o dalším postupu. V případě že takovým onemocním trpíte, ketogenní strava pro vás není vhodnou alternativou pro hubnutí.

TIP: Jak hubnout správně a zdravě?

Keto chřipka

Ve spojitosti s ketogenní dietou se také často můžete dozvědět o keto chřipce. Její průběh je obdobný jako u standardní chřipky. Můžete mít horečku či bolesti hlavy, budete unavení a přijít může i zvracení a nevolnost. Tento stav může trvat několik dnů až týdnů a je vyvolán v důsledku nerovnováhy energetických zdrojů ale také inzulínu či minerálů. 

Důležité je dodržovat pitný režim a od začátku keto diety myslet i na možnou suplementaci vitamíny a minerály.

Zácpa

Jakmile vyřadit z jídelníčku sacharidy, přijdete i o možnost konzumace ovoce a většiny druhů zeleniny. V důsledku toho budete mít ve stravě nízké množství vlákniny, která působí ve střevech a napomáhá vyprazdňování. 

Jedná se tedy o nejčastější vedlejší účinek keto diety, který vás může značně potrápit. 

Nedostatek vitamínů a minerálů

Nízký příjem ovoce a zeleniny se odráží i v příjmu vitamínů a minerálů, které tělu standardně dodáváte. Při keto dietě navíc tělo jako první vylučuje zejména přebytečnou vodu z těla, spaluje glykogen a sacharidy, přičemž přicházíte zejména o zásoby sodíku a hořčíku či draslíku.

Důsledkem toho se můžete cítit unavení a zmatení. Vaše energie poklesne a tak je na řadě si opět pomoci správnými potravinovinovými doplňky. Využít tak můžete některé širokospektré suplementy, které dostatečně doplní chybějící vitamíny a minerály. 

Jojo efekt

Týdny se snažíte shodit přebytečná kila na přísné dietě a sotva si dopřejete něco doposud zakázaného ručička na váze opět rapidně stoupá. Mnohdy se pak dostane ještě na vyšší čísla, než před začátkem vašeho posledního snažení a vy opět propadáte zoufalství a můžete začínat od nuly.

Ani u keto diety se tomuto jevu nevyhnete, ba naopak je velmi častý. Vzhledem k tomu, že tento typ diety výrazně omezuje váš jídelníček, návrat do “normálu” pro vás možná bude mnohem složitější než kdy dřív. Keto dieta by však měla být dodržována pouze po krstší časový úsek a tak se mu zkrátka nevyhnete.

Důležité je nepropadat hned z počátku panice a nenechat se stáhnout obžerstvím a záchvatovým přejídáním. Dopředu si promyslete jak budete postupně opětovně navyšovat příjem sacharidů v zařazovací fázy a rozhodně s ním nezačínejte skokově. Pokud jste se doteď stravovali s příjmem kolem 30g sacharidů/den, rozhodně nemůžete hned začít konzumovat například 150g/den a očekávat že si vysněnou postavu udržíte.

Od Martina Lavičková

Fitness trenérka a výživová poradkyně, finalistka bikiny fitness. Aktuálně máma na plný úvazek s vášní pro dobré jídlo a pohyb v jakékoli formě. // Instagram | Facebook