Udržte si kondici i přes mrazy a svátky

Možná jste si i všimli, že přes zimu vždy nějakou záhadou získáte nějaké to kilo navíc. Nejenže slavíme Vánoce a příchod dalšího roku, což se neobejde bez spousty kalorického potěšení. Tělo navíc ještě na zimu rádo speciálně ukládá o trochu více tuků pro vyšší šanci k přežití. 

No a co si budeme povídat, většina lidí v zimních měsících ani tomu sportu tolik nedá. Statisticky vzato je úplně normální během jedné takové klasické zimy přibrat dvě kila (a v lockdownu můžeme klidně ještě další dvě přidat). Problém je, že jsou to dvě kila, kterých se většina lidí jen tak nezbaví, takže za pár let už se to docela nastřádá.

Nojo, tak co s tím? Na to jsme se podívali ve spolupráci s Efitness.cz. A všichni jsme se shodli na tom, že je základem dostatečně teplé oblečení.

Nebojte se sportovat v mrazu – zahřejte se v Merino oblečení

Základem pobytu v zimních mrazech je dostatečné a kvalitní vrstvení oblečení. Kromě množství a poskládání vrstev (jak už říkaly babičky – hlavně nezapomenout na tílko), však záleží i na materiálu a kvalitě jednotlivých kousků oblečení. 

Pokud chcete mít jistotu, že vám při zimním sportování nebude zima, doporučujeme sáhnout po funkčním oblečení z merino vlny.

Nejenže merino vlna dokonale hřeje, a to i v případě provlhnutí. Navíc má antibakteriální účinky a ochranu před UV zářením. 

Oblečení z merino vlny má jedinou nevýhodou a tou je poněkud vyšší cenovka. Jedná se však o investici, která se vám bohatě vrátí.

Zimní sporty nejsou jen na horách a na sjezdovkách

Tak teď už víte, do čeho se v zimním období obléct. Ale do jakého sportu se pustit? Se zimou jsou vedle koulovaček a sáněk neodmyslitelně spojené lyže a samozřejmě běžky. 

Ale většina z nás na lyžích stráví maximálně jeden zimní týden, a to moc velkou parádu, co se týká spálených kalorií, neudělá.

Pokud máte kvalitní výbavu, nemusíte se ani v zimě bát zařadit sporty, které se spojují spíše s teplejším obdobím. Například běh.

TIP: Jak běhat v zimě?

Dostatek kalorií však spálíte i v bazénu (a v tom dobrém se za odměnu můžete prohřát i v sauně) či dlouhou zimní procházkou zakončenou svařákem nebo čajem. 

Dostatečně teplé oblečení, výbavu, ale i další inspiraci a motivaci k pohybu najdete na e-shopu Efitness.cz.

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook