Obezitolog – v čem se liší od jiných odborníků na výživu?

Ve světě odborníků na výživu existují různé profese. Obecně se od sebe liší úrovní vzdělání, od které se následně odvíjí potíže, s nimiž vám mohou pomoci. Jedním z dostupných výživových specialistů je obezitolog, na jehož náplň práce se zaměříme v následujícím článku.

V čem spočívá práce obezitologa?

Jak napovídá samotný název, obezitologie se zabývá diagnostikou a léčbou obezity u lidí různých věkových skupin

Obezitolog či obezitoložka poskytuje pacientům doporučení ohledně stravy a životního stylu. Cílem není pouze léčba obezity, ale také nemocí, které ji běžně doprovázejí. Nejčastěji se jedná o diabetes 2. typu, vysoký krevní tlak nebo různé srdeční a cévní choroby.

Rady obezitologa kromě samotné léčby obezity a s ní spojených potíží slouží také jako prevence. Jeho práce i vzdělání se velmi podobá dietologovi, avšak s tím rozdílem, že se zaměřuje na specifické potíže.

Obvykle se s odborníky v oblasti obezitologie setkáte v nemocnicích a na poliklinikách, ale mohou mít i své soukromé ordinace

Často spolupracují s dalšími lékařskými odborníky jako například kardiology, diabetology, pediatry, psychology či ortopedy, aby společně pacientovi poskytli komplexní plán, který ke svému uzdravení potřebuje.

V čem je obezitolog jiný?

Od jiných odborníků se obezitolog liší v tom, že má kompletní vysokoškolské lékařské vzdělání – podobně jako již zmíněný dietolog. Na rozdíl od něj však kromě atestace z interního lékařství potřebuje pro výkon svého zaměstnání absolvovat školení v oboru obezitolog pořádané Obezitologickou společností.

Než se na něj ale vydá, musí dokončit šestileté studium na lékařské fakultě – obvykle kombinaci oborů všeobecného lékařství a nutriční terapie. Oba obory u nás nabízí celkem čtyři vysoké školy, a sice:

  • Univerzita Karlova v Praze
  • Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
  • Masarykova univerzita v Brně
  • Ostravská univerzita

Studium na lékařské fakultě dává budoucím obezitologům potřebnou kvalifikaci pro úpravu životosprávy dlouhodobě nemocných osob. V tomto ohledu se zásadně liší od výživových poradců, kteří mohou poskytovat poradenství pouze zdravým lidem.

Kdy vyhledat obezitologické poradenství a jak probíhá?

Návštěva obezitologa je vhodná v případě, že vy nebo vaše děti trpíte obezitou a zdravotními problémy, které jsou s ní spojené. Nejčastěji se jedná o:

  • cukrovku 2. typu,
  • vysoký krevní tlak (hypertenzi),
  • ischemickou chorobu srdeční,
  • vysoké hladiny triglyceridů nebo LDL cholesterolu,
  • onemocnění žlučníku,
  • osteoartrózu a bolesti kloubů v důsledku jejich nadměrného zatížení,
  • spánkovou apnoe a problémy s dýcháním,
  • duševní onemocnění, jako je klinická deprese, úzkost a další psychické poruchy.

Hlavní náplní práce obezitologa je diagnostika a obezitologické poradenství. Při první návštěvě můžete počítat s tím, že si vás zváží, získá vaše tělesné míry a také změří krevní tlak, případně i hladinu cukru v krvi.

Často využívají také specializované přístroje určené k měření podílu tukové, svalové a kostní tkáně, což umožňuje mnohem přesnější diagnostiku onemocnění a jeho závažnosti.

Poté následuje rozhovor, kde se vás obezitolog zeptá na vaši rodinnou historii nadváhy a obezity, zdravotní komplikace, současný jídelníček, medikaci a další informace, které mu pomohou zjistit, jaká je příčina vašich potíží.

Následně vám obezitolog či obezitoložka sdělí, jaké nedostatky má váš aktuální režim, a poskytne doporučení ohledně stravování, pohybu a dalších oblastí životního stylu, která váš stav pomohou dostat pod kontrolu.

Součástí léčebného programu často bývají také doplňky stravy či léky určené pro řešení zdravotních komplikací, které obezitu doprovázejí. Obezitologické poradny mnohdy spolupracují i s jinými specialisty, jako jsou diabetologové, nutriční terapeuti či psychologové, kteří se na léčbě podílejí spolu s obezitologem. 

Kde najít obezitologickou poradnu?

Obezitologové nejčastěji pracují v nemocnicích a na různých klinikách. Výjimkou nejsou ani ordinace v soukromých zdravotnických zařízeních nebo v rámci vlastního zázemí, kde specialisté poskytují obezitologické poradenství jakožto podnikatelé.

Postup při hledání správného obezitologa se bude lišit v závislosti na tom, zda své zdravotní potíže již aktivně řešíte s nějakým odborníkem, nebo vás diagnostika teprve čeká.

V prvním případě vám služby obezitologa s velkou pravděpodobností doporučí nějaký jiný odborník a napíše vám žádanku do konkrétní ordinace. Jak už jsme zmínili, lékaři spolu při léčbě často spolupracují.

O doporučení můžete lékaře požádat, i když obezitu aktuálně neřešíte. Alternativou by pak bylo hledání odborníka svépomocí, což také nemusí být na škodu, jelikož získáte větší svobodu ve výběru.

Na internetu najdete mraky obezitologů, kteří pracují v různém prostředí a za různých podmínek. Recenze vám pomohou rozeznat, který stojí za návštěvu, nicméně osobní návštěva je pro patřičné zhodnocení speciality vždy nutností.

3 nejdůležitější tipy pro výběr obezitologa

1. Prověřujte vzdělání

Jak možná tušíte, existuje řada odborníků na výživu a každý z nich má jiné kompetence. Zatímco k získání titulu výživového poradce potřebujete pouze specifický kurz, v případě dietologa či obezitologa je třeba kompletní lékařské vzdělání.

Každý důvěryhodný obezitolog bude informace o svém vzdělání uvádět transparentně. V nemocnicích se obvykle nemáte čeho bát, jelikož své zaměstnance důkladně prověřují. U soukromých ordinací by však mohl nastat problém.

2. Praxe jako ukazatel spolehlivosti

Jestliže chcete tu nejlepší péči, měla by pro vás být důležitá také praxe. Každý pacient pro doktora znamená více zkušeností a tím pádem i větší šanci na úspěšnou léčbu dalších lidí, kteří ho navštíví. 

Nejde však jen o to, aby se obezitolog ve svém oboru pohyboval dlouhá léta – podstatné je i celoživotní vzdělávání. Se znalostmi z vysoké školy si nějakou dobu vystačí, avšak věda jde kupředu a přichází s novými objevy. Školení a certifikace tedy rozhodně patří mezi důležitá kritéria.

3. Lidskost především

Profesní zázemí ale není vše. Jsme přece jen lidé a od odborníků, kterým se chystáme svěřovat se svými zdravotními problémy a pocity, očekáváme jistou míru empatie a porozumění. Bez těchto kvalit se efektivita spolupráce snižuje.

Právě proto je osobní zkušenost velmi důležitá. I když bude mít váš obezitolog špičkový životopis, pokud si s ním nesednete, určitě vám nebude příjemné ho navštěvovat. A vzhledem k tomu, že vám má především pomoci, by byly takové okolnosti kontraproduktivní.

Závěrečné shrnutí: Obezitolog má specifickou klientelu

Nyní už vám je nejspíš jasné, jak vypadá práce obezitologa a kdy se jeho služby vyplatí využít. Zde je pár nejdůležitějších informací, které byste si měli odnést:

  • Obezitolog pracuje s lidmi trpícími obezitou a pomáhá jim řešit nejen jejich tělesnou váhu, ale i zdravotní komplikace spojené s jejich onemocněním.
  • Tímto termínem se může označovat pouze člověk s šestiletým lékařským vzděláním a nezbytným obezitologickým školením.
  • Obezitologové pracují v nemocnicích a na klinikách, případně mají své soukromé ordinace.
  • Při návštěvě poradny se nehodnotí pouze tělesná váha a stavba těla pacienta, ale jeho celkový zdravotní stav.
  • Profesionalita, vzdělání a zkušenosti jsou důležité, avšak při výběru obezitologa je třeba hledat i lidský přístup.

Od 4health

Administrátor, milovník sportu a cestování + zdravé stravy.