Základy kvalitního spánku: Jakou vybrat postel a matraci pro zdravý odpočinek? 

Dostatek odpočinku je velmi důležitý pro naše zdraví a pohodu. Základním předpokladem kvalitního spánku je přitom správná postel a matrace. Jaké jsou nejdůležitější faktory při zařizování lůžka a čeho byste se měli držet při výběru?

Výběr postele

Klasické rozměry jednolůžka a dvoulůžka zná jistě každý. Ovšem nabízí se mnoho dalších možností. Například pro případ, že vám jednolůžko nestačí a chcete si dopřát více prostoru. Dostatek místa je totiž pro pohodlný odpočinek důležitý. Oblíbenou volbou jsou proto i větší jednolůžka se šířkou 120 či 140 centimetrů.

Více místa samozřejmě může nabídnout i manželská postel. Namísto klasické šířky 180 cm je oblíbenou volbou 200 cm matrace. Jde o skvělou volbu pro každého, kdo se v noci více převaluje či jen jednoduše má rád svůj prostor. Zároveň vás nebude rušit neklidný spánek partnera.

Ovšem pokud v ložnici nemáte tolik místa, není důvod si zoufat. K dispozici jsou i lůžka o šířce 160 centimetrů. Jde sice o určitý kompromis, nicméně stále se zvládnete dobře vyspat a nezastavíte přitom celou místnost postelí.

Kvalitní matrace

Nejvýznamnějším prvkem je matrace. Ta by měla poskytovat dostatečnou oporu a pohodlí. Tvrdost vždy vybírejte na základě svých preferencí. Pro páry jsou vhodné dvě rozdělené matrace, každý si tak může zvolit ideální tvrdost. 

Každý materiál má své výhody, ať už zvolíte paměťovou pěnu, pružinovou, či latexovou matraci. Lůžka z paměťové pěny jsou oblíbená klasika, latex je skvělou volbou pro alergiky, ovšem je poměrně specifický. Nejlepší je proto si matraci předem vyzkoušet.

Nezapomínejte ani na polštář. I ten by měl poskytovat vhodnou oporu krční páteři. Skvělou volbou jsou ergonomické polštáře z paměťové pěny. Ty zajistí optimální polohu hlavy, abyste předešli různým bolestem.

Zdravotní výhody

Kombinace vhodně zvolené postele a kvalitní matrace vám může přinést několik zdravotních výhod. Vhodná opora pro páteř a klouby snižuje riziko bolestí zad a krční páteře. Obecně navíc kvalitní spánek na pohodlné matraci pomáhá snížit stres, zlepšuje celkový psychický i fyzický stav.

Comfortable bed with soft white mattress, blanket and pillows indoors

Správná péče

Aby vám pečlivě vybraná postel sloužila co možná nejdéle, je důležité se o ni dobře starat. Pravidelné otáčení matrace prodlouží její životnost – předejdete nerovnoměrnému zatěžování a vzniku důlků. Vyplatí se také pořídit ochranný potah. Ten chrání matraci a zároveň usnadňuje čištění lůžka. I čistota je totiž důležitá pro zdravý spánek.

Výběr vhodného lůžka je poměrně individuální záležitost. V každém případě se vyplatí investovat do kvalitních produktů – investujete totiž do svého zdraví. Dostatek odpočinku, opora páteře a kloubů mohou být významnou prevencí různých zdravotních potíží.

Zdroj foto 1: ViDI Studio / Shutterstock.com

Zdroj foto 2: New Africa / Shutterstock.com

Od Vašek Brynda

Od mala se věnuje sportu, především sjezdovému lyžování a karate. Potom se zamiloval do lezení, ale uvědomil si, že mu na bříšku něco během studia na vysoké škole narostlo, a tak začal ještě běhat. Mimo to se věnuje přes čtyři roky linkbuildingu na webových stránkách jako je Testado.cz, či třeba Modio.cz a další. Hlavním cílem je dodělat školu a stát se ředitelem vesmíru.