Co je to Shilajit?

Zatímco mezi nadšenci do východní medicíny je Shilajit už pár let stálicí, pozornost široké veřejnosti začal přitahovat až v posledních letech, kdy se stále častěji objevuje mezi oblíbenými doplňky stravy. Odkud tato zvláštní substance pochází, jaké látky obsahuje a na jaké účinky se můžete těšit? To vše a mnohem víc vám prozradíme v dnešním článku. 

Obsah článku

Zázrak z Himaláje

Východní medicínu jsme v úvodu nezmiňovali náhodou. Shilajit, známý také pod názvem Mumio či Mumijo, totiž pochází z oblasti Himalájí, kde ho už celá staletí sbírají místní obyvatelé. Jedná se o pryskyřici, která vzniká v průběhu tisíciletí rozkladem rostlinných materiálů a minerálních látek. Shilajit má charakteristickou černou barvu a pryskyřičnou konzistenci a obsahuje různé minerály, fulvové kyseliny, a další biologicky aktivní látky. Přestože na první pohled nemusí vypadat dvakrát lákavě, ukrývá v sobě celou řadu cenných živin, které prospívají zdraví. Není tak divu, že byl Shilajit tradičně používán v tradiční indické ajurvédské medicíně a dalších tradičních léčitelských systémech v Asii. Jeho prospěšné účinky však začíná postupně odhalovat také západní medicína, která je podrobuje rozmanitým výzkumům a studiím. 

Pokud zvažujete, že Shilajit zařadíte do svého jídelníčku, možná jste si stačili všimnout jeho poměrně vysoké ceny. Ta je bohužel daní za opravdu náročné získávání, které i v současné době probíhá ručně. Shilajit se totiž nachází v trhlinách skal Himalájí, a jeho těžba tak vyžaduje nejen dobré znalosti jeho výskytu, ale také pořádnou fyzičku. Kromě toho nasbíraný shilajit obvykle obsahuje nečistoty, a musí se proto dále čistit a zpracovávat. Tento proces zahrnuje filtrování, sušení a další kroky, které zajišťují, aby byl konečný produkt bez nečistot.

Složení Shilajitu

Nápovědou o účincích Shilajitu je především jeho složení. Jak již bylo naznačeno v úvodu, tato pryskyřice je bohatá zejména na minerální látky, jako je železo, zinek, hořčík či měď. Celkem obsahuje na osmdesát minerálů, které jsou nezbytné pro správné fungování lidského těla. Kromě toho Shilajit obsahuje různé antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a chrání buňky před poškozením. Zapomenout nesmíme ani na obsažené hummické a fulvové kyseliny.

Fulvová kyselina

A je to právě kyselina fulvová, která si zaslouží naši zvýšenou pozornost. Fulvové kyseliny jsou organické látky, které se nacházejí v Shilajitu a jsou známy svými antioxidačními vlastnostmi. Tyto kyseliny pomáhají zlepšovat vstřebávání minerálů a živin do těla. Údajně mají navíc schopnost vázat na sebe těžké kovy a toxiny v těle a eliminovat je. 

Účinky Shilajitu

Tím se dostáváme k dalšímu zásadnímu bodu – jaké jsou vlastně účinky Shilajitu? Ačkoliv je třeba poznamenat, že mnoho účinků může vyžadovat další důkladné studie, mezi nejčastěji uváděné účinky však patří zejména:

  • Podpora imunitního systému,
  • Antioxidační účinky,
  • Zvýšení vitality, 
  • Příznivý vliv na plodnost (obsah zinku),
  • Podpora kognitivních funkcí,
  • Podpora produkce svalové a kostní hmoty,
  • Regulace hormonální soustavy.

Pro koho je Shilajit vhodný?

Shilajit můžete bez obav vyzkoušet i v případě, že nepatříte mezi zastánce Ajurvédy nebo tradiční čínské medicíny. Přestože celou řadu výše zmiňovaných účinků ocení zejména muži, obsažené látky jsou velice prospěšné také ženám. Zkrátka a dobře, zařazením Shilajitu do jídelníčku rozhodně neprohloupíte.

Jak vybrat nejlepší Shilajit?

Než se pustíte do výběru Shilajitu na e-shopech se zdravou stravou, rozmyslete si, jaký typ Shilajitu chcete užívat. Každá forma má své výhody a nevýhody, a záleží tak primárně na vašich vlastních preferencích. Máte na výběr z čisté formy (pryskyřice rozpustné ve vodě), kapslí a prášku. Řada uživatelů Shilajitu preferuje formu kapslí, a to zejména z hlediska typické chuti a vůně, která zkrátka nemusí vyhovovat každému. Doporučit můžeme Zenforlife shilajit, kde najdete taktéž i analýzu z rozborů. 

Druhým důležitým kritériem při výběru je obsah účinné látky, tedy samotného Shilajitu, v daném produktu. Jeho množství by se mělo pohybovat kolem 200 až 250 miligramů na dávku. Menší množství by mohlo signalizovat vysoký obsah přísad, a tedy i sníženou účinnost produktu.

Nakonec se podívejte na cenu. Shilajit je dostupný v různých cenových kategoriích, což se také odráží v recenzích a hodnoceních od zákazníků. Důrazně varujeme před příliš levnými přípravky, které mohou signalizovat nízkou kvalitu a nedostatečný obsah účinných látek. Před nákupem si pro jistotu přečtěte recenze, zkušenosti a hodnocení jiných zákazníků, které vám pomohou s rozhodnutím, zda si vybraný produkt zaslouží vaši investici.

Pozor na kvalitu

S tím souvisí i poslední bod dnešního článku – kvalita. I když zpravidla platí, že původ nebo zpracování výrobku na území Evropské unie poskytuje určitou záruku ohledně jeho bezpečnosti, neuškodí si před nákupem ověřit, zda je daný produkt schválený k prodeji českými, potažmo evropskými úřady. Pokud si zakoupíte shilajit mimo Evropu, bohužel se vystavujete riziku, že látka obsahuje přísady, které buď výrazně snižují účinnost, nebo v horším případě mohou negativně ovlivnit vaše zdraví.

Ať už kupujete Shilajit v pryskyřičné formě nebo v kapslích, měli byste si být jisti, že je důkladně vyčištěn a neobsahuje nežádoucí chemikálie. Zároveň byste si měli ověřit, zda byl produkt zpracován tak, aby bylo zachováno co nejvíce živin. Základním pravidlem je nakupovat pouze u důvěryhodných prodejců, kteří disponují certifikáty potvrzující pravost produktu. Jedině tak budete mít jistotu, že nákupem Shilajitu nevyhazujete peníze oknem, a skutečně děláte něco pro své zdraví.

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Shilajit


Přečtěte si také

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.