Jedinci, kteří hřibům nebo obecně houbám rozumí, ji považují za jednu z nejchutnějších hub. V kuchyni má flexibilní využití, ale pokud byste se chtěli pustit do poctivé úpravy, přidejte ji do smaženice. Jak bezpečně poznat namodralou holubinku v lese?
Základní charakteristika holubinky namodralé
Doba výskytu | Červenec, srpen, září, říjen |
Místo výskytu | Jehličnatý les, listnatý les, smíšený les |
Užitná hodnota | Jedlá houba |
Tvar třeně | Válcovitý a mírně kyjovitý |
Barva třeně | Bílá, růžová, fialová |
Konzistence třeně a dužniny | Křehká |
Povrch třeně | Hladký, vláknitý |
Povrch klobouku | Hladký, vrásčitý |
Barva klobouku | Zelená, modrá, fialová, olivová |
Tvar klobouku | Polokulovitý, kulovitý, plochý, vmáčklý |
Vůně | Nevýrazná |
Chuť | Příjemná, sladká |
Hymenofor | Lupeny |
Prsten | Nemá |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky holubinky namodralé
Klobouk je 50-150 mm široký, masitý, v mládí polokulovitý, později zvednutý až narovnaný a uprostřed široce odstátý, mimořádně proměnlivé barvy — od světle růžové přes odstíny modré a fialové až po olivově hnědou, okrově hnědou nebo šedozelenou, pravidelně ojediněle skvrnitý, jednou za čas žlutozelený nebo celý žlutý. Barva klobouku se mění se stářím plodnice. Okraje zprvu oválné a při vývoji slabě pruhované, tu a tam zvlněné. Pokožka pravidelně paprsčitě vrásčitá, na okraji jednou za čas rozpukaná, stejně jako u holubinky zelenavé (Russula virescens), za sucha bývá lesklá, za vlhka slizká a lepkavá, odlupuje se přibližně do třetiny rozpětí klobouku.
Šupiny jsou obvykle tlusté, 5-10 mm vysoké, v mládí nápadně pružné, mastné (tukové), spojené s třeněm, aby nesplynuly, tu a tam s několika lupeny (může jich být více různých), rozvětvené na třeni, spojené žilkami, na začátku bílé, později krémové, obvykle s korodovanými skvrnami ve stáří. Třeň okrouhlý a dutý nebo okrajově kyjovitý, 50-100 x 20-40 mm, dlouhý pevný a plný, souvisle světlý, v mládí téměř hladký, v dospělosti jemně podélně vrásčitý, bílý nebo většinou purpurový, poraněním zkorodovaný.
Tkáň je dlouho ztvrdlá, zejména na koruně, světlá, pod pokožkou klobouku bílá, v některých případech nafialovělá, stářím okrajově tmavnoucí. Vůně je jemná, chuť jemná, půvabně oříšková. Výtrusnice jsou bílé. Výtrusy jsou zakřivené, 6,5-10 x 5-7 µm, s ornamentem a většinou oddělenými areolami bez spár nebo téměř bez nich.
Výskyt holubinky namodralé
Vyvíjí se hojně, zpravidla ve svazcích, v listnatých i jehličnatých lesích, například pod duby, buky nebo smrky. Roste v květnu až říjnu.
Možnost záměny holubinky namodralé
Holubinka namodralá (Russula cyanoxantha) je zaměnitelná především s příbuznými druhy ze segmentu Heterophylla. Obvykle je nápadná díky dobře přizpůsobivým (tečkovaným) lupenům, vitálním a robustním plodnicím, bílým čistým sporám a velmi jemné chuti tkání. Barva klobouku je výjimečně srovnatelná s barvou klobouku holubinky duopňákové (Russula grisea), holubinky fialově zelené (Russula ionochlora) nebo holubinky podmračené (Russula parazurea), všechny však mají v mládí výtrusy krémově smetanové a v některých případech poněkud palčivé lupeny.
· Holubinka mandloňová (Russula vesca) je častěji zbarvena růžově až červenohnědě, má citlivější okvětní lístky a menší, drobnější plodnice.
Zelené varianty poněkud namodralé holubinky (Russula cyanoxantha) lze zaměnit například s holubinkou bukovou (Russula heterophylla), kterou poznáme podle výjimečně malých výtrusů, holubinkou trávo zelenou (Russula aeruginea) s krémově zbarveným výtrusným prachem a poněkud ostrou chutí tkáně uvnitř lusků mladých plodnic, nebo zejména za holubinkou nazelenalou (Russula virescens) s obyčejně nápadně porušenou pokožkou čepičky.
Ze vzácnějších druhů je navíc pravděpodobná záměna s holubinkou bělovýtrusou (Russula variegatula), holubinkou dužnatou (Russula medullata), holubinkou kachní (Russula anatina), holubinkou tmavomodrou (Russula atroglauca) a holubinkou Langeho (Russula langei). Pro přesnější ujištění je rozumné sledovat barvu výtrusného pletiva a reakci dužiny na roztok zelené skalice (FeSO4). Všechny tyto druhy jsou naopak jedlé a kulinářský ceněné. Zcela nezkušený houbař by mohl lehce holubinku zeleně zbarvenou zaměnit za nebezpečnou muchomůrku zelenou (Amanita phalloides). Kdo nedokáže bezpečně rozeznat muchomůrku od holubinky, měl by se sběru holubinek vyhnout.
Holubinka namodralá – Recept
Holubinky jako směs se sýrem na topinkách
Ingredience:
- Chléb nachystaný na plátky
- 1 kg holubinek
- 2 cibule
- 3 lžíce sádla
- 6 stroužků česneku
- 2 feferonky
- 3-4 rajčata
- Pepř, sůl, kmín
- 150 g dobrého tvrdého sýra (dle chuti)
- Okurka a kapie
Postup
Nejdřív se na sádle osmahnou topinky, které se osolí a potřou česnekem. Na pánev dáme rozpálit sádlo a přidáme nakrájenou cibuli na kostičky a osmažíme do zlatova. Následně přidáváme pokrájené holubinky, které osolíme a opepříme, okmínujeme a smažíme dokud se nevypaří voda a houby zezlátnou. Mezitím spaříme 2 rajčata a oloupeme je, nakrájíme a přidáme k houbám, dále přidáme velmi najemno nakrájené feferonky a 5 stroužků česneku pečlivě prolisujeme rovnou do pánve. Chvíli podusíme a přisypeme sýr. V konečné fázi topinky potřeme směsí a navrch přidejte kapii, okurku a rajče.