Penízovka máslová je výborná jedlá houba, která je blízkou příbuznou Penízovky kuželovité. Rozdíl poznáme jen v barvě, Penízovka máslová je tmavší, není tak šedivá. Roste hojně, ve skupinách nebo jednotlivě, nejčastěji v jehličnatých lesích, především borových v období od září do listopadu. V kuchyni je všestranně použitelná, sbíráme však spíše klobouky mladých plodnic, starší bývají příliš vodnaté. Kloboučky se nejlépe hodí do polévek, nožičky pak usušené a rozemleté můžeme použít jako houbové koření. Chuť je zemitá, vůně nevýrazná.
Základní charakteristika Penízovky máslové
Doba výskytu | září – listopad |
Místo výskytu | jehličnaté lesy, především borové, smíšené lesy |
Užitná hodnota | jedlá houba |
Tvar třeně | kyjovitý |
Barva třeně | bílá, zespodu červenohnědá |
Konzistence třeně a dužniny | dutá, v mládí třeň plný, dužnina měkká |
Povrch třeně | výrazně rýhovaný |
Povrch klobouku | hladký, suchý |
Barva klobouku | hnědá |
Tvar klobouku | plochý s hrbolkem, klenutý, polokulovitý |
Vůně | nevýrazná |
Chuť | zemitá |
Hymenofor | lupeny |
Prsten | nemá |
Pochva | nemá |
Klíčové znaky Penízovky máslové
Klobouk: bývá široký až 100 mm, v mládí zvoncovitý, později vyklenutý nebo plochý s nízkým středovým hrbolkem. Okraj klobouku je rovný a v mládí podvinutý. Povrch klobouku je hladký a suchý. A jeho barva je hnědá nebo červenohnědá.
Lupeny: jsou měkké, vysoké, husté a bělavé, krátce připojené.
Třeň: je dlouhý až 80 mm, kyjovitý, v mládí plný, později pak dutý. Barva třeně je červenohnědá, ve spodní části bílá.
Dužnina: je ve třeni pružná, měkká, vodnatá a bělavá, neměnná. Má nevýraznou vůni a zemitou chuť.
Mikroskopie: výtrusný prach je bílý.
Výskyt Penízovky máslové
Penízovka máslová roste hojně, ve skupinách nebo jednotlivě, nejčastěji v jehličnatých lesích, především borových v období od září do listopadu. Nalézt ji ale také můžeme v lesích smíšených.
Možnost záměny
Penízovka kuželovitá (Collybia asema) – jedlá, výborná, velmi cenná houba, která je ceněna především pro svůj velký výskyt v době, kdy jiné druhy jedlých hub již nerostou. Nalézt ji můžeme ve smíšených, listnatých i jehličnatých lesích v období od září do listopadu. Od Penízovky máslové se liší hlavně barvou. Klobouk je polokulovitý, šedý, s hnědým hrbolkem uprostřed.
Penízovka máslová recept
Tradiční polévka
Ingredience:
- 2 hrsti penízovek
- ¼ celeru
- 2 mrkve
- 2 brambory
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- hrst petrželové natě
- nové koření mleté
- pepř mletý
- kmín drcený
- majoránka
- sůl
- hladká mouka
Postup:
Do hrnce dáme olej, na kterém orestujeme cibuli. Pak přidáme na kostičky nakrájený celer a mrkev, osolíme a přidáme penízovky. Dusíme dokud houby nepustí šťávu. Pak přidáme na kostičky nakrájené brambory, drcený česnek, pepř, petrželovou nať, špetku nového koření a lžičku majoránky. Promícháme a jemně poprášíme moukou. Opět promícháme a zalejeme 1,5l vody. Přivedeme k varu a vaříme cca 40 minut. Polévku dochutíme podle své chuti a podáváme s chlebem.