Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)

hliva ustricna

Hlíva ústřičná je jedním z četných dřevokazných organismů, které parazitují na živinách několika, především listnatých dřevin. Hlíva zastupuje místo v čeledi hlívovitých hub a je pojmenována podle barvy klobouku, která má odstín po ústřicích. Ve shodě s příručkami hub je hlíva poněkud nasládlé chuti a je známý svou silnou vůní.

Hlíva ústřičná je výjimečně dobrou pochoutkou a v poslední době se těší velké oblibě gurmánů. Houby mají v kuchyni opravdu širokou škálu využití. Ze sušených hub se skvěle připravuje úžasná polévka, navíc se hodí k přípravě pečeného masa, nádivek, těstovin a rýže a hlívy ústřičné lze využít k přípravě chutných studených porcí zeleninové směsi. Rozdrcené houby jsou neuvěřitelně voňavou pochoutkou!

Základní charakteristika hlívy ústřičné

Doba výskytuLeden až březen, říjen až prosinec
Místo výskytuListnatý a smíšený les, park, zahrady, mýtiny
Užitná hodnotaJedlá houba
Tvar třeněVálcovitý
Barva třeněBílá
Konzistence třeně a dužninyTvrdá
Povrch třeněChlupatý
Povrch kloboukuHladký a lysý
Barva kloboukuHnědá, šedá, fialová
Tvar kloboukuExcentrický
VůněHoubová, kořenitá
ChuťPříjemná, nevýrazná, sladká
HymenoforLupeny
PrstenNemá
PochvaNemá

Klíčové znaky hlívy ústřičné

Klobouky mladších hub mají podvinutý okraj, později se klobouk upevňuje a stává se vějířovitým s ostrým okrajem, lupeny jsou zpravidla skrovné. Hřib se vyvíjí v trsech, na boku se ze dřeva vyvíjejí třeně (nohy). Spodní patra organismu mohou být pokryta bezpečným bílým povlakem výtrusů z klobouků nad nimi. Hmota je jemná, tvárná a příjemně voní.

Výskyt hlívy ústřičné

Hlíva je rozšířena téměř po celém světě. Může se jednat o běžný až hojný druh. U nás se tato houba vyskytuje v přírodě od začátku podzimu do začátku zimy. Vyvíjí se na kmenech listnatých stromů — nejčastěji topolů, buků, vrb nebo bříz, jednou za čas i na jehličnanech. Často se objevuje na odumřelých nebo umírajících stromech. Hlíva ústřičná se dá velmi jednoduše vypěstovat i u vás doma. Pro domácí pěstování je nezbytné získat sazenice. Je běžně dostupná ve většině obchodů a je jednou z nejznámějších hub na celém světě.

Možnost záměny

Záměna za jiné druhy je v podstatě znemožněná a u škodlivých druhů téměř nemyslitelná. Další srovnatelné druhy patří mezi konzumovatelné — jedná se o hlívu plicní (Pleurotus pulmonarius) a hlívu dubovou (pleurotus dryinus). Obě poznáte, protože jsou prakticky zcela bílé, až na narůžovělou část klobouku. Jedovatá hlíva olivová (Omphalotus olearius) disponuje žlutooranžovými plodnicemi s hnědými šupinami.

Hlíva nálevkovitá (Pleurotus cornucopiae) – Má klobouk tvarovaný do hluboké nálevky, a kromě toho má dlouhou třeň. Roste od léta do konce podzimu.

Choroby postihující hlívu ústřičnou

Jedním z nejčastějších problémů při pěstování hlívy je tvorba plísní, které napadají substrát nebo samotné mycelium. Určitou prevencí je sbírání všech plodnic včetně nožky a kořene, protože zbytky se v substrátu zřejmě rozkládají. Plísňové nákazy mohou přenášet i malé mušky, které se živí zbytky mycelia. V takovém případě je rozhodující zachovat velkou čistotu a kolem substrátu a svazků mycelia lze navíc umístit lepkavé tyčinky na hmyz. Neměly by se používat postřiky proti hmyzu, protože ty houba nasákne a pak je sníte i s toxiny.

Hlíva ústřičná – Recept

Dršťková polévka

Ingredience:

  • 0,5 kg hlívy ústřičné (čerstvou)
  • 2 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Olej
  • Hladká mouka
  • Máslo
  • Majoránka
  • Zeleninový vývar
  • Mletá sladká paprika

Postup

Nakrájejte cibuli najemno a hlívu na plátky. V hrnci rozehřejte olej a přidejte cibuli a hlívu. Krátce a opatrně osmahněte. Jakmile hlíva vypustí šťávu, poduste ji pár minut. Poté vše zasypte paprikou, solí, pepřem, česnekem a vše povařte. Z másla a mouky si udělejte jíšku, kterou polévku zahustíte a následně velmi krátce povaříme.


Mohlo by Vás zajímat

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.