Jsou to krasavice s dlouhou štíhlou nohou s posuvným prstenem a obrovskou šupinatou čepicí, kterou děti často nosí z lesů jako deštník, to je často vysoká bedla nebo konzumní bedla. Může to být tvrdá houba s třeněm vysokým až půl metru, na kterém sedí nejprve svinutý, později široce rozprostřený klobouk, který může dosahovat až do velikosti jídelního talíře.
Na povrchu klobouku jsou obvykle obrovské, jemné, hnědé šupiny a na špičce matný hrbol. Ztvrdlý třeň je zkrášlen prstencovitým kroužkem, zbytkem rubáše kryjícího šupiny v mládí, kterým lze volně pohybovat nahoru a dolů. Tkáň klobouku je ve srovnání s korunou jemná a křehká a vůbec se nepodobá jiným houbám, a zpravidla nikdy ne zčervená. Chuť je mimořádně báječná a v podstatě zaměnitelná za lískové oříšky.
Klobouky se jedí jako jediné z bedel, protože celá třeň z bedle bývá velmi tuhá. V kuchyni ji zařadíte do klasických houbových skvostů nebo různých masových či zeleninových směsí. Lze ji také dobře usušit a prášek ze sušených a rozemletých hub použít k vylepšení polévek nebo omáček. Nejznámějším receptem na její zpracování je jistě řízek, a to buď v kmínu, nebo v klasickém trojobalu.
Základní charakteristika bedly vysoké
Doba výskytu | Červenec, srpen, září a říjen |
Místo výskytu | Jehličnatý / listnatý / smíšený les, pastviny, parky, křoviny, paseky |
Užitná hodnota | Jedlá houba |
Tvar třeně | Válcovitý, vylomitelný, hlízovitý |
Barva třeně | Hnědá |
Konzistence třeně a dužniny | Dřevnatá, bílá |
Povrch třeně | Příčně šupinatě žíhaný |
Povrch klobouku | Hnědý |
Barva klobouku | Světle hnědá |
Tvar klobouku | Kulovitý, plochý, zvoncovitý |
Vůně | Příjemně aromatická, houbová |
Chuť | Příjemná |
Hymenofor | Lupeny bílé |
Prsten | Má |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky bedly vysoké
Klobouk je 100-300 mm široký, v mládí kyjovitý, později kuželovitý a otevřený. Dospělé a vzrostlé bedly mohou být rovné a s hrbolatou vybouleninou uprostřed. Mladé plodnice bedle mají hnědavý klobouk a při vývoji se pokožka láme a vytváří nepředvídatelné hnědé nebo šedo hnědé šupiny. Směrem ke středu jsou okvětní lístky těsněji rozdělené a směrem k okraji se rozestupují. A bedlu vysokou poznáte podle dvojitého prstence.
Výskyt bedly vysoké
Vyvíjí se hojně v prosvětlených, vyzrálejších listnatých a smíšených lesích, na jejich prosvětlených okrajích a mýtinách. Běžně se vyskytuje na teplých, suchých stráních a v suchých bučinách. Častěji se vyskytuje v jehličnatých lesích. Obvykle se vyvíjí samostatně, méně pravidelně ve svazcích.
Možnost záměny
Mezi bedlami vysokými ji lze zaměnit s často se vyskytující bedlou červenající (Chlorophyllum rachodes), která je nepatrně menší, na průřezu stabilně rudá, její třeň není tygrovitá a je v malé míře konzumovatelná. Bedle zahradní (Chlorophyllum brunneum), které se nevyvíjejí v lesích a zahrnují tlustý, hlízovitý třeň, jsou několika odborníky označovány jako jedovaté. Kromě toho byla zaměňována za škodlivou muchomůrku tygrovanou (Amanita pantherina) a muchomůrku zelenou (Amanita phalloides), které se však vůbec nevyvíjejí z pochvy, jako ostatní bedle.
Bedla vysoká – Recept
Bedly na kmíně
Mezi nejrozšířenější způsoby přípravy bedle patří klasický recept na bedlu na kmíně. Chcete-li si tuto pochoutku připravit doma, můžete potřebovat následující postup.
Ingredience:
- Čerstvé bedly
- Drcený kmín
- Sádlo
- Sůl
- Pepř
Postup
Na začátku očistěte bedly, vyjměte nožičky a nakrájejte je na menší kousky, pokud je to nezbytné, podle vašeho přání. Zatímco někteří lidé se přiklánějí k tomu, že houby si nechají celé a pokouší se je rozříznout na dvou nebo třech místech, aby se nekroutily. Jiní se přiklánějí k tomu, že je rozčtvrtí nebo nakrájí na menší kousky. V té chvíli můžete bedlu připravit na másle nebo na oleji, ale nejlepší je prý bedla na sádle.
V misce rozehřejte jednu lžíci sádla (nebo oleje či másla). Mezitím bedlu posypeme kmínem a v případě, že je to nezbytné, osolte nebo opepřete. V tu chvíli houby smažíme z obou stran na rozpáleném tuku. Udržujte je v teple a smažte, dokud se nevypaří všechna voda, kterou houby vypustily. Podávejte ještě teplé, ideálně s čerstvě upečeným chlebem.