Až na výjimky jsou šťavnatky chutné a jedlé houby, které se objevují především v době sklizně. V našich končinách se vyskytuje až 40 rozmanitých druhů šťavnatek, které lze poznat podle naprosto slizkých plodnic, více či méně sbíhavých lupenů a obyčejných bílých čistých výtrusů. Mezi nejrozšířenější a nejvyhledávanější druhy patří šťavnatka pomrazka a šťavnatka modřínová.
Základní charakteristika Šťavnatky modřínové
Doba výskytu | Září, říjen, listopad, prosinec |
Místo výskytu | Jehličnatý les, smíšený les, pod modříny |
Užitná hodnota | Jedlá houba |
Tvar třeně | Válcovitý a štíhlý |
Barva třeně | Žlutá |
Konzistence třeně a dužniny | Křehká (bílá, pod pokožkou klobouku, žlutá a neměnná) |
Povrch třeně | Slizký |
Povrch klobouku | Slizký a tenkomasý |
Barva klobouku | Žlutá, citronová až dozlatova |
Tvar klobouku | Plochý, vmáčklý, klenutý |
Vůně | Nevýrazná |
Chuť | Nevýrazná |
Hymenofor | Lupeny – řídké, tlusté, bělavé nebo citrónově žluté, sbíhavé |
Prsten | Má nepatrný a slizovitý |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky Šťavnatky modřínové
Klobouk je 30 až 60 mm široký, zpočátku kuželovitý, později se rozšiřuje do nálevkovitého tvaru. Je slizký, leskle citronově žlutý až zářivě žlutý. Lupeny jsou řídké, bělavé až žluté, na třeni okrajově ohraničené. Třeň je 30 až 60 mm dlouhý, obvykle až 10 mm široký, kulatý a dutý, bělavý, směrem k bázi nažloutlý, vločkatý až vláknitý, se slizovitými zbytky vela pokrývajícími lupeny na vrcholu v nejmladších plodech. Dužnina je bílá nebo nažloutlá uvnitř klobouku. Chuť a vůně není nijak výrazná. Výtrusný prach je bílý.
Výskyt Šťavnatky modřínové
Vyvíjí se velmi hojně, zpravidla v září až do prosince, souvisle pod modříny. Vyvíjí se také v blízkosti modřínů v trávě a zeleni v městských parcích.
Možnost záměny
Šťavnatka nádherná (Hygrophorus speciosus) je také spojena s modříny, ale má hrbolatý, oranžově vláknitý klobouk, uprostřed je oranžově červený.
Šťavnatka modřínová — Recept
K přípravě pokrmů budete možná potřebovat větší množství plodnice, protože není tak vydatná, ale je výjimečná v polévkách a smaženici, kde ji budete moci kombinovat s dalšími druhy hub v době sklizně, jako je pýchavka nebo penízovka sametonohá.
Šťavnatka modřínová jako škvarky
Ingredience:
- Houby
- Omastek
- Sůl
Postup
Šťavnatky jsou opravdu skvělé houby, ale měli byste si jich nasbírat co nejvíce. Pokud si je usušíte, můžete si z nich v zimě udělat základ pro vynikající smetanovou omáčku. Nyní se vrátíme k receptu pro škvarky — recept je skutečně jednoduchý. Plodnici uchopíme za dlouhý třeň a klobouk ponoříme do rozpáleného oleje. Opečte, osolte a opepřete a užívejte si!