Holubinka vrhavka (Russula emetica)

holubinka vrhavka

Pro své unikátní zbarvení má své místo mezi nejkrásnějšími holubinkami, ale nemá místo ve vašem košíčku. Mohla by to být vaše poslední houba, která je palčivá a není jedlá — způsobuje nevolnost. Jak rozpoznat holubinku vrhavku v lesním porostu a nezaměňovat ji s jedlou holubinkou mandlovou nebo jahodovou?

Ať tak či onak, milovníci teplých a velmi pálivých pokrmů by tuto houbu bezpochyby neměli zkoumat. Její ostrost je způsobena látkami, které způsobují opětovné vyvrhování jídla!

Základní charakteristika holubinky vrhavky

Doba výskytuČervenec, srpen, září, říjen
Místo výskytuJehličnatý les, smíšený les, rašeliniště
Užitná hodnotaMírně jedlá houba
Tvar třeněVálcovitý
Barva třeněBílá
Konzistence třeně a dužninyKřehká (vatovití)
Povrch třeněHladký, vláknitý
Povrch kloboukuLysý, lesklý, při vlhku lepkavý
Barva kloboukuČervená
Tvar kloboukuPolokulovitý, plochý, vmáčklý, klenutý
VůněOvocná
ChuťNepříjemná a pálivá
HymenoforLupeny bílé a husté
PrstenNemá
PochvaNemá

Klíčové znaky holubinky vrhavky

Klobouk 3-12 cm široký, v mládí polokulovitý, brzy se narovná, uprostřed je protáhlý, ve stáří na okraji slabě vrásčitý. Pokožka je za vlhka lepkavá, lesklá, napůl a tu a tam zcela sloupnutelná, narůžovělá až krvavě rudá, uprostřed matná, místy vybledává, někdy je až žlutá. Okraj bývá skleslý. Šupiny jsou středně husté, téměř volné nebo přirostlé, s řadou kratších šupin, dlouho neporušené bílé, později krémové barvy.

Třeň 3-10 cm vysoký, 1-2,5 cm tlustý, kulatý a dutý, v mládí pevný, pravidelně jemně vrásčitý a poněkud břichatý, vatovitý, při vývoji jemný a křehký, ve stáří prázdný. Barvy bělavé, ve stáří nažloutlé. Dužnina jemná, křehká, bílá, později nažloutlá, pod slupkou klobouku narůžovělá, s mdlou ovocnou vůní a ostrou, palčivou chutí. Výtrusný prach téměř nefalšovaně bílý, výtrusy bývají nálevkovité, široce elipsoidní, bělavé až bezbarvé, s amyloidní, hrotitou, poněkud síťkovitou výzdobou, 8-12 x 7-9 µm velké.

Výskyt holubinky vrhavky

Roste v červnu až říjnu, vyskytuje se hojně na vrchovištích a přechodových rašeliništích, ve stinných, převážně zarostlých listnatých a jehličnatých lesích, zejména na podmáčené půdě, v lesních mokřadech, pravidelně v živé rašelině (hojně na vrchovištích), v podhůří a horách. Upřednostňuje borovice na kyselých půdách.

Možnost záměny holubinky vrhavky

Velmi podobná a příbuzná a o něco méně palčivá je holubinka lesní (Russula silvestris). Vyvíjí se v sušších oblastech pod duby a borovicemi.

·        Holubinka březová (Russula betularum) je drobnější a choulostivější, její růžově zbarvený klobouk se rychle zbavuje své barvy, má nepatrně větší výtrusy a zpravidla se vyvíjí pod břízami.

·        Holubinka nádherná (Russula nobilis) se vyvíjí pod buky, obsahuje pevnější konzistenci hmoty a pokožku klobouku lze odloupnout pouze na okraji.

·        Holubinka brunátná (Russula badia) obsahuje klobouk červenohnědý, jednou za čas úplně červený, a pevná palčivá dužina se po určité době projeví. V některých případech obsahuje narůžovělý třeň, pevnější hmotu s charakteristickou pryskyřičnou vůní a okrový až žlutý prach z výtrusů.

·        Vodnatá holubinka (Russula aquosa), která se obvykle vyvíjí v rašelinných nížinách, má prakticky téměř nepalčivou dužinu.

Pro houbaře, kteří jsou více než rekreačními houbaři, může být nepříjemně zaměnitelná s konzumní holubinkou jahodovou (Russula paludosa), která se vyvíjí ve stejných místech. Posledně jmenovaná, je nanejvýš okrajově palčivá (v lupenech mladých plodnic), častěji disponuje rudou tření a světle okrovými výtrusy.

Holubinka – Recept

Recept pro holubinky vrhavé nejsou, protože vyvolávají u člověka silnou nevolnost. Místo toho se zaměřte na jinou holubinku a uvařte si následující jídlo!

Vynikající pečené holubinky

Ingredience:

  • Holubinky
  • Sůl

Postup

Pokud se vám podaří najít holubinky s většími plodnicemi, okraje kloboučku odlepte a opatrně odřízněte třeň. Opláchněte kloboučky, vyjměte je a položte je na přípravný talíř s lupeny navrch. Osolte je a vložte do spodní části trouby a zahřívejte asi 20 minut při 200 stupních. Holubinky vypustí část šťávy, my ji nevylejeme za žádnou cenu! Snažíme se ji podávat se skvělou šťávou, která zůstala uvnitř kloboučků.


Mohlo by Vás zajímat

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.