Pro své unikátní zbarvení má své místo mezi nejkrásnějšími holubinkami, ale nemá místo ve vašem košíčku. Mohla by to být vaše poslední houba, která je palčivá a není jedlá — způsobuje nevolnost. Jak rozpoznat holubinku vrhavku v lesním porostu a nezaměňovat ji s jedlou holubinkou mandlovou nebo jahodovou?
Ať tak či onak, milovníci teplých a velmi pálivých pokrmů by tuto houbu bezpochyby neměli zkoumat. Její ostrost je způsobena látkami, které způsobují opětovné vyvrhování jídla!
Základní charakteristika holubinky vrhavky
Doba výskytu | Červenec, srpen, září, říjen |
Místo výskytu | Jehličnatý les, smíšený les, rašeliniště |
Užitná hodnota | Mírně jedlá houba |
Tvar třeně | Válcovitý |
Barva třeně | Bílá |
Konzistence třeně a dužniny | Křehká (vatovití) |
Povrch třeně | Hladký, vláknitý |
Povrch klobouku | Lysý, lesklý, při vlhku lepkavý |
Barva klobouku | Červená |
Tvar klobouku | Polokulovitý, plochý, vmáčklý, klenutý |
Vůně | Ovocná |
Chuť | Nepříjemná a pálivá |
Hymenofor | Lupeny bílé a husté |
Prsten | Nemá |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky holubinky vrhavky
Klobouk 3-12 cm široký, v mládí polokulovitý, brzy se narovná, uprostřed je protáhlý, ve stáří na okraji slabě vrásčitý. Pokožka je za vlhka lepkavá, lesklá, napůl a tu a tam zcela sloupnutelná, narůžovělá až krvavě rudá, uprostřed matná, místy vybledává, někdy je až žlutá. Okraj bývá skleslý. Šupiny jsou středně husté, téměř volné nebo přirostlé, s řadou kratších šupin, dlouho neporušené bílé, později krémové barvy.
Třeň 3-10 cm vysoký, 1-2,5 cm tlustý, kulatý a dutý, v mládí pevný, pravidelně jemně vrásčitý a poněkud břichatý, vatovitý, při vývoji jemný a křehký, ve stáří prázdný. Barvy bělavé, ve stáří nažloutlé. Dužnina jemná, křehká, bílá, později nažloutlá, pod slupkou klobouku narůžovělá, s mdlou ovocnou vůní a ostrou, palčivou chutí. Výtrusný prach téměř nefalšovaně bílý, výtrusy bývají nálevkovité, široce elipsoidní, bělavé až bezbarvé, s amyloidní, hrotitou, poněkud síťkovitou výzdobou, 8-12 x 7-9 µm velké.
Výskyt holubinky vrhavky
Roste v červnu až říjnu, vyskytuje se hojně na vrchovištích a přechodových rašeliništích, ve stinných, převážně zarostlých listnatých a jehličnatých lesích, zejména na podmáčené půdě, v lesních mokřadech, pravidelně v živé rašelině (hojně na vrchovištích), v podhůří a horách. Upřednostňuje borovice na kyselých půdách.
Možnost záměny holubinky vrhavky
Velmi podobná a příbuzná a o něco méně palčivá je holubinka lesní (Russula silvestris). Vyvíjí se v sušších oblastech pod duby a borovicemi.
· Holubinka březová (Russula betularum) je drobnější a choulostivější, její růžově zbarvený klobouk se rychle zbavuje své barvy, má nepatrně větší výtrusy a zpravidla se vyvíjí pod břízami.
· Holubinka nádherná (Russula nobilis) se vyvíjí pod buky, obsahuje pevnější konzistenci hmoty a pokožku klobouku lze odloupnout pouze na okraji.
· Holubinka brunátná (Russula badia) obsahuje klobouk červenohnědý, jednou za čas úplně červený, a pevná palčivá dužina se po určité době projeví. V některých případech obsahuje narůžovělý třeň, pevnější hmotu s charakteristickou pryskyřičnou vůní a okrový až žlutý prach z výtrusů.
· Vodnatá holubinka (Russula aquosa), která se obvykle vyvíjí v rašelinných nížinách, má prakticky téměř nepalčivou dužinu.
Pro houbaře, kteří jsou více než rekreačními houbaři, může být nepříjemně zaměnitelná s konzumní holubinkou jahodovou (Russula paludosa), která se vyvíjí ve stejných místech. Posledně jmenovaná, je nanejvýš okrajově palčivá (v lupenech mladých plodnic), častěji disponuje rudou tření a světle okrovými výtrusy.
Holubinka – Recept
Recept pro holubinky vrhavé nejsou, protože vyvolávají u člověka silnou nevolnost. Místo toho se zaměřte na jinou holubinku a uvařte si následující jídlo!
Vynikající pečené holubinky
Ingredience:
- Holubinky
- Sůl
Postup
Pokud se vám podaří najít holubinky s většími plodnicemi, okraje kloboučku odlepte a opatrně odřízněte třeň. Opláchněte kloboučky, vyjměte je a položte je na přípravný talíř s lupeny navrch. Osolte je a vložte do spodní části trouby a zahřívejte asi 20 minut při 200 stupních. Holubinky vypustí část šťávy, my ji nevylejeme za žádnou cenu! Snažíme se ji podávat se skvělou šťávou, která zůstala uvnitř kloboučků.