Ryzec kravský patří mezi nejedlé až slabě jedovaté houby. Dužnina na řezu roní bílé mléko, ostře palčivé chuti a voní slabě po terpentýnu. Jeho požití vyvolává silné žaludeční potíže a jedovaté látky se z něj neodstraní ani varem. Roste hojně ve všech typech lesů ale i v parcích, vždy však pod břízami.
Základní charakteristika Ryzce kravského
Doba výskytu | červenec – listopad |
Místo výskytu | všechny typy lesů a i v parcích, pod břízami |
Užitná hodnota | nejedlá houba |
Tvar třeně | válcovitý |
Barva třeně | růžová |
Konzistence třeně a dužniny | křehká |
Povrch třeně | hladký |
Povrch klobouku | plstnatý |
Barva klobouku | hnědá, červená |
Tvar klobouku | plochý, nálevkovitý, vmáčklý, klenutý |
Vůně | nevýrazná, terpentýnová |
Chuť | pálivá |
Hymenofor | lupeny |
Prsten | nemá |
Pochva | nemá |
Klíčové znaky Ryzce kravského
Klobouk: je pravidelný kruhový, v mládí vyklenutý, později uprostřed promáčklý a dorůstá v průměru 5 – 15 cm. Okraj klobouku je podvinutý, porostlý dlouhými hustými bílými chlupy. Povrch klobouku je plstnatý se soustřednými kruhy a má hnědou nebo červenou barvu. Je suchý a za vlhka lepkavý.
Lupeny: jsou husté, úzké, bělavé až narůžovělé, na řezu okrově hnědnoucí
Třeň: válcovitý, krátký, okrový až nahnědlý, suchý a později dutý
Dužnina: je bílá a pevná, pod pokožkou klobouku růžová a neměnná. Má nevýraznou, terpentýnovou vůni. Na řezu roní bílé, ostře palčivé mléko které má nakyslou chuť.
Mikroskopie: výtrusy 7,5-9,5 x 5,5-7 µm,široce elipsoidní, žebernaté, výtrusný prach světle krémový.
Výskyt Ryzce kravského
Ryzec kravský roste hojně, většinou ve skupinkách ve všech typech lesů, často i v parcích, vždy však pod břízami v období od července do listopadu.
Možnost záměny
Ryzec pravý (Lactarius deliciosus) – kvalitní jedlá houba, roste obvykle ve skupinách, v jehličnatých, smíšených lesích na travnatých místech pod borovicemi v období od srpna do listopadu. Za syrova nepříjemně chutnající houba, po tepelné úpravě však patří mezi nejchutnější. Mléko je mrkvově červené, neměnné, jen slabě blednoucí s mírnou kořennou chutí.
Ryzec kravský do kuchyně nepatří
Ryzec kravský je pro svoji palčivost zařazen mezi nejedlou houbu. V některých oblastech bývalého Sovětského svazu je však Ryzec kravský vyhledávanou houbou. K upravení houby se využívá mléčného kvašení, díky kterému houba časem ztratí svoji nepříjemnou palčivou chuť. I přesto však nelze tuto houbu doporučit ke konzumaci.