Holubinka doupňáková (Russula grisea)

holubinka doupnakova

Tento druh holuba doupňáka můžete navštívit v nadmořské výšce něco málo přes 400 metrů mezi obcemi Miřetice a Žumberk. Nachází se zde mnoho dubových lesů, kde se této holubince daří. Je to výborná první holubinka, která se objevuje koncem května, začátkem června, ale bohužel trpí velmi vysokou červivostí, ale i tak si můžete první chutné holubinky vystřihnout a pak si na nich pochutnat.

Základní charakteristika holubinky doupňákové

Doba výskytuČerven, červenec, srpen, září, říjen
Místo výskytuListnatý les, smíšený les
Užitná hodnotaJedlá houba
Tvar třeněVálcovitý
Barva třeněBílá, růžová
Konzistence třeně a dužninyKřehká
Povrch třeněVrásčitý
Povrch kloboukuHladký
Barva kloboukuŠedá, modrá
Tvar kloboukuPlochý, nálevkovitý, vmáčklý, klenutý
VůněNevýrazná
ChuťPříjemně oříšková
HymenoforLupeny
PrstenNemá
PochvaNemá

Klíčové znaky holubinky doupňákové

Jde o střední až velké holubinky. Klobouk je 50-120 mm široký, masitý, v mládí polokulovitý, někdy vyklenutý, rozprostřený a uprostřed široce odstátý až nálevkovitý. Obsahuje výjimečně proměnlivé barvy — od zelené, modré, fialové přes růžovou až po okrovou, hnědou a tmavé odstíny. Často žíhaně skvrnitý. Okraj dlouho hladký, v dospělosti je slabě pruhovaný, stejně jako při dalším vývoji. Pokožka ponurá, za sucha hladká nebo jemně paprsčitě vrásčitá, za vlhka lepkavá, odlupující se téměř do poloviny šířky klobouku. Lupeny zprvu tlusté, později slábnoucí, 5-10 mm vysoké, křehké, těsně připojené ke třeni, chudě větvené, zpočátku bílé, při vývoji krémové, na okraji žíhané.

Třeň kulovitý a dutý nebo okrajově kyjovitý, 40-100 x 10-25 mm, zpravidla okrajově rozšířený pod kloboukem, dlouho pevný a plný, později světlý, podélně jemně vrásčitý, bílý, sem tam narůžovělý nebo nafialovělý, stářím žíhaný. Dužnina je zpočátku pevná, později jemná a lehká, bílá, pod pokožkou klobouku nafialovělá, při poškození a ve stáří okrajově nahnědlá. Vůně mdlá, chuť jemná, sem tam poněkud ostrá v lupenech mladých plodnic. Výtrusy jsou bělavé až smetanové. Výtrusy kulovité, s přímou ornamentikou, 6,5-9 x 5-6,5 µm, s areolami poněkud spojenými krátkými nebo delšími spojkami.

Výskyt Holubinky doupňákové

Vyvíjí se hojně v listnatých lesích pod duby, buky, osikami, habry, lipami, občas i pod jehličnany. Roste spíše v červnu až do října.

Možnost záměny

Díky své proměnlivosti vás může pořádně potrápit. Je totiž podobná řadě holubinek se zelenou až modro fialovou čepičkou. Výjimečně srovnatelná je holubinka fialovozelená (Russula ionochlora), která má klobouk častěji zbarvený zeleně nebo zelená olivově, menší, štíhlejší plodnice a poněkud světlejší výtrusný prach.

  • Holubinka podmračná (Russula parazurea) má matnější zbarvení a rozmanitou výtrusnou výzdobu.
  • Holubinka namodralá (Russula cyanoxantha) má výjimečně přizpůsobivé (tečkované) nelámavé okvětní lístky a bílý výtrusný prach.
  • Holubinka buková (Russula heterophylla) má navíc bílé uspořádání výtrusů.

Může být také zaměněna s holubinkou kachní (Russula anatina), holubinkou dužnatou (Russula medullata) nebo holubinkou bělovýtrusovou (Russula variegatula). Výjimečně vzácná teplomilná holubinka dubová (Russula ilicis) zahrnuje třeň bez fialových nebo růžových odstínů a poněkud tmavší spoře uspořádaný. Všechny tyto druhy jsou naopak konzumovatelné a kulinářský ceněné. Zcela nezkušený houbař by mohl holubinku zeleně zbarvenou vyměnit klidně za nebezpečnou muchomůrku zelenou (Amanita phalloides). Kdo nedokáže bezpečně rozeznat muchomůrku od holubinky, měl by si od sběru holubinek udržovat odstup!

Holubinky — Recept

Houbová omáčka

Ingredience:

  • Cibule
  • Sůl
  • 100 g houba
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce rostlinný olej
  • 1 špetka pepř mletý
  • 10 g sušené houby
  • 700 ml vepřový vývar

Postup

Nakrájenou cibuli osmahneme na trošce tuku do hněda, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a rozšleháme. Přidejte sůl a pepř a postupně vařte asi 30 minut. Ve zbývajícím tuku osmahneme kousky očištěných a nakrájených hub a přeceďte do nich uvařenou omáčku. V případě, že jsme použili sušené houby, uvaříme je v malém množství vody nebo vývaru. Vývar a nakrájené houby přidáme do omáčky a krátce podusíme.


Mohlo by Vás zajímat

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.