Ucháč obrovský (Gyromitra gigas)

Ucháč obrovský

Jaké úlovky očekávají houbaři v jarním lesním porostu? Pokud se vyznáte, objevíte tak chutné houby, které se na francouzských trzích prodávají velmi draho. Vaření z nich je zážitek. Říká se, že na houby byste měli chodit celý rok, a je to samozřejmě pravda.

Jen je škoda, že nikdo nemůže zaručit velké objevy, nehledě na to, že v případě, kdy napadne metr sněhu a je tuhá zima, se na houby vydá jen beznadějně sebevědomý člověk. Není divu, že se těšíme na prvotní slunečné dny, kdy se příroda zazelená a my si konečně odneseme z lesa pár houbových úlovků. Seznamte se s ucháčem obrovským!

Základní charakteristika Ucháče obrovského

Doba výskytuBřezen, duben a květen
Místo výskytuJehličnatý les a mýtiny
Užitná hodnotaJedlá houba
Tvar třeněKrátký a silný
Barva třeněBílá
Konzistence třeně a dužninyDutá tenko-masý
Povrch třeněHladký
Povrch kloboukuHladký
Barva kloboukuHnědá a okrová
Tvar kloboukuKulovitý — nepravidelný, mozkově laločnatý
VůněPříjemná, ale nevýrazná
ChuťPříjemná, ale nevýrazná
HymenoforJiné
PrstenNemá
PochvaNemá

Klíčové znaky Ucháče obrovského

Plodnice je tvořena změněným apotheciem. Je rozděleno na čepičku a třeň. Klobouk je 50-100 (150) mm široký, zpravidla kulatý, nepředvídatelně mozkovitý, ojediněle protažený, v mládí medově žlutohnědý, později okrově hnědý až černohnědý, tu a tam s olivovým nádechem, komůrkový až prázdný. Spodní okraj se zpravidla nevyvíjí směrem k rubu. Na horní straně klobouku je námelová vrstva (šál). Třeň je zpravidla krátký a tlustý, 30-80 x 30-80 mm, nepředvídatelně okrouhlý a dutý, bělavý nebo světle okrový, jemně štípaný, prázdný nebo komorovaný. V rámci časného dospívání se může vyvinout z podzemní hlízy široké asi 30 mm, jejíž vnitřní stavba je po vzoru plodnic příbuzných podzemních hub druhu Hydnotrya.

Dužnina je chrupavčitě čerstvá a bělavá. Chuť a vůně jsou slabě houbové. Výtrusy jsou bělavé. Výtrusy jsou vřetenovité, 20-30 x 9-15 µm, s hrubě bradavičnatou rukojetí na stoncích, s centrální kapkou, která je obvykle doplněna dvěma menšími kapkami po stranách.

Výskyt Ucháče obrovského

Vyvíjí se zcela výjimečně v březnu až do května v listnatých a jehličnatých lesích, pravidelně v blízkosti pařezů, nebo v blízkosti tlejícím dřevě (smrk, lípa, habr, osika, bříza). Místy je hojnější, jinde je zcela vzácný. Ve známých oblastech se skutečně vyskytuje, ale velmi nepředvídatelně, v nepříznivých podmínkách se dlouho neobjevuje.

Jak vidíte, jarní houbaření má ve srovnání s letním a podzimním značná specifika. Jarní houby sbírají především specializovaní houbaři v oblastech, kde je znají již léta. Náhodný nebo nezkušený houbař se s nimi setká jen zřídka. Pokud mají štěstí, překvapí je tvarem, konzistencí a vůní, díky nimž se nepodobají žádným běžně sbíraným houbám.

Možnost záměny

Ucháč obecný (Gyromitra esculenta) obvykle vytváří mnohem menší plodnice s tmavším (červenohnědým) hluboce vrásčitým kloboukem a obvykle delším a štíhlejším třeněm. Neobvyklý ucháč svazčitý (Gyromitra fastigiata) vytváří častěji vyšší a štíhlejší plodnice s laločnatým nebo sedlovitým kloboukem a dlouhým, výrazně bílým třeněm. Na sloupcích výtrusů má několik prstovitých útvarů.

Vaření z ucháče obrovského

Ucháč obrovský (Gyromitra gigas) je stále evidován jako konzumní houba, ale v poslední době se objevuje podezření, že všechny druhy ucháčů mohou obsahovat škodlivé látky. Každopádně sběr ucháče obrovského (Gyromitra gigas) může být předepsán zkušeným houbařům, kteří jej spolehlivě rozpoznají od škodlivého ucháče obecného (Gyromitra esculenta). Před vařením je vhodné houby spařit horkou vodou, vodu scedit a poté houby zcela uvařit.

Ucháč obrovský a nádivka

Ingredience

  • Několik hub
  • Rohlík
  • Vejce
  • Záštipky kopřiv
  • Dušená šunka
  • Cibule
  • Česnek
  • Tvrdý sýr
  • Vývar
  • Sůl
  • Pepř
  • Škvařené sádlo

Postup

Houby blanšírujeme v osolené vodě, sceďte a odstavte. Nakrájené, vývarem a lžící rozpuštěného sádla pokropené rohlíky zaklepněte žloutkem. Najemno nakrájejte a přidejte ostatní suroviny a na větší kusy pokrájejte houby. Osolte, okořeňte a zlehka vmíchejte tuhý sníh z bílků. Část syrové nádivky odstavte. A teď máte dvě možnosti.

1. možnost: Nádivku upečte dozlatova v sádlem vymazaném pekáčku a podávejte v teplé či ve studené podobě.2. možnost: Připravené houby naplňte syrovou nádivkou, naplňte jimi pekáček, posypte je proužky šunky a sýra a zapečte.


Další druhy Ucháče

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook