Klouzek tridentský (Suillus tridentinus)

Žádný jiný žloutek nemá oranžové póry. Vytváří mykorhizní spojení s modříny. Jenže je oslaben kácením a sběrem modřínů. Proto je zahrnut do Červeného seznamu organismů (makromycetů) a v České republice je veden jako ohrožený druh.

Mladé plodnice hub obsahují nejvíce bílkovin. Sušené mladé houby obsahují až 30 %. Houby obsahují chitin, který napomáhá vývoji střev a tím i vstřebávání, a také řadu základních aminokyselin. Množství vitaminů se v jednotlivých houbách mění. Všechny obsahují karoten, – provitamin A, vitamin B1 a B2, také menší množství vitaminu E, D, K, PP.

Základní charakteristika Klouzka tridentského

Doba výskytuČerven, červenec, srpen, září, říjen, listopad
Místo výskytuPod modříny na bazických půdách
Užitná hodnotaJedlá houba, ale je ohrožená
Tvar třeněVálcovitý, štíhlý, kyjovitý
Barva třeněŽlutavě oranžový
Konzistence třeně a dužninyTřeň je dutý a dužnina slabá
Povrch třeněZa vlhka slizký, jinak síťkovaný a jamkatý
Povrch kloboukuŠupinkatý, žíhaný
Barva kloboukuOranžově hnědá, rezavě hnědá až světle hnědá, někdy hnědavě červená
Tvar kloboukuPolokulovitý, podvinutý
VůněNevýrazná
ChuťLehce nakyslá
HymenoforRourky
PrstenAno – ale postupně zmizí
PochvaNení

Klíčové znaky Klouzka tridentského

Klobouk je až 120 mm, polokulovitý, později zakřivený, žlutooranžový, oranžový, hnědooranžový nebo světle hnědý, s hnědavě žíhanými nebo hnědorezavými šupinami, případně tmavšími hnědými paprsčitě zkalenými, ale za vlhkých podmínek, kdy je povrch slizký, se šupinkatost a žíhání stávají málo zřetelnými. Rourky jsou až 10 mm, špinavě žlutavé nebo oranžově zkorodované, ve stáří zkorodované hnědé, póry žlutooranžové, v některých případech rudě oranžové, ve stáří oranžově zkorodované.

Třeň je až 90 mm, kulatý a dutý, štíhlý nebo prodloužený, zpočátku s bělavým nebo slabě nažloutlým velem, které se utváří mezi okrajem klobouku a třeněm, v mládí pokrývá rourky, postupně se během vývoje odlamuje a zbytky se čistí na okraji klobouku a na povrchu třeně, kde tvoří více či méně zřetelný prsten. Horní část třeně je žlutá až oranžově načervenalá, zajištěná žlutým nebo oranžovým pletivem, a pod prstenem oranžově nebo oranžově hnědá, zajištěná malými oranžově hnědými zrníčky. Dužnina je bledě naoranžovělá, na řezu v některých případech slabě rudá, uvnitř koruny se mění na nazelenalou. Vůně je nevýrazná, chuť je mírná a někdy trochu palčivá.

Výskyt Klouzka tridentského

Roste od července do listopadu v jehličnatých a smíšených lesích pod různými druhy modřínů, na rozpustném a nezastíněném substrátu. Upřednostňuje vápencové podloží a vyšší polohy.

Možnost záměny

Klouzek tridentský – Recept

Houby na zelenině

Ingredience:

  • 200 g hub
  • 2 cibule
  • 4 zelené papriky
  • 4 rajčata
  • sůl, pepř, kmín, sladká paprika
  • sádlo
  • zakysaná smetana
  • hladká mouka

Postup

Na lžíci tuku osmahneme cibuli, přidejte nakrájené houby a krátce je osmahneme. V té chvíli přidejte zelenou papriku nakrájenou na nudličky a cibuli a na kostičky nakrájená rajčata. Dochutíme solí, kmínem a sladkou mletou paprikou rozemletou ve lžíci tuku, zalijeme vývarem nebo horkou vodou a dusíme, dokud není vše jemné. Zahustíme smetanou a moukou a krátce podusíme. Jako přílohu zvolíme knedlík, těstoviny, chléb nebo jiné pečivo.


Mohlo by Vás zajímat

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.