Žádný jiný žloutek nemá oranžové póry. Vytváří mykorhizní spojení s modříny. Jenže je oslaben kácením a sběrem modřínů. Proto je zahrnut do Červeného seznamu organismů (makromycetů) a v České republice je veden jako ohrožený druh.
Mladé plodnice hub obsahují nejvíce bílkovin. Sušené mladé houby obsahují až 30 %. Houby obsahují chitin, který napomáhá vývoji střev a tím i vstřebávání, a také řadu základních aminokyselin. Množství vitaminů se v jednotlivých houbách mění. Všechny obsahují karoten, – provitamin A, vitamin B1 a B2, také menší množství vitaminu E, D, K, PP.
Základní charakteristika Klouzka tridentského
Doba výskytu | Červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad |
Místo výskytu | Pod modříny na bazických půdách |
Užitná hodnota | Jedlá houba, ale je ohrožená |
Tvar třeně | Válcovitý, štíhlý, kyjovitý |
Barva třeně | Žlutavě oranžový |
Konzistence třeně a dužniny | Třeň je dutý a dužnina slabá |
Povrch třeně | Za vlhka slizký, jinak síťkovaný a jamkatý |
Povrch klobouku | Šupinkatý, žíhaný |
Barva klobouku | Oranžově hnědá, rezavě hnědá až světle hnědá, někdy hnědavě červená |
Tvar klobouku | Polokulovitý, podvinutý |
Vůně | Nevýrazná |
Chuť | Lehce nakyslá |
Hymenofor | Rourky |
Prsten | Ano – ale postupně zmizí |
Pochva | Není |
Klíčové znaky Klouzka tridentského
Klobouk je až 120 mm, polokulovitý, později zakřivený, žlutooranžový, oranžový, hnědooranžový nebo světle hnědý, s hnědavě žíhanými nebo hnědorezavými šupinami, případně tmavšími hnědými paprsčitě zkalenými, ale za vlhkých podmínek, kdy je povrch slizký, se šupinkatost a žíhání stávají málo zřetelnými. Rourky jsou až 10 mm, špinavě žlutavé nebo oranžově zkorodované, ve stáří zkorodované hnědé, póry žlutooranžové, v některých případech rudě oranžové, ve stáří oranžově zkorodované.
Třeň je až 90 mm, kulatý a dutý, štíhlý nebo prodloužený, zpočátku s bělavým nebo slabě nažloutlým velem, které se utváří mezi okrajem klobouku a třeněm, v mládí pokrývá rourky, postupně se během vývoje odlamuje a zbytky se čistí na okraji klobouku a na povrchu třeně, kde tvoří více či méně zřetelný prsten. Horní část třeně je žlutá až oranžově načervenalá, zajištěná žlutým nebo oranžovým pletivem, a pod prstenem oranžově nebo oranžově hnědá, zajištěná malými oranžově hnědými zrníčky. Dužnina je bledě naoranžovělá, na řezu v některých případech slabě rudá, uvnitř koruny se mění na nazelenalou. Vůně je nevýrazná, chuť je mírná a někdy trochu palčivá.
Výskyt Klouzka tridentského
Roste od července do listopadu v jehličnatých a smíšených lesích pod různými druhy modřínů, na rozpustném a nezastíněném substrátu. Upřednostňuje vápencové podloží a vyšší polohy.
Možnost záměny
Klouzek tridentský – Recept
Houby na zelenině
Ingredience:
- 200 g hub
- 2 cibule
- 4 zelené papriky
- 4 rajčata
- sůl, pepř, kmín, sladká paprika
- sádlo
- zakysaná smetana
- hladká mouka
Postup
Na lžíci tuku osmahneme cibuli, přidejte nakrájené houby a krátce je osmahneme. V té chvíli přidejte zelenou papriku nakrájenou na nudličky a cibuli a na kostičky nakrájená rajčata. Dochutíme solí, kmínem a sladkou mletou paprikou rozemletou ve lžíci tuku, zalijeme vývarem nebo horkou vodou a dusíme, dokud není vše jemné. Zahustíme smetanou a moukou a krátce podusíme. Jako přílohu zvolíme knedlík, těstoviny, chléb nebo jiné pečivo.