Období na přelomu léta a podzimu je pro řadu druhů hub vrcholem vývoje. Patří mezi ně i klouzek kravský (Suillus bovinus), který se v této době v borových lesích vyvíjí hromadně, někdy v obrovských trsech nebo téměř i v tzv. kobercích.
Jedná se o konzumní houbu druhořadé kvality, která je díky své štiplavé chuti a gumovité konzistenci vhodná pro nakládání do octa. Opravdu mladší a tvrdší plodnice jsou rozumné pro sběr, a také jsou leckde povoleny prodeje klouzků. Ale slouží i k mechanické přípravě shodné s vyhláškou 157/2003 Sb. Při vaření se plodnice zbarví často do tmavé růžové až fialové barvy.
Základní charakteristika Klouzka kravského
Doba výskytu | Červen, červenec, srpen, září, říjen, listopad |
Místo výskytu | Jehličnaté lesy, smíšené lesy, parky, rašeliniště, suťové lesy |
Užitná hodnota | Jedlá houba |
Tvar třeně | Válcovitý |
Barva třeně | Hnědá, žlutá, oranžová, okrová |
Konzistence třeně a dužniny | Měkká — dužina světle okrová, na řezu slabě modrá |
Povrch třeně | Hladký a krátký |
Povrch klobouku | Slizký |
Barva klobouku | Hnědá, žlutá, oranžová a okrová |
Tvar klobouku | Prohloubený, plochý a klenutý |
Vůně | Ovocná |
Chuť | Nevýrazná |
Hymenofor | Rourky, žluté později však olivově hnědé |
Prsten | Nemá |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky Klouzka kravského
Klobouk má normální klouzkovitý tvar, v mládí polokulovitý, v dospělosti se snadno upravuje, protože se zřídkakdy zaoblí. Rozměry dospělých plodnic je 5-10 cm. Barva klobouku je žlutavá až oranžovočervená. Pokožka klobouku je za vlhka slizká, za sucha lepkavá. Rourky jsou srostlé, póry žluté, při vývoji olivově okrové, při vývoji nevýrazně rozprostřené a protažené, téměř po vzoru hřibu dutonohého.
Výtrusný prach je hnědoolivový. Lze ji pozorovat na kloboučku plodnic skrytých pod jinou vyvinutou plodnicí. Třeň je žlutý, žluto okrový nebo žlutooranžový, bez prstenu, pravidelně se světlejším pruhem, který je dlouhý 4-8 cm a 0,8-1,5 (2) cm tlustý. Dužnina je žlutavá, na bázi naoranžovělá, přizpůsobivá, na řezu nemění barvu. Vůně je jemná, chuť mírná a nakyslá.
Výskyt Klouzka kravského
Klouzek kravský se vyvíjí lokálně od konce roku do listopadu v borových a smíšených lesích, průběžně pod borovicemi se dvěma jehlicemi ve svazečku (borovice lesní, borovice tmavá, borovice blatka) na korozivních půdách. Je dobře konzumovatelný. Ze všech druhů klouzků je klouzek kravský nejméně chutný — nejlepší je, když se vám ho podaří naložit jeho mladé plodnice do sladkého a kyselého nálevu. V tu chvíli si nevšimneme ani jeho úžasné slizkosti, ani jeho gumovité tkáně. Zajímavostí je, že se tato houba po uvaření zbarví do tmavě červené rudé barvy.
Možnost záměny
V blízkosti klouzku se v podstatě v menším množství vyvíjí konzumní slizák růžový (Gomphidius roseus), který pravděpodobně parazituje na myceliu klouzků. Někdy se vyskytují i srostlice obou druhů.
Recept s klouzkem kravským
Nenechte se odradit slizkým vzhledem celého hřibu, který je mimo jiné výborný a má i blahodárné účinky. Má prokázané antioxidační, antimikrobiální a protirakovinné vlastnosti. Konkrétně látka zvaná suilin a několik dalších tetra prenyl fenolů příbuzných suilinu, které jsou obsaženy v hřebíčku, mají protirakovinné účinky.
Zejména suilin je účinný proti rakovinným buňkám nosohltanu a průdušek a plic. Ale to není všechno, biochemické zkoumání běžných a zrnitých klouzků odhalilo celkem 19 volných aminokyselin, 28 druhů mastných kyselin a přírodních kyselin, které mají pozitivní preventivní vliv na lidskou imunitu a zdravotní stav.
Kulajda s klouzkem a koprem
Kulajda je jedním z tradičních pokrmů české kuchyně a pokud ji oživíte přidáním klouzku, vaše chuťové pohárky budou více než uspokojeny. Neuchopitelná konzistence klouzku se k chuti kopru bezvadně hodí.
Ingredience:
- 2 lžíce octa
- 2 bobkové listy
- hladká mouka
- 4 vejce
- 1 šálek zakysané smetany
- 6 brambor
- hrst brambor nakrájených na plátky
- kmín
- nasekaný kopr
- nové koření
Postup
Na začátku očistěte a nakrájejte houby na větší kousky (budete moci použít i sušené houby, ale nechte je dopředu alespoň hodinu odstát v nádobě s horkou vodou, aby se uvolnily). Brambory nakrájené na kostičky spolu s houbami nechte vařit v osolené vodě spolu s kmínem, novým kořením, pepřem a bobkovým listem. Když jsou brambory křehké, přidáme smetanu s moukou a krátce povaříme.
V tu chvíli přidejte nasekaný kopr a dochuťte octem a solí. Nakonec do polévky rozdělte čerstvá vejce a tři minuty je nerušeně vařte v polévce při jemném vaření, v tomto okamžiku je nechte pět minut povařit. V případě, že chcete do polévky přimíchat rozkvedlané vejce, můžete si ho také samostatně připravit v osolené vodě s octem a na závěr ho přidat do kulajdy. Kulajda s houbami a koprem chutná mimořádně s čerstvým chlebem.