Závojenka podtrnka (Entoloma clypeatum)

Závojenka podtrnka

Závojenka je časně jarní houba rostoucí především v sadech, kolem cest a silnic pod ovocnými stromy, zejména švestkami, třešněmi, meruňkami, jabloněmi apod. Lze ji nalézt také pod trnkovými keři nebo ostružinami. Je to výborná jedlá houba. Aby nedošlo k případné záměně s jinými závojenkami jedovatými, sbíráme ji pouze na jaře a pouze pod ovocnými stromy mimo les! Je také známá jako „jarní houba sadová“.

Základní charakteristika Závojenky podtrnky

Doba výskytuDuben, květen, červen
Místo výskytuSady, zahrady a křoviny
Užitná hodnotaJedlá houba
Tvar třeněVálcovitý a zkroucený
Barva třeněBílá
Konzistence třeně a dužninyMěkká (později vatovití, dužnina je bílá a neměnná)
Povrch třeněVláknitý
Povrch kloboukuVláknitý (za sucha lesklý a za vlhka lepkavý
Barva kloboukuBílá a šedá
Tvar kloboukuPlochý s hrbolkem, zvoncovitý a klenutý
VůněMoučně okurková
ChuťOkurková (výrazná a moučná)
HymenoforLupeny jsou vysoké, u třeně vykrojené, bílé a následně růžový
PrstenNemá
PochvaNemá

Klíčové znaky Závojenky podtrnky

Klobouk je 30-100 mm široký, zpočátku nálevkovitý, později sklenutý až téměř rovný, pravidelně se středovým hrbolkem, hnědý, šedohnědý, v některých případech s olivovým nádechem, za sucha zvláště jiskrně lesklý. V mládí je téměř nepohlcuje vlhkost, v dospělosti hygrofánní, kvůli vysychání světlejší, nepruhovaný. Okraj klobouku v mládí podehnutý, později rovný, v dospělosti pravidelně zvlněný. Lupeny jsou hustější, střídavé, zpočátku bělavé nebo šedavé, později zbarvené narůžověle podle výtrusů čisté, bez dalšího připojené ke třeni, někdy se sbíhají do zoubku, s rovným nebo nepravidelným okrajem.

Třeň je kulatý a dutý, v některých případech rozšířený pod kloboukem nebo na bázi smrštěný, 40-100 x 5-20 mm, bělavý, místy šedavý nebo nahnědlý, šlachovitý, v některých případech na vrcholu drsný. Dužnina je středně pevná, bílá nebo bělavá, na řezu a při poranění zůstává barevně stálá. Vůně a chuť jsou moučné. Výtrusný prach je růžový. Výtrusy jsou spíše hranaté, s 5-7 špičkami, 8,5-11,5 x 7,5-10 µm, případně izodiametrické, Q = 1,1-1,3 (Qav = 1,2).

Výskyt Závojenky podtrnky

Vyvíjí se na pár místech hojně, od dubna do června, samostatně nebo ve svazcích pod dřevinami čeledi růžovité, zejména pod švestkami, trnkami, třešněmi, hlohy, hrušněmi, růžemi atd., s nimiž vytváří mykorhizu.

Možnost záměny

Na jaře se na srovnatelných územích vyvíjí závojenka náspová (Entoloma sepium), zpravidla se světlejším, bílým až bělavým nebo nažloutlým kloboukem a látkou, která se při poškození (nebo ožíráním hmyzem) zbarvuje do červena nebo oranžovočervena. Pod jilmy, ale pravděpodobně i pod růžovými dřevinami se na jaře vyvíjí srovnatelná Saundersova závojenka (Entoloma saundersii), která se vyznačuje v podstatě většími výtrusy. Nebezpečně škodlivý a možná i neobvyklý závojenka olovová (Entoloma sinuatum) se běžně vyvíjí od léta v teplých listnatých lesích, především pod duby, habry a buky.

Recept ze závojenky podtrnky

Závojenka podtrnka by mohla být skvělou jedlou houbou, ceněnou zejména pro svůj vývoj na jaře. Několik houbařů si jí skutečně váží více než čirůvky májovky (Calocybe gambosa), přičemž často nerozlišují mezi závojenkou podtrnkou a náspovou, jejichž kulinářské využití je srovnatelné. K oběma těmto druhům lze přiřadit i Saundersovu závojenku. Méně zkušeným houbařům však nelze doporučit sběr jarních závojenek, neboť mezi nimi se vyskytuje řada nebezpečně škodlivých druhů a velmi srovnatelná je pro ilustraci závojenka olovová, kterou od konzumních druhů jarních rozeznáme především podle ekologie.

Kapr s houbami a zeleninou

Ingredience

  • Kapr
  • 200 g zmrazených (či 300 g sušených) hub
  • Olivy
  • Rajčata
  • Cibule
  • Masox
  • Hladká mouka
  • Sladká paprika
  • Mletý pepř
  • Sůl
  • Olej
  • Celerová nať

Postup

Kapří kousky masa osolte, obalte v hladké mouce a paprice, opečte na oleji a dejte stranou. Připravíme si zálivku. Na oleji osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme mražené nebo předem namočené houby a osmahneme, přidáme nakrájené olivy a plechovku nakrájených loupaných rajčat bez nálevu. Dochutíme malým množstvím masoxového vývaru a pepřem. Do zabaleného pokrmu vložíme opečené balíčky kapra. Podáváme s americkými bramborami a posypeme sušeným celerem.


Další závojenky

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.