Lakovka ametystová je sice skutečně výjimečná houba s téměř inkoustově zbarveným kloboukem, ale v lesních porostech si jí často nikdo nevšimne. Stejně tak čirůvka fialová nebo pavučinec fialový jsou podobně fialové, ale pozor na poslední zmíněnou, protože není konzumovatelná.
V českých lesích je naštěstí výjimečně vzácná. Nejedná se o vyloženě chutný druh, ale díky své fialové barvě se hodí do různých směsí nebo na dochucení omáček či polévek, například bramboračky. Třeň je velmi houževnatý, takže se většinou jedí klobouky. Z hlediska skladování lze Lakovku ametystovou mimořádně dobře sušit. Lze ji navíc uchovávat v kořeněném alkoholu a vytvořit tak opravdu nevšední omáčku. V každém případě je třeba Lakovku ametystovou před vložením do lihu krátce blanšírovat. Je navíc výborná i začerstva.
Základní charakteristika Lakovky ametystové
Doba výskytu | Červen, červenec, srpen, září, říjen |
Místo výskytu | Jehličnatý les, listnatý les, smíšený les |
Užitná hodnota | Jedlá houba |
Tvar třeně | Válcovitý a někdy zkroucený |
Barva třeně | Fialová a na bázi bělavá |
Konzistence třeně a dužniny | Pružná, třeň tuhý, dužnina je fialová, pak až nahnědlá a vodnatá |
Povrch třeně | Vláknitý |
Povrch klobouku | Hladký a později jemně vločkatý |
Barva klobouku | Fialová |
Tvar klobouku | Plochý, vmáčklý, zvoncovitý a klenutý |
Vůně | Nevýrazná |
Chuť | Nevýrazná |
Hymenofor | Lupeny jsou fialové, prořídlé, vysoké, ve stáří bílé a poprášené |
Prsten | Nemá |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky Lakovky ametystové
Klobouk je 20-60 mm široký, zpočátku smaltovaný, později rovný a zvlněný, ve středu pravidelně rozšířený. Pokožka klobouku je zpočátku hladká, později je matná až okrajově šupinatá. Barva se mění v závislosti na stáří a podnebí. Celá plodnice je ametystově fialová, vyzrálejší jsou fialově hnědé, v suchém klimatu mohou být bělavé.
Lupeny jsou tlusté, neadekvátní, široce spojené se třeněm, nejsou souběžné, fialové. U zralejších rostlin mohou být lupeny pokroucené a bílé s výtrusným prachem. Třeň je okrouhlý a dutý, 40-80 x 3-8 mm, ztvrdlý, fialový, bělavě vláknitý, na bázi s purpurovým bazálním myceliem, v dospělosti prázdný. Dužnina je chudá, světle fialová, později hnědavá. Vůně a chuť je nevýrazná. Výtrusný prach je bělavý. Výtrusy jsou téměř kruhové, bezbarvé a špičaté.
Výskyt Lakovky ametystové
Vyvíjí se od června do října převážně v listnatých lesích na listovém opadu a zeleni, ale také v jehličnatých lesích, parcích a zahradách s dřevinami. Objevuje se zpravidla ve svazcích. Je hojná.

Možnost záměny
Obvykle fialově zbarvené plodnice jsou nezaměnitelné. Poněkud srovnatelná může být vláknice zemní fialová (Inocybe geophylla var. lilacina) s menšími plodnicemi, odpudivým zápachem dužniny a hnědým výtrusným prachem. Fialově zbarvené plodnice se vyskytují také u čirůvky fialové (Lepista nuda) nebo pavučinec fialový (Cortinarius violaceus). Tvarově podobná je lakovka obecná (Laccaria laccata), ale s oranžově hnědou až narůžovělou okrovou barvou.
Lakovka ametystová — Recept
Hovězí steak s restovanými houbami
Ingredience:
- 150 gramů hovězí steak (hovězí zadní)
- 20 gramů lakovka ametystová
- 30 gramů liška nálevkovitá
- 50 gramů máslo
- 1 lžíce olivový olej
- 1 lžíce slunečnicový olej
- 3 ks brambor (na plátky upečené v troubě)
- Sůl
- Pepř
Postup
Houby očistěte a omyjte. Hovězí steak potřete ze všech stran olivovým olejem. Mezitím rozehřejte grilovací pánev, aby se z ní kouřilo. Položte na ni steak a začněte jej péct. Co se týče času, záleží na tloušťce masa, přibližně 2 až 3 minuty z každé strany. Jako znamení, že můžete steak otočit, uvidíte, že se maso nepatrně pouští ode dna pánve. Když se přichytí, je třeba jej vařit o něco déle. Když je maso ze všech stran příjemně propečené, položte na něj kousek másla, odstavte z tepla a nechte ho odpočívat pod pokličkou, přibližně 10 minut. Mezitím opečeme na olivovém nebo slunečnicovém oleji připravené lakovky a lišky. Houbičky jsou citlivé, a tak vyžadují pouze 2-3 minuty.
Nyní je čas zaměřit se na steak. Ten přeneseme na talíř, kde bude odpočívat, a věnujeme pozornost dodělávání omáčky. Zde máte dvě možnosti. V případě, že potřebujete hustší omáčku, přidáte ještě trochu studeného másla, abyste omáčku zahustili. V opačném případě ho můžete sundat, přidat osmažené houby, sůl a pepř. V současné době steak nakrájejte (přetékající šťáva dokazuje, že maso je vynikající a bezvadně propečené). Houby přelijte omáčkou, osolte a opepřete. Podávejte s opečenými bramborovými plátky.