Lošák zprohýbaný (Hydnum repandum), někdy také známý jako lošák, je jedlá houba z čeledi lišákovitých, která se na začátku může podobat po lišce obecné. Její hymenofor na spodní straně klobouku je tvarován nápadnými štíhlými ostny.
Lošák zprohýbaný je chutná jedlá houba, která se v České republice pravidelně sbírá a je řazena mezi atraktivní druhy hub. Starší a odrostlejší plodnice se ke sběru nedoporučují, bývají tuhé, ostré, štiplavé.
Základní charakteristika Lošáka zprohýbaného
Doba výskytu | Červenec, srpen, září, říjen |
Místo výskytu | Jehličnatý les, listnatý les, smíšený les |
Užitná hodnota | Jedlá houba |
Tvar třeně | Válcovitý a nahoře se rozšiřující |
Barva třeně | Bílá a ve stáří žloutnoucí |
Konzistence třeně a dužniny | Křehká až tuhá, dužnina je bílá a neměnná |
Povrch třeně | Hladký |
Povrch klobouku | Hrbolkatý, jamkatý, suchý a matný |
Barva klobouku | Žlutá, bílá, žemlová |
Tvar klobouku | Plochý, vmáčklý, klenutý (nepravidelně zprohýbaný) |
Vůně | Příjemná |
Chuť | Nevýrazná |
Hymenofor | Ostny jsou bělavé, nestejné dlouhé, křehké, sbíhající na třeň |
Prsten | Nemá |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky Lošáka zprohýbaného
Plodnice je 5-12 cm vysoký, rozdělený na klobouk a třeň. Plodnice se pravidelně vyskytují ve shlucích, přičemž několik plodnic je obvykle spojeno klobouky. Klobouk je zpravidla 3-15 cm široký, nepředvídatelně upravený, oválný nebo jiného sporadického tvaru, na povrchu prodloužený, hrbolatý, zakřivený nebo na opačné straně, uprostřed vyklenutý. Okraj čepice se častěji, než jindy stáčí dolů, nebo se dokonce stáčí pod klobouk.
Barva horní strany klobouku se mění od světle béžové přes přírodní až po žlutou zkorodovanou. Na spodní straně klobouku může být hymenofor tvořený nápadnými, silnými ostny dlouhými asi 0,5 cm. Ostny jsou svislé, štíhlé, jemné a křehké, zrnitě zbarvené a na hřbetě poněkud splývající. Třeň je poněkud světlejší než klobouk, asi 3-8 cm dlouhý, ale v některých případech velmi krátký. Je ojediněle kulatý a dutý, ve stáří plný. Dužnina je bílá nebo nažloutlá, s houbovou nebo poněkud palčivou vůní a mírnou, ale v některých případech u zralejších plodnic ostrou chutí.
Výskyt Lošáka zprohýbaného
Velmi hojně se vyvíjí v listnatých a jehličnatých lesích v bažinách a horách. Často se vyvíjí ve velkém množství, tu a tam v pásech, kruzích nebo jiných svazcích. Výjimečně často zejména pod buky. Vyskytuje se od července do října, někdy až do listopadu.
Možnost záměny
Výjimečně srovnatelný je blízce příbuzný a konzumní lišák ryšavý (Hydnum rufescens), který se liší menšími plodnicemi, mnohem oranžovější barvou a často delšími ostny. Na začátku vývoje se lišák zprohýbaný navíc velmi podobá po lišce obecné (Cantharellus cibarius). Každopádně posledně jmenovaná je jasně rozpoznatelná podle toho, že nemá na spodní straně klobouku ostny, ale třeba podélné žilky splývající na ostny. Kromě jiného je navíc obvykle zbarvený sytěji žlutě.
Lošák zprohýbaný — Recept
Lošáci na kmínu
Ingredience:
- mladí lošáci zbavení ostnů (trnů) nakrájení na stejně hrubé plátky
- pohanková mouka
- sůl
- pepř
- kmín
- sádlo/olivový olej/ghí
Postup
Obalíme lošáky v mouce, ve které jsme již rozmíchali sůl, pepř a kmín (můžete pro začátek prohnat kmín přes kávový mlýnek, aby se výrůstky částečně rozbily; tím se uvolní vůně, ale hlavně plné výrůstky nekloužou mezi zuby). Nakrájené lošáky v tu chvíli postupně opečeme na tuku — lze zvolit kombinaci oleje a tuku, který se nepřepaluje, takže se vám budou smažit delší dobu bez rizik. Když jsou řezy křehké a hnědé, podávejte je s chlebem nebo třeba s rizotem.