Ryzec peprný (Lactarius piperatus)

Ryzec peprný patří mezi nejedlé houby, i když některé zdroje uvádějí, že mladé plodnice jsou po speciální úpravě jedlé. Tato houba má totiž výraznou, ostrou a palčivou chuť a z tohoto důvodu její sběr spíše nedoporučujeme. Roste hojně, jednotlivě nebo ve skupinách ve všech typech lesů, především pod buky, habry a duby v období od července do října. 

Základní charakteristika Ryzce peprného

Doba výskytučervenec – říjen
Místo výskytulistnaté lesy, jehličnaté lesy, smíšené lesy
Užitná hodnotanejedlá houba
Tvar třeněválcovitý, dolů ztenčující
Barva třeněbílá
Konzistence třeně a dužninytvrdá, třeň plný
Povrch třenělysý a hladký
Povrch kloboukumatný a hladký
Barva kloboukubílá, později okrově skvrnitá
Tvar kloboukuklenutý, vmáčklý, nálevkovitý
Vůněpříjemná, houbová
Chuťvýrazná, ostrá, palčivá
Hymenoforlupeny
Prstennemá
Pochvanemá

Klíčové znaky Ryzce peprného

Klobouk: je klenutý, vmáčklý a nálevkovitý, s podvinutým, později ostrým okrajem. Má bílou barvu, která se později mění na okrově skvrnitou a jeho povrch je matný a hladký. široký bývá až 150 mm.

Lupeny: jsou nízké a velmi husté, sbíhavé, bělavé až krémové, poraněním rezavě hnědnoucí.

Třeň: je plný, válcovitý, suchý, s hladkým a lysým povrchem. Barvu má bílou nebo okrově skvrnitou.

Dužnina: je neměnná, tvrdá a pevná, bělavá, zasycháním žloutnoucí. Její chuť je velmi pálivá. Má ostře palčivé a neměnné bílé mléko.

Mikroskopie: výtrusy 6,5-10,5 x 5-7,5 µm, kulovité až elipsoidní. Výtrusný prach je bělavý.

Výskyt Ryzce peprného

Ryzec peprný roste hojně, ve skupinách nebo jednotlivě v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích, především však pod duby, buky a habry. Nalézt jej můžeme v období od července do října.

Možnost záměny

Ryzec osikový (Lactarius controversus) – nejedlá houba, roste roztroušeně nebo spíše vzácně, někdy však i ve velkých skupinách především pod topoly, někdy ale také pod vrbami v období od července do října. Pokožka klobouku v mládí plstnatá, později lysá, bělavá, za vlhka lepkavá, později s růžovým odstínem a stářím žloutne. Dužnina bělavá a pevná, chuť dužniny palčivě nahořklá, vůně nasládlá. Mléko neměnné, bílé, silně palčivé.

Ryzec plstnatý (Lactarius vellereus) – nejedlá houba, roste hojně ve všech typech lesů v období od července do října. Klobouk v mládí sklenutý, brzy uprostřed prohloubený, nakonec nálevkovitý. Povrch klobouku jemně sametový až plstnatý, bělavý, olysávající a matný. Dužnina bílá a pevná. Vůně nakyslá, chuť palčivá. Mléko bílé, na lupenech žloutnoucí.

Ryzec peprný recept

Ryzec peprný patří mezi nejedlé houby. Některé zdroje sice uvádějí, že mladé plodnice jsou po speciální úpravě jedlé, ale my sběr této houby spíše nedoporučujeme.


Mohlo by Vás zajímat

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.