Kozák březový (Boletus scaber)

Kozák březový patří mezi oblíbené jedlé houby, nejchutnější jsou však mladé plodnice. Má příjemnou chuť i vůni a roste hojně pod břízami ve smíšených a listnatých lesích, ale i mimo ně, např. v parcích nebo u cest. Vyskytuje se od nížin až po horské oblasti v období od července do listopadu. Často společně s Křemenáčem březovým. V kuchyni má všestranné využití. Výborný je např. do polévek nebo omáček.

Základní charakteristika Kozáka březového

Doba výskytučervenec – listopad
Místo výskytuod nížin až po horské oblasti ve smíšených a listnatých lesích, ale také u cest nebo v parcích, vždy však pod břízami
Užitná hodnotajedlá houba
Tvar třeněkyjovitý nebo válcovitý
Barva třeněbělavě šedá
Konzistence třeně a dužninytvrdá, později dřevnatá 
Povrch třenězrnitý, pokrytý šupinkami
Povrch kloboukuplstnatý a za vlhka slizký 
Barva kloboukusvětle až sytě hnědá
Tvar kloboukuv mládí polokulovitý, později klenutý
Vůněpříjemná, nevýrazná
Chuťpříjemná, nevýrazná
Hymenoforrourky
Prstennemá
Pochvanemá

Klíčové znaky Kozáka březového

Klobouk: světle až sytě hnědý klobouk je v mládí polokulovitý a plstnatý, později klenutý a olysávájící, za vlhka slizký a dorůstá do velikosti 50 – 150 mm. Jeho okraj je rovný, bez převislé pokožky. V mládí pevný, později měkne.

Rourky: i póry jsou v mládí bělavé, později našedlé nebo šedohnědé. U třeně jsou vykrojené a stejnobarevné. Při stlačení velice slabě šedavě růžovějící.

Třeň: je kyjovitý nebo válcovitý s tvrdou konzistencí, později dřevnatějící a dorůstá do velikosti 80 – 200 x 15 – 30 mm. Povrch třeně je zrnitý a již v mládí pokrytý šupinkami v šedé, hnědé nebo černohnědé barvě. Barva třeně je v mládí bělavá, později našedlá a ve stáří pak nahnědlá.

Dužnina: je v mládí bílá, bělavá nebo našedlá, ve stáří i mírně nahnědlá a na řezu obvykle barvu nemění.

Mikroskopie: výtrusy 13-18 (-21) x 4,5-6,5 µm, úzké, vřetenovité a hladké. Výtrusný prach má olivově hnědou barvu.

Výskyt Kozáka březového

Kozák březový roste hojně od nížin až  po horské oblasti ve smíšených a listnatých lesích, ale také v parcích nebo u cest, často v trávě, vždy však pod břízami v období od července do listopadu.

Možnost záměny

Kozák bílý (Leccinum holopus) – jedlá houba, která ale také patří mezi ohrožené druhy, roste vzácně a roztroušeně pod břízami ve vlhkých a kyselých lokalitách, ve smíšených, horských a listnatých lesích, najít ho ale můžeme i na rašeliništích a stráních v období od července do října. Má nevýraznou vůni a nakyslou chuť a nejchutnější jsou mladé plodnice. 

Kozák habrový (Boletus carpini) – jedlá houba, která je nejchutnější v mládí, roste hojně hlavně pod habry, najít ho ale občas můžete i pod buky či duby. Nejčastěji ho můžeme najít ve smíšených a listnatých lesích v období od června do října. Má příjemnou houbovou chuť i vůni a v kuchyni má všestranné využití.

Kozák březový recept

Paprikové lusky plněné kozáky

Ingredience na 4 porce: 

  • 100 g mletého masa (vepřové + hovězí)
  • 250 g kozáků
  • 100 ml mléka
  • 1 cibule
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 houska
  • 1 vejce
  • 150 g strouhaného sýru
  • 200 g kečupu
  • 4 ks paprikových lusků 
  • sádlo
  • mletý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • strouhanka
  • houbový vývar

Postup: 

Na sádle osmažíme cibuli, poté přidáme nakrájené houby. Chvíli dusíme a přidáme mleté maso. Dusíme do změknutí. Mezitím si namočíme housku do mléka, dochutíme kořením a přidáme směs z mletého masa a hub. Promícháme a malinko zahustíme strouhankou. Takto připravenou směsí plníme očištěné papriky. Poté je naskládáme do pekáčku, zalejeme kečupem, posypeme sýrem a podlijeme vývarem. Pečeme v troubě 40 minut, při teplotě 190°C. Podáváme s brambory, rýží nebo pečivem.


Mohlo by Vás zajímat

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.