Lošák ryšavý (Hydnum rufescens) je štíhlá stopkovýtrusá houba z čeledi lišákovitých. Kromě toho je známá pod názvy lišák ryšavý nebo liška falešná. Všechny lošáky rodu Hydnum jsou jedlé, ale ne výjimečně chutné houby. Obvykle se vyznačují tvrdší konzistencí dužniny a kousavou chutí, která je patrná zejména v rámci ostnů.
Základní charakteristika Lošáka ryšavého
Doba výskytu | Červenec, srpen, září, říjen |
Místo výskytu | Jehličnatý les, listnatý les, smíšený les |
Užitná hodnota | Jedlá houba |
Tvar třeně | Válcovitý |
Barva třeně | Bílá až oranžovějící (ale spíše na stáří) |
Konzistence třeně a dužniny | Křehká až tužší, dužnina bílá a neměnná |
Povrch třeně | Hladký |
Povrch klobouku | Hrbolkatý, jamkatý (matný a suchý) |
Barva klobouku | Žlutá, oranžová (žlutooranžová až oranžovohnědá) |
Tvar klobouku | Plochý, vmáčklý, klenutý a hrbolkatý |
Vůně | Příjemná |
Chuť | Nevýrazná |
Hymenofor | Ostny jsou bělavé, odsedlé od třeně, stejně dlouhé |
Prsten | Nemá |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky Lošáka ryšavého
Klobouk Lošáka ryšavého je obvykle 3-8 cm široký. V mládí je zakřivený, se zvlněnými ostrými okraji. Povrch klobouku je zpočátku sametový, později se stává hladkým a sklovitým, pravidelně hrbolatým a je žlutooranžový, hnědooranžový až cihlově rezavý, případně může mít rezavě červené skvrny. Třeň je zpravidla téměř 3-7 cm dlouhý a 1-2 cm široký, kyjovitý až kulatý a dutý.
Jeho povrch je hladký, bělavý, tu a tam žlutooranžový a na dotek reaguje žlutě. Dužnina je bělavá až oranžovočervená, pevná, čerstvá, s mírně ostrou chutí a nevýraznou vůní. Třeň je téměř 0,5 cm dlouhý, silný, křehký a žlutooranžově zbarvený. Od srovnatelného lošáka zprohýbaného se liší především středovým třeněm a zkorodovanou oranžovou barvou dužniny. Při pohledu z nadhledu může být v některých případech zaměněn za lišku obecnou.
Výskyt Lošáka ryšavého
Vyvíjí se od července do října, lokálně hojně, obvykle v malých trsech v jehličnatých a listnatých lesích. Mykorhizní druh žijící v příznivé interakci především s buky, ale také s duby nebo smrky.
Možnost záměny
- Lišák zprohýbaný (Hydnum repandum) vytváří poněkud větší a lehčí plodnice s trny, které se jednoznačně soustřeďují na hřbet.
- Lišák ryšavý (Hydnum rufescens) v některých případech zahrnuje více než jeden druh, který vytváří dodatečně zbarvené plodnice.
- Lišák (Hydnum umbilicatum) vytváří gracilnější plodnice a je pupkovitě oddělený ve středu klobouku.
- Lišák oválnovýtrusý (Hydnum ellipsosporum) má delší elipsoidní výtrusy.
Lošák ryšavý — Recept
Doporučuje se zvolit mladistvé plodnice, protože starší nebo sušené plodnice mohou být trochu zhořklé. Výjimečně chutný je naložená v octu, protože nevytváří sliz a nerozmělňuje se.
Italské rizoto s lošákem
Ingredience:
- mladé plodnice lošáku (chuť: nesmí mít palčivou chuť – pak jsou staré)
- cibule nakrájená nadrobno
- fenyklová cibulka nakrájená nadrobno i s listy
- kousek pálivé papriky
- organické bílé víno
- rýže na rizoto
- sůl, pepř
- čerstvě nastrouhaný parmazán nebo pecorino
Postup
Nejprve ze spodní strany hub odstraňte trny — poctivě je odstraňte lžící. V kombinaci ghí a olivového oleje nechte chvíli opékat křupavě nakrájeného lošáku. Přidejte šalotku a pálivou papriku a po chvíli fenykl. Nechte smažit, dokud zelenina nevypustí šťávu a vše trochu neoblanšírujete. Pokud je směs stále suchá, osolte ji. Rýži posypte oblanšírovanou zeleninou s lískovými oříšky a nechte ji zhnědnout. Mezitím připravte vařící vodu. Na připravenou rýži nalejte asi 2-3 dl bílého vína a nechte ho odpařit.
V té chvíli postupně přilévejte vodu, nechte ji vsáknout do rýže a jednou za čas ji promíchejte. Míchejte tak dlouho, dokud rýže nepustí škrob (proto je skvělé mít na rizoto pravou rýži) a nespojí se se zbytkem směsi. Poté vypněte sporák, ale rizoto sundejte z plotýnky a přidejte přibližně 1-2 dcl vody. Vmíchejte parmezán, osolte a opepřete, přikryjte pokličkou a nechte téměř 10 minut dojít.