Lošák ryšavý (Hydnum rufescens)

Lošák ryšavý (Hydnum rufescens) je štíhlá stopkovýtrusá houba z čeledi lišákovitých. Kromě toho je známá pod názvy lišák ryšavý nebo liška falešná. Všechny lošáky rodu Hydnum jsou jedlé, ale ne výjimečně chutné houby. Obvykle se vyznačují tvrdší konzistencí dužniny a kousavou chutí, která je patrná zejména v rámci ostnů.

Základní charakteristika Lošáka ryšavého

Doba výskytuČervenec, srpen, září, říjen
Místo výskytuJehličnatý les, listnatý les, smíšený les
Užitná hodnotaJedlá houba
Tvar třeněVálcovitý
Barva třeněBílá až oranžovějící (ale spíše na stáří)
Konzistence třeně a dužninyKřehká až tužší, dužnina bílá a neměnná
Povrch třeněHladký
Povrch kloboukuHrbolkatý, jamkatý (matný a suchý)
Barva kloboukuŽlutá, oranžová (žlutooranžová až oranžovohnědá)
Tvar kloboukuPlochý, vmáčklý, klenutý a hrbolkatý
VůněPříjemná
ChuťNevýrazná
HymenoforOstny jsou bělavé, odsedlé od třeně, stejně dlouhé
PrstenNemá
PochvaNemá

Klíčové znaky Lošáka ryšavého

Klobouk Lošáka ryšavého je obvykle 3-8 cm široký. V mládí je zakřivený, se zvlněnými ostrými okraji. Povrch klobouku je zpočátku sametový, později se stává hladkým a sklovitým, pravidelně hrbolatým a je žlutooranžový, hnědooranžový až cihlově rezavý, případně může mít rezavě červené skvrny. Třeň je zpravidla téměř 3-7 cm dlouhý a 1-2 cm široký, kyjovitý až kulatý a dutý.

Jeho povrch je hladký, bělavý, tu a tam žlutooranžový a na dotek reaguje žlutě. Dužnina je bělavá až oranžovočervená, pevná, čerstvá, s mírně ostrou chutí a nevýraznou vůní. Třeň je téměř 0,5 cm dlouhý, silný, křehký a žlutooranžově zbarvený. Od srovnatelného lošáka zprohýbaného se liší především středovým třeněm a zkorodovanou oranžovou barvou dužniny. Při pohledu z nadhledu může být v některých případech zaměněn za lišku obecnou.

Výskyt Lošáka ryšavého

Vyvíjí se od července do října, lokálně hojně, obvykle v malých trsech v jehličnatých a listnatých lesích. Mykorhizní druh žijící v příznivé interakci především s buky, ale také s duby nebo smrky.

Možnost záměny

  • Lišák zprohýbaný (Hydnum repandum) vytváří poněkud větší a lehčí plodnice s trny, které se jednoznačně soustřeďují na hřbet.
  • Lišák ryšavý (Hydnum rufescens) v některých případech zahrnuje více než jeden druh, který vytváří dodatečně zbarvené plodnice.
  • Lišák (Hydnum umbilicatum) vytváří gracilnější plodnice a je pupkovitě oddělený ve středu klobouku.
  • Lišák oválnovýtrusý (Hydnum ellipsosporum) má delší elipsoidní výtrusy.

Lošák ryšavý — Recept

Doporučuje se zvolit mladistvé plodnice, protože starší nebo sušené plodnice mohou být trochu zhořklé. Výjimečně chutný je naložená v octu, protože nevytváří sliz a nerozmělňuje se.

Italské rizoto s lošákem

Ingredience:

  • mladé plodnice lošáku (chuť: nesmí mít palčivou chuť – pak jsou staré)
  • cibule nakrájená nadrobno
  • fenyklová cibulka nakrájená nadrobno i s listy
  • kousek pálivé papriky
  • organické bílé víno
  • rýže na rizoto
  • sůl, pepř
  • čerstvě nastrouhaný parmazán nebo pecorino

Postup

Nejprve ze spodní strany hub odstraňte trny — poctivě je odstraňte lžící. V kombinaci ghí a olivového oleje nechte chvíli opékat křupavě nakrájeného lošáku. Přidejte šalotku a pálivou papriku a po chvíli fenykl. Nechte smažit, dokud zelenina nevypustí šťávu a vše trochu neoblanšírujete. Pokud je směs stále suchá, osolte ji. Rýži posypte oblanšírovanou zeleninou s lískovými oříšky a nechte ji zhnědnout. Mezitím připravte vařící vodu. Na připravenou rýži nalejte asi 2-3 dl bílého vína a nechte ho odpařit.

V té chvíli postupně přilévejte vodu, nechte ji vsáknout do rýže a jednou za čas ji promíchejte. Míchejte tak dlouho, dokud rýže nepustí škrob (proto je skvělé mít na rizoto pravou rýži) a nespojí se se zbytkem směsi. Poté vypněte sporák, ale rizoto sundejte z plotýnky a přidejte přibližně 1-2 dcl vody. Vmíchejte parmezán, osolte a opepřete, přikryjte pokličkou a nechte téměř 10 minut dojít.


Mohlo by Vás zajímat

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.