Penízovka sametonohá (Flammulina velutipes)

Penízovka sametonohá

Penízovka sametonohá, v gastronomii známá též pod japonským názvem Enoki, je jedlá houba s příjemnou houbovou vůní, která jako jedna z mála roste při velmi nízkých teplotách a snáší i jejich pokles pod bod mrazu. Vyskytuje se v listnatých a smíšených lesích. Sbíráme jen kloboučky, protože třeň Penízovky je příliš tuhá. Někdy se jí říká vánoční houba, neboť houbaři ji často sbírají na Štědrý den na přípravu houbového kuby. V kuchyni má všestranné využití. Výborná je např. nakládaná v octovém nálevu.

Základní charakteristika Penízovky sametonohé

Doba výskytuOd října do dubna
Místo výskytuSmíšené a listnaté lesy, sady, parky, mýtiny a zahrady
Užitná hodnotaJedlá houba
Tvar třeněVálcovitý
Barva třeněHnědá, žlutá
Konzistence třeně a dužninyTuhá
Povrch třeněPlstnatý
Povrch kloboukuHladký, slizký, lisý
Barva kloboukuhnědá , žlutá , oranžová
Tvar kloboukupolokulovitý , klenutý , plochý
Vůněpříjemná , houbová
Chuťnevýrazná
Hymenoforlupeny
Prstennemá
Pochvanemá

Klíčové znaky Penízovky sametonohé

Klobouk: bývá plochý, klenutý ale i polokulovitý. Široký je zhruba 2-8 cm. Barva klobouku bývá žlutá, oranžová nebo hnědá. Klobouk s rovným okrajem má povrch lisý, slizký, hladký a za vlhka lepkavý s neslupitelnou pokožkou.

Lupeny: jsou u třeně volné, bílé, krémové, někdy až okrové. Jsou husté a tlusté, vysoké zhruba 5-12 mm.

Třeň : tvar třeně je válcovitý. Třeň je dutý, často prohnutý s plstnatým sametovým povrchem a hnědou či žlutou barvou. Na spodu je tmavo až černohnědý.

Dužnina: je bělavá až krémová s jemnou, příjemnou vůní.

Mikroskopie: výtrusy jsou válcovité, někdy až elipsoidní, hladké a bezbarvé. Cystidy jsou na klobouku i lupenech. Výtrusný prach je bílý až žlutavý.

Penízovka sametonohá (Flammulina velutipes)

Výskyt Penízovky sametonohé

Penízovka sametonohá roste v listnatých a smíšených lesích, v parcích, sadech a také v zahradách a na mýtinách.Trsy Penízovky rostou na mrtvých, často ale i na živých, stromech a pařezech v období od října až do dubna, a to při velmi nízkých teplotách. Penízovky dokonce velice dobře snášejí i mrazy.

Možnost záměny

Díky své době výskytu je Penízovka sametonohá prakticky nezaměnitelná.

Penízovka sametonohá recept

Houbové těstoviny s Penízovkou sametonohou

Ingredience (pro jednu porci):

  • 2 hrsti  Penízovky 
  • 100 g těstovin
  • 3 plátky slaniny
  • 1 lžíce másla
  • ½ ks šalotky
  • 100 ml 30%  smetany
  • 1 hrst strouhaného parmezánu

Postup: těstoviny uvaříme podle návodu, slaninu osmažíme na pánvi dokřupava a dáme stranou. Do pánve přidáme lžíci másla, na kterém orestujeme šalotku. Poté přidáme Penízovku a restujeme zhruba 5 minut. Zalijeme smetanou a povaříme do zhoustnutí. Zasypeme parmezánem a promícháme. Poté přidáme uvařené těstoviny, promícháme a podávame ozdobené vysmaženou slaninou, plátky parmezánu a petrželkou.

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.