Penízovka sametonohá, v gastronomii známá též pod japonským názvem Enoki, je jedlá houba s příjemnou houbovou vůní, která jako jedna z mála roste při velmi nízkých teplotách a snáší i jejich pokles pod bod mrazu. Vyskytuje se v listnatých a smíšených lesích. Sbíráme jen kloboučky, protože třeň Penízovky je příliš tuhá. Někdy se jí říká vánoční houba, neboť houbaři ji často sbírají na Štědrý den na přípravu houbového kuby. V kuchyni má všestranné využití. Výborná je např. nakládaná v octovém nálevu.
Základní charakteristika Penízovky sametonohé
Doba výskytu | Od října do dubna |
Místo výskytu | Smíšené a listnaté lesy, sady, parky, mýtiny a zahrady |
Užitná hodnota | Jedlá houba |
Tvar třeně | Válcovitý |
Barva třeně | Hnědá, žlutá |
Konzistence třeně a dužniny | Tuhá |
Povrch třeně | Plstnatý |
Povrch klobouku | Hladký, slizký, lisý |
Barva klobouku | hnědá , žlutá , oranžová |
Tvar klobouku | polokulovitý , klenutý , plochý |
Vůně | příjemná , houbová |
Chuť | nevýrazná |
Hymenofor | lupeny |
Prsten | nemá |
Pochva | nemá |
Klíčové znaky Penízovky sametonohé
Klobouk: bývá plochý, klenutý ale i polokulovitý. Široký je zhruba 2-8 cm. Barva klobouku bývá žlutá, oranžová nebo hnědá. Klobouk s rovným okrajem má povrch lisý, slizký, hladký a za vlhka lepkavý s neslupitelnou pokožkou.
Lupeny: jsou u třeně volné, bílé, krémové, někdy až okrové. Jsou husté a tlusté, vysoké zhruba 5-12 mm.
Třeň : tvar třeně je válcovitý. Třeň je dutý, často prohnutý s plstnatým sametovým povrchem a hnědou či žlutou barvou. Na spodu je tmavo až černohnědý.
Dužnina: je bělavá až krémová s jemnou, příjemnou vůní.
Mikroskopie: výtrusy jsou válcovité, někdy až elipsoidní, hladké a bezbarvé. Cystidy jsou na klobouku i lupenech. Výtrusný prach je bílý až žlutavý.
Výskyt Penízovky sametonohé
Penízovka sametonohá roste v listnatých a smíšených lesích, v parcích, sadech a také v zahradách a na mýtinách.Trsy Penízovky rostou na mrtvých, často ale i na živých, stromech a pařezech v období od října až do dubna, a to při velmi nízkých teplotách. Penízovky dokonce velice dobře snášejí i mrazy.
Možnost záměny
Díky své době výskytu je Penízovka sametonohá prakticky nezaměnitelná.
Penízovka sametonohá recept
Houbové těstoviny s Penízovkou sametonohou
Ingredience (pro jednu porci):
- 2 hrsti Penízovky
- 100 g těstovin
- 3 plátky slaniny
- 1 lžíce másla
- ½ ks šalotky
- 100 ml 30% smetany
- 1 hrst strouhaného parmezánu
Postup: těstoviny uvaříme podle návodu, slaninu osmažíme na pánvi dokřupava a dáme stranou. Do pánve přidáme lžíci másla, na kterém orestujeme šalotku. Poté přidáme Penízovku a restujeme zhruba 5 minut. Zalijeme smetanou a povaříme do zhoustnutí. Zasypeme parmezánem a promícháme. Poté přidáme uvařené těstoviny, promícháme a podávame ozdobené vysmaženou slaninou, plátky parmezánu a petrželkou.