Stroček trubkovitý (Craterellus Cornucopioides)

Může se jednat o výjimečně kvalitní houbu, ovšem v případě, že ji budete chtít sbírat, musíte počítat s tím, že se obtížně čistí. Když je čerstvá, lze ji použít v jakémkoliv úpravě. Ať je to jakkoli, nejlépe se suší a mele na prášek, který se používá jako dochucovadlo do polévek a omáček. Je velmi vhodný pro úpravu ryb.

Někdy je připraven jemně nasekaný v tuku jako husí krev. Plodnice vydrží velmi dlouho a časem zcela ztmavnou. Sbírají se pouze mladé plodnice. Jeho název je v překladu hrůzostrašný — trumpeta smrti. Na Západě, zejména ve Francii, je nejprodávanějším druhem. V lesích rozkládá humus.

Základní charakteristika Stročka trubkovitého

Doba výskytuSrpen, září, říjen, listopad
Místo výskytuListnatý les, smíšený les, především pod buky a duby
Užitná hodnotaJedlá houba (výborná jako koření)
Tvar třeněDolů ztenčující se
Barva třeněŠedá až černá
Konzistence třeně a dužninyDutá
Povrch třeněHladký pak vrásčitý
Povrch kloboukuŠupinkatý
Barva kloboukuŠedá až černá
Tvar kloboukuNálevkovitý
VůněPříjemná, houbová, kořenitá
ChuťNevýrazná
HymenoforHladké a později vrásčité lišty
PrstenNemá
PochvaNemá

Klíčové znaky Stročka trubkovitého

Plodnice jsou 3-20 cm vysoké. Vnější povrch plodnice je zpočátku hladký, později vrásčitý, bez kousků a lupenů, šedohnědý a modrošedý. Klobouk je 3-10 cm v průměru, na okraji ohnutý, strukturovaný, dlouze a sotva trubkovitě nálevkovitý, s tenkým tělem, hladký, s laločnatými okraji stočenými ven. V mládí je okraj důrazně zvlněný a povrch uvnitř je zajištěn drobnými přitisklými šupinkami. Ve stáří bývá vrásčitá. Barvy jsou šedohnědé, za vlhka a ve stáří téměř tmavé. Výtrusný prach je bělavý, výtrusy jsou elipsoidní s mohutnou kuličkou, bezbarvé, měří 12-16 x 7-10 µm.

Třeň je 3-12 cm vysoký, 0,5-2 cm tlustý, prázdný, přizpůsobivý, nekrytý, směrem k bázi se zmenšuje, hladký nebo okrajově vrásčitý, za sucha se účinně rozpadá. Je šedohnědý nebo šedofialový, ve stáří zajištěný bělavým výtrusným pletivem. Dužnina je extrémně houževnatá, chrupavčitá, výjimečně štíhlá, za sucha jemná, matně zbarvená. V každém případě po namočení získává jedinečnou konzistenci, šedočernou až tmavou barvu. Chuť je nevýrazná, tu a tam svíravá, vůně okouzlující, pálivá, tu a tam skutečně zemitá.

Výskyt Stročka trubkovitého

Vyvíjí se velmi hojně koncem léta a v době sklizně, nejčastěji od začátku srpnových dnů do listopadu, na zemi v listnatých, ale i smíšených nebo jehličnatých lesích, v podstatě na stinných a vlhkých místech, často v kruzích. Všichni méně pozorní houbaři je pravidelně nevidí, protože se často skrývají pod listím, a navíc se mísí s ostatním povrchem. Ať tak či onak, lijáky v době opožděné sklizně mohou plodnice zcela zničit.

Možnost záměny

  • Liška šedá (Cantharellus cinereus) má srovnatelné zbarvení, ale hymenofor tvoří nezaměnitelné pruhy. Je jedlá.
  • Liška nálevkovitá (Cantharellus tubaeformis) má na spodní straně klobouku žebrovité lupeny a je matně žlutohnědá. Jedlý.
  • Stroček kadeřavý (Pseudocraterellus sinuosus), který je mnohem baculatější. Navíc jedlý.
  • Stroček klamný (Craterellus fallax) by mohl být severoamerický druh a obsahuje mnohem členitější vůni a růžově zbarvené čisté výtrusy. Je geneticky zvláštní. A je vhodný k jídlu.

Stroček trubkovitý v kuchyni

Může se jednat o výjimečně kvalitní houbu, jejíž nevýhodou je, že se obtížně čistí. Když je čerstvá, můžete ji použít při jakémkoli úpravě, ale nejlepší je ji usušit a rozemlít na prášek. Takové houbové aroma lze v tu chvíli použít do polévek nebo omáček. Také se hodí zejména k rybě, protože její tlumená barva se nápadně odlišuje od bílé ryby.

Polévka s trubkovitým stočkem

Ingredience

  • 300 g brambor
  • 1 cibule
  • 50 g celeru
  • 2 ks mrkve
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 svazek petrželky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 ks kořene petržele
  • 1 hrst sušených bulvových slaměnek

Postup

Večer houby ponořte na 12 hodin do teplé vody. Ráno očistěte kořen petržele, mrkev a celer. Mrkev a petržel nakrájejte na kolečka a celer na kostičky. Oloupejte brambory a nakrájejte, očistěnou cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi zkaramelizujte kořenovou zeleninu na lžíci oleje, zalijte vodou, přiveďte k varu, přidejte kloboučky hub a vodu z hub, osolte, dochuťte mletým kmínem a pepřem a vařte do zkřehnutí. Když je zelenina a houby křehké, polévku s jíškou zapražte.

Na 2 lžících rozehřátého oleje osmahneme cibuli, přisypeme hladkou mouku, opražíme ji, až získá světlou strouhankovou barvu, přisypeme mletou sladkou papriku a za stálého míchání necháme papriku zcela rozpadnout, zalijeme studenou vodou a rozmixujeme dohladka. Do polévky přidejte zabalenou jíšku a nechte vše společně 1 minutu probublávat, aby se ztratila hrubá chuť mouky. Horkou polévku na talíři posypte křupavě nasekanou petrželkou a podávejte s chlebem.

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.