Pověst o záměně májovky s olověným rubášem byly pravděpodobně způsobeny skutečností, že rubáš z podtrnce je někde chybně, ale neúnavně nazýván „májovka“. Ať tak či onak, záměna závojenky podtrnky za závojenku olovovou je myslitelná, protože oba organismy je mimořádně obtížné od sebe rozpoznat. Nejčastěji podle umístění a doby vývoje nebo podle velikosti plodnic.
Základní charakteristika Čirůvky májovky
Doba výskytu | Duben, květen, červen |
Místo výskytu | Listnatý les, louky, pastviny, parky, sady, zahrady, stráně, paseky |
Užitná hodnota | Jedlá a užitečná houba |
Tvar třeně | Válcovitý, zpočátku až břichatý, silný a krátký |
Barva třeně | Bílá |
Konzistence třeně a dužniny | Tvrdá, dužnina bělavá, pevná, šťavnatá a neměnná |
Povrch třeně | Bílá |
Povrch klobouku | Hladký a lysý |
Barva klobouku | Bílá a okrová, smetanová |
Tvar klobouku | Polokulovitý, plochý, klenutý a tlustě masitý |
Vůně | Příjemná a moučná |
Chuť | Příjemná a lahodná |
Hymenofor | Lupeny jsou husté, nápadně nízké, zoubkem sbíhavé, bělavé a později krémové |
Prsten | Nemá |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky Čirůvky májovky
Klobouk je 50-120 mm široký, v mládí polokulovitý s podvinutým okrajem, později rovný, masitý, na povrchu lysý nebo poněkud hrbolatý, bílý, krémový nebo nažloutlý. Lupeny jsou nápadně tlusté, chudé, zubaté, bělavé až krémové. Třeň je 15-40 mm tlustý, až 80 mm dlouhý, plný, pevný, v mládí na bázi v některých případech rozšířený, později kulatý a dutý, hladký, bělavý.
Dužnina je ztvrdlá, bělavá, později jemná. Má skvělou chuť a silnou, obvykle typicky moučnou vůni. Výtrusný prach je čistě bílý. Vyvíjí se velmi hojně od dubna do června, ve vyšších polohách až do léta — v pahorkatinách, kopečcích, výsadbách, zahradách, na okrajích lesů, v křovinách, často ve svazečcích nebo kruzích, zpravidla pod ovocnými stromy (třešeň, trnka, jabloň).
Výskyt Čirůvky májovky
Vyskytuje se na travnatých místech, v kopcích, na svazích, polních cestách, okrajích lesů a ve výsadbách. Nejčastěji se vyvíjí ve svazcích, pruzích a kruzích. V lesích se téměř nevyskytuje. Vyhovují jí akátové lesy, vápnité a humózní půdy.
Možnost záměny
Možnost záměny není zcela vyloučena u škodlivé a jedovaté vláknice začervenalé (Patouillardovu), která je v mládí bílá nebo bělavá, ale při dotyku nebo ve stáří se zbarvuje do červena. Její lupeny jsou ve zralém stavu hnědé a nevoní po mouce. Tímto způsobem si dávejte pozor na mladé plodnice této vláknité rostliny, které se mohou tu a tam rozvinout již v dubnu a kde už je myslitelná záměna!Neschopnost nebo neopatrnost může zajistit záměnu s jedovatou závojenkou podtrnkou[Entoloma clypeatum (L. ex Snare. ) KUMM. j nebo dokonce s nebezpečnou závojenkou olovovou. Závojenka má masově růžové lupeny a obrovský baňatý třeň, zatímco májovka má bledé lupeny a kulatý a dutý, někdy tlustý třeň v dospělosti. Májovka se vyvíjí na jaře (duben až červen) a vyvíjí se spíše na okrajích lesů v trávě a v kravínech, zatímco olovová se vyvíjí v létě (červenec až srpen) v teplejších polohách a ve světlých listnatých lesích, především pod duby. Kromě toho došlo i k záměně za čirůvku bílou.
Čirůvka májovka — Recept
Májovky na toastu
Ingredience:
- 500 g čirůvky májovky
- 250 ml tučné smetany na vaření
- 4 plátky toustového chleba
- 1 šalotka
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř, olej
Postup
Čirůvky očistěte a rozkrojte na poloviny (větší víčka můžete rozkrojit na čtvrtiny). Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte k němu třešně a opékejte je, dokud nezhnědnou. Vyčerpejte přebytečný olej a snižte teplotu. Přidejte lžíci másla a šalotku. Osolte a opepřete a postupně opékejte do změknutí. Přidejte smetanu a nechte ji trochu povařit, aby zhoustla. Mezitím v jiné pánvi rozehřejte zbývající máslo a opečte v něm kousky chleba, dokud nebudou dozlatova. Přiložte čirůvky, ozdobte pažitkou a máte hotovo.
Krémové hříbky se podobně vyjímají na chlebu nebo bagetě jednoduše opečené na grilu. Kromě pažitky, tymiánu můžete přidat i trochu drceného kmínu (obojí použijte přímo v základu se šalotkou). Pokud vám hrozí přemíra smetany, budete moci houby podusit v silném vývaru. Postup je srovnatelný, ale silný vývar přilijete až na závěr a vydusíte ho na třetinu. Tak či onak, můžete podušené houby a šalotku zaprášit trochou mouky a poté je dobře povařit s vývarem. Obojí bude fungovat mimořádně!
Mohlo by Vás zajímat
- Čirůvka fialová (Lepista nuda)
- Čirůvka havelka (Tricholoma portentosum)
- Čirůvka kravská (Tricholoma vaccinum)
- Čirůvka mýdlová (Tricholoma Saponaceum)
- Čirůvka odlišná (Tricholoma sejunctum)
- Čirůvka prstenitá (Tricholoma batschii)
- Čirůvka špinavá (Lepista sordida)
- Čirůvka topolová (Tricholoma populinum)
- Čirůvka zelánka (Tricholoma equestre)
- Čirůvka zemní (Tricholoma terreum)