Čirůvka májovka (Calocybe gambosa)

Calocybe gambosa

Pověst o záměně májovky s olověným rubášem byly pravděpodobně způsobeny skutečností, že rubáš z podtrnce je někde chybně, ale neúnavně nazýván „májovka“. Ať tak či onak, záměna závojenky podtrnky za závojenku olovovou je myslitelná, protože oba organismy je mimořádně obtížné od sebe rozpoznat. Nejčastěji podle umístění a doby vývoje nebo podle velikosti plodnic.

Základní charakteristika Čirůvky májovky

Doba výskytuDuben, květen, červen
Místo výskytuListnatý les, louky, pastviny, parky, sady, zahrady, stráně, paseky
Užitná hodnotaJedlá a užitečná houba
Tvar třeněVálcovitý, zpočátku až břichatý, silný a krátký
Barva třeněBílá
Konzistence třeně a dužninyTvrdá, dužnina bělavá, pevná, šťavnatá a neměnná
Povrch třeněBílá
Povrch kloboukuHladký a lysý
Barva kloboukuBílá a okrová, smetanová
Tvar kloboukuPolokulovitý, plochý, klenutý a tlustě masitý
VůněPříjemná a moučná
ChuťPříjemná a lahodná
HymenoforLupeny jsou husté, nápadně nízké, zoubkem sbíhavé, bělavé a později krémové
PrstenNemá
PochvaNemá

Klíčové znaky Čirůvky májovky

Klobouk je 50-120 mm široký, v mládí polokulovitý s podvinutým okrajem, později rovný, masitý, na povrchu lysý nebo poněkud hrbolatý, bílý, krémový nebo nažloutlý. Lupeny jsou nápadně tlusté, chudé, zubaté, bělavé až krémové. Třeň je 15-40 mm tlustý, až 80 mm dlouhý, plný, pevný, v mládí na bázi v některých případech rozšířený, později kulatý a dutý, hladký, bělavý.

Dužnina je ztvrdlá, bělavá, později jemná. Má skvělou chuť a silnou, obvykle typicky moučnou vůni. Výtrusný prach je čistě bílý. Vyvíjí se velmi hojně od dubna do června, ve vyšších polohách až do léta — v pahorkatinách, kopečcích, výsadbách, zahradách, na okrajích lesů, v křovinách, často ve svazečcích nebo kruzích, zpravidla pod ovocnými stromy (třešeň, trnka, jabloň).

Výskyt Čirůvky májovky

Vyskytuje se na travnatých místech, v kopcích, na svazích, polních cestách, okrajích lesů a ve výsadbách. Nejčastěji se vyvíjí ve svazcích, pruzích a kruzích. V lesích se téměř nevyskytuje. Vyhovují jí akátové lesy, vápnité a humózní půdy.

Možnost záměny

Možnost záměny není zcela vyloučena u škodlivé a jedovaté vláknice začervenalé (Patouillardovu), která je v mládí bílá nebo bělavá, ale při dotyku nebo ve stáří se zbarvuje do červena. Její lupeny jsou ve zralém stavu hnědé a nevoní po mouce. Tímto způsobem si dávejte pozor na mladé plodnice této vláknité rostliny, které se mohou tu a tam rozvinout již v dubnu a kde už je myslitelná záměna!Neschopnost nebo neopatrnost může zajistit záměnu s jedovatou závojenkou podtrnkou[Entoloma clypeatum (L. ex Snare. ) KUMM. j nebo dokonce s nebezpečnou závojenkou olovovou. Závojenka má masově růžové lupeny a obrovský baňatý třeň, zatímco májovka má bledé lupeny a kulatý a dutý, někdy tlustý třeň v dospělosti. Májovka se vyvíjí na jaře (duben až červen) a vyvíjí se spíše na okrajích lesů v trávě a v kravínech, zatímco olovová se vyvíjí v létě (červenec až srpen) v teplejších polohách a ve světlých listnatých lesích, především pod duby. Kromě toho došlo i k záměně za čirůvku bílou.

Čirůvka májovka — Recept

Májovky na toastu

Ingredience:

  • 500 g čirůvky májovky
  • 250 ml tučné smetany na vaření
  • 4 plátky toustového chleba
  • 1 šalotka
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř, olej

Postup

Čirůvky očistěte a rozkrojte na poloviny (větší víčka můžete rozkrojit na čtvrtiny). Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte k němu třešně a opékejte je, dokud nezhnědnou. Vyčerpejte přebytečný olej a snižte teplotu. Přidejte lžíci másla a šalotku. Osolte a opepřete a postupně opékejte do změknutí. Přidejte smetanu a nechte ji trochu povařit, aby zhoustla. Mezitím v jiné pánvi rozehřejte zbývající máslo a opečte v něm kousky chleba, dokud nebudou dozlatova. Přiložte čirůvky, ozdobte pažitkou a máte hotovo.

Krémové hříbky se podobně vyjímají na chlebu nebo bagetě jednoduše opečené na grilu. Kromě pažitky, tymiánu můžete přidat i trochu drceného kmínu (obojí použijte přímo v základu se šalotkou). Pokud vám hrozí přemíra smetany, budete moci houby podusit v silném vývaru. Postup je srovnatelný, ale silný vývar přilijete až na závěr a vydusíte ho na třetinu. Tak či onak, můžete podušené houby a šalotku zaprášit trochou mouky a poté je dobře povařit s vývarem. Obojí bude fungovat mimořádně!


Mohlo by Vás zajímat

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.