Smrž obecný (Morchella esculenta)

Smrž obecný

Nejhojnější a nejznámější druh smržů vyskytující se na území České republiky, který je navíc považován za ohromující pochoutku a může se pochlubit svými léčivými účinky.

Přes všechny tyto superlativy může být smrž v každém případě houbou, kterou sbírá jen málo jedinců. Možná to může být způsobeno jejím nepříjemným vzhledem, který na začátku vypadá zajímavě, ale souhlasíme s gastronomickými specialisty a kuchaři, že smrže skutečně poskytují zvláštní gurmánské zážitky, takže odhoďte své předsudky stranou a pusťte jejich vrásčité klobouky do své kuchyně.

Základní charakteristika Smrže obecného

Doba výskytuBřezen, duben, květen
Místo výskytuListnatý les, louky, pastviny, parky, sady, zahrady, stráně, mýtiny, paseky a jiné
Užitná hodnotaJedlá houba
Tvar třeněNahoru se ztenčuje a je dutý
Barva třeněBílá až do krémova
Konzistence třeně a dužninyKřehká a dutá
Povrch třeněHladký
Povrch kloboukuHrbolkatý a jamkatý
Barva kloboukuHnědá, žlutá a okrová
Tvar kloboukuVejčitý
VůněPříjemná a nevýrazná
ChuťPříjemná a nevýrazná
HymenoforJiné
PrstenNemá
PochvaNemá

Klíčové znaky Smrže obecného

Klobouk je tupě nálevkovitý, vejčitý až prakticky kulatý, 40-100 mm vysoký, 30-80 mm široký, spojený s třeněm, prázdný, okrové až světle hnědý, s nepředvídatelně uspořádanými jamkami na povrchu, které (tu a tam barevně) přebírají plástve. Třeň až 20-100 mm vysoký, až 40 mm tlustý, na bázi obvykle prodloužený, bělavý, stářím žloutnoucí, jemný, prázdný, obvykle jemně zrnitý.

Dužnina bělavá až světle okrová, libová, čerstvá, s okouzlující, nijak výjimečně zvláštní chutí a vůní. Výtrusy čisté, světle okrové. Výtrusy 17-24 x 10-15 µm, zakřivené a hladké. Roste jednotlivě nebo ve svazcích v zahradách, parcích, světlých listnatých nebo i smíšených lesích (borové), křovinách, upřednostňuje písčité půdy nižších poloh s vysokou hmotou přirozené hmoty.

Výskyt Smrže obecného

Smrž je jednou z hlavních jarních hub. Vyvíjí se od dubna do května, ale čas od času se primární plodnice začínají objevovat v březnu. Roste většinou samostatně a je neobvyklé nasbírat jich více než pár kousků na jednom stanovišti. Místa, kde se smrže sbírají, jsou poměrně dobře znázorněna v mapách, nicméně tyto houby lze nalézt nepředvídatelně a tu a tam velmi náhodně.

Chcete-li smrže objevit, musíte se pozorně dívat, protože jsou ve svých životních prostorech téměř nepřehlédnutelné. Vyvíjejí se z velké části jednotlivě a je neobvyklé nasbírat více než dvě nebo tři na jednom místě. Obývá listnaté lesy a světlé hájky, ale často ji můžete objevit i na okraji lesních porostů podél cest, podél vodovodů, na mýtinách, v zahradách nebo parcích.

Možnost záměny

Smrž špičatý (Morchella conica) má kuželovitější tvar klobouku, který je zajištěn tmavšími jamkami uspořádanými pravidelně podél svislých žeber.

Vaření ze smrže obecného

Z kulinářského hlediska jsou to vynikající houby, ale musíme mít na paměti, že se musí před požitím vařit a nikdy se nesmí jíst syrové! Jejich propustné hlavičky v sobě rády ukrývají zrnka písku, takže jejich průběžná úprava začíná zásadně intenzivním omýváním. V tu chvíli s nimi však budete moci zacházet jako s jakoukoli jinou specifičtější houbou. Následně je nemusíte kombinovat s ničím, co by dodalo chuť. Nejlépe se vyjímají ve společnosti křehkých příloh, které nepřebíjejí jejich výraz a vůni, například nových bylinek, raných brambor nebo chřestu, který je ostatně také nejlepší jarní přílohou.

Smrže lze použít do všech klasických houbových receptur, od dušených pokrmů přes tlačenky, polévky až po smetanové omáčky. Kromě toho je mimořádným pomocníkem při přípravě různých pomazánek nebo aspiků. Její prázdný klobouk se navíc skvěle hodí k plnění. Pokud se rozhodnete smrže usušit, což příliš zvýší jejich vůni, rozkrojte plodnice na polovinu, propláchněte je čistou vodou a poté usušte.

Chřestová polévka se smrži

Ingredience

  • Smrže
  • Chřest
  • Máslo
  • Pórek
  • Mouka
  • Kuřecí vývar
  • Rozmarýn
  • Tymián
  • Smetana
  • Sůl
  • Pepř

Postup

Smrže chutnají skvěle v kombinaci s chřestem, který je navíc v květnu široce dostupný. Polévku připravíte tak, že bílou část pórku osmahnete na másle, zasypete moukou a připravíte světlou jíšku. Zředíme ji dvěma litry kuřecího vývaru a přidáme rozmarýn a tymián. Směs nechte hodinu dusit. Dále přidejte nakrájený chřest (stačí 1 svazek), smetanu, sůl a pepř a deset minut povaříme. Hrnec odstavíme ze sporáku a vmícháme 100 g másla, vyjmeme bylinky, polévku rozmixujeme a přelijeme přes jemný cedník. Asi 2 hrsti nakrájených smržů osmahneme na másle téměř pět minut a přidáme k hotové polévce.


Další smrže

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook