Křemenáč březový (Leccinum versipelle)

Křemenáč má své místo v rodině hub, které jsou vhodné pro flexibilní využití v kuchyni. Vyskytují se mimořádně hojně, obvykle v listnatých lesích, podél lesních cest a na březích rybníku. Na světě existuje téměř 160 druhů křemenáčů, mezi nejznámější křemenáče nalezené v České republice patří křemenáč březový, smrkový a osikový.

Obzvláště chutný druh se může vyvinout do značné velikosti, aniž by si vsakoval vlhkost a stává se vodnatým jako kozák březový. Na Moravě narazíte na název Janek a jak název napovídá, objevíte ho pouze v blízkosti bříz.

Základní charakteristika Křemenáče březového

Doba výskytuČerven, červenec, srpen, září a říjen
Místo výskytuListnatý les, smíšený les, parky
Užitná hodnotaJedlá a velmi chutná houba
Tvar třeněVálcovitý, nahoru ztenčující, kyjovitý a soudkovitý
Barva třeněBílá a šedá
Konzistence třeně a dužninyTvrdá a u starších plodnic dřevnatějící
Povrch třeněZrnitý s černými šupinkami
Povrch kloboukuSametový, šupinkatý a ve stáří lysý
Barva kloboukuŽlutá, červená a oranžová
Tvar kloboukuPolokulovitý, plochý a vypouklý
VůněPříjemná, houbová a nevýrazná
ChuťPříjemná a nevýrazná
HymenoforRourky jsou šedohnědé
PrstenNemá
PochvaNemá

Klíčové znaky Křemenáče březového

Klobouk je 40-200 mm široký, zpočátku polokulovitý, na počátku dospívání štíhlý, později hustě masitý, široce klenutý až talířovitý, žlutooranžový, červenooranžový až oranžově hnědý, sklovitý, pružný, většinou suchý. Pokožka se v mládí zpravidla rozšiřuje přes okraj klobouku až ke třeni, později obal mizí. Rourky jsou až 25 mm dlouhé, šedobělavé, na třeni téměř volné. Póry jsou malé, v mládí šedohnědé (olivové), později bělavé, s věkem hnědnoucí. Třeň je protažený a kyjovitý (ale může být i téměř kulatý a dutý), pod kloboukem při vývoji ve srovnání s bází téměř souvisle smrštěný, odhadem 80-220 x 20-70 mm. Pokožka třeně je od mládí zajištěna diferencujícími šedočernými šupinami.

Dužnina je bělavá, na řezu růžovějící, na bázi třtiny modrozelená, ale při sušení se neustále zakrývá a tmavne. Dužnina se v čepičce zralejších plodnic rozmělní, ačkoli na bázi třeně se stává šlachovitou a stabilně dřevnatou. Vůně a chuť jsou nádherně houbové. Výtrusný prach je olivově hnědý. Výtrusy jsou sotva zprohýbané nebo vřetenovité.

Výskyt Křemenáče březového

Křemenáč březový vytváří mykorhizu s kořeny bříz, takže ho nejčastěji objevíte pod břízami nebo v březových lesích. I on šplhá vysoko s břízami a lze ho nalézt pod zastíněnými břízami v rašelinných nížinách. Ke svému vývoji nepotřebuje tolik vody, takže se bude vyvíjet i na písku nebo kamenech. Obzvláště hojná je v období od června do října.

Možnost záměny

Křemenáč březový (Leccinum versipelle) je pro praktického houbaře je nezajímavý, protože všechny druhy jsou k jídlu a chutnají podobně.

  • Pod osikami se vyvíjí křemenáč osikový (Leccinum rufum), obsahuje bílý třeň od mládí až do dospělosti a bělavé ústí rourek v raném mládí.
  • Křemenáč krvavý (Leccinum aurantiacum) se častěji vyvíjí pod duby nebo osikami a na třeni má rudé šupiny. Je příbuzná s křemenáčem osikovým (Leccinum rufum) a stejně jako on má v mládí bělavé trubkovité ústí.
  • Křemenáč smrkový (Leccinum piceinum) roste pod smrky, křemenáč borový (Leccinum vulpinum) pod borovicemi. Tyto druhy mají na třeni místo černých šupin hnědé.

Křemenáč březový — Recept

Křemenáč březový (Leccinum versipelle) je úžasná a všeobecně uznávaná konzumní houba, která vyniká nápadnou barvou klobouku a celkovou silou plodnic. Mohla by to být výstavní houba a může se prodávat na trzích. Z hlediska praktičnosti je nejlepší velkou houbu nakrájet a usušit. Přesto se nelekejte, že dužnina při vaření ztmavne, což ovlivníte ponořením houby do vody, octa nebo citronové šťávy.

Zapečené brambory s křemenáčem

Ingredience:

  • 4 velké brambory
  • 1 lžička másla
  • sůl
  • pepř
  • 4 plátky sýru
  • 6 křemenáčů
  • 2-3 lžíce nasekané petrželky
  • stroužek česneku
  • 5 rajčat
  • 2-4 lžíce olivového oleje

Postup

Nejprve oloupejte brambory, omyjte je a nakrájejte. Plech na ohřívání vymažte máslem, naplňte bramborami, osolte a opepřete. Na brambory položte nejlépe nakrájený sýr. Očistěte houby a kloboučky žampionů položte na sýr. Nožičky nakrájíme nadrobno a vložíme je mezi kloboučky. Posypeme nasekanou petrželkou. Oloupejte česnek a prolisujeme ho do hub.

Rajčata nakrájejte na řezy a vložte do připravené misky. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Plech vložíme do předehřáté trouby a 15 minut zahříváme na 200 stupňů. Ztlumíme na 180 stupňů a pečeme 45 minut.


Mohlo by Vás zajímat

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.