Strmělka anýzka (Clitocybe odora)

Ve vhodných podmínkách je velmi hojný saprotrofní druh, nezaměnitelný pro svou modrozelenou barvu a zvláštní anýzovou vůni, která je často patrná na několik metrů. Vyvíjí se v listnatých i jehličnatých lesích, pravidelně na místech s pozoruhodnějším seskupením opadu nebo třeba na korozivních půdách. A naštěstí jde o jedlý druh. Srovnatelná vůně (i když častěji méně intenzivní) se navíc projevuje v rámci strmělky vonné (Clitocybe fragrans), strmělka nepatrná (Clitocybe obsoleta) atd.

Strmělky jsou běžnou houbou v době sklizně, která se v listopadu vyskytuje opravdu hojně. V našem národě existuje přibližně padesát druhů, mezi nimiž jsou jedlé a výjimečně skvělé houby, ale navíc nejedlé a nebezpečné. Nejvyhledávanějšími houbami jsou dvě nezaměnitelně voňavé strmělky — zelenkavá a intenzivní anýzově vonící strmělka anýzová a statnější strmělka mlženka, která je úžasná v octě.

Obvykle jsou strmělky v podzimu z velké části nápadné svými lupénky, které se soustřeďují do trnu, a nejčastěji se jedná o lesklé, bělavé houbičky, které se vyvíjejí zpravidla od června do listopadu. Každopádně rozlišování druhů je problematičtější. Jsou výjimečně srovnatelné, obtížně rozpoznatelné (i pro mykology) a, což je tragické, čas od času i odporné, podezřelé nebo vyloženě škodlivé. Ať tak či onak, řada strmělek je k jídlu a skvěle se sklízí. Nejvybranější nezaměnitelně voňavé strmělky anýzky (Clitocybe odora) a strmělka mlženka (Clitocybe nebularis).

Základní charakteristika Strmělky anýzky

Doba výskytuČerven, červenec, srpen, září, říjen a listopad
Místo výskytuJehličnatý les, listnatý les a smíšený les
Užitná hodnotaJedlá houba
Tvar třeněVálcovitý
Barva třeněZelená a bílá
Konzistence třeně a dužninyPružná — dužnina bělavá až zelenavá
Povrch třeněVláknitý
Povrch kloboukuLysý a matný
Barva kloboukuZelená, šedá a měděnková
Tvar kloboukuPlochý, nálevkovitý, klenutý
VůněAnýzová
ChuťKořenitá
HymenoforLupeny — zelenavé až šedohnědé
PrstenNemá
PochvaNemá

Klíčové znaky Strmělky anýzky

Klobouk je 30-80 mm široký, zprvu polokulovitý s podehnutým okrajem, později široce plstnatý, nakonec rovný nebo poněkud odstátý, suchý, matný, zvětralý, jemně šlachovitý, v mládí zelenomodrý, ve vývoji se vytváří do světle šedavých odstínů, někdy okrový, zpravidla ve středu klobouku.

Okraj je ostrý, zejména v dospělosti pravidelně zvlněný. Lupeny jsou silné, mírně štíhlé, šedozelené, později splývající do krémové. Na třeni široce spojené nebo okrajově srostlé. Třeň je okrouhlý a dutý, 20-70 x 5-12 mm, často pootočený, kloboukatý nebo poněkud světlejší, na bázi s bílým myceliem. Dužnina má barvu plodnice. Silně voní po anýzu a zahrnuje poněkud ohnivou chuť. Výtrusný prach je bílý a výtrusy jsou elipsoidní, průsvitné, hladké.

Výskyt Strmělky anýzky

Strmělka anýzová se vyvíjí lokálně mimořádně hojně od července v listnatých, smíšených a zejména jehličnatých lesích, v podstatě ve smrkových lesích, tu a tam ve skupinách, od listopadu. Z hlediska chuti se anýz nejlépe hodí k sušení. Kvůli své vůni se suší nezávisle na ostatních druzích. Po usušení se může rozemlít na prášek a použít k vylepšení některých pokrmů.

Možnost záměny

V mládí je v podstatě nezaměnitelná díky svým zelenomodrým odstínům a nezaměnitelné vůni. Starší a odrostlejší plodnice, které si uchovávají několik málo ze své jedinečné vůně, lze zaměnit za jiné druhy hřebíčku nebo za mechovku obecnou (Clitopilus prunulus), která obsahuje narůžovělý výtrusný prach. Podobnou vůní disponuje i strmělka vonná (Clitocybe fragrans).

Strmělka anýzka — Recept

Houbové rizoto

Ingredience:

  • 300 g rýže
  • 200 g mražených hub
  • 1 cibule
  • 1/4 l smetany
  • 1-2 lžíce másla
  • parmazán
  • česnek
  • sůl
  • sušené houbové koření ze Strmělky anýzové

Postup

Na rozpálené pánvi rozehřejeme máslo, zesklovatíme cibuli, zasypeme rozumnou dávkou rýže, zalijeme 1 dcl vody, osolíme a podusíme. Během dušení rýži po malých dávkách zalévejte vodou a promíchejte. Přibližně v polovině vaření přidáme 1/2 smetany a ztuhlé houby. Předtím než je rýže úplně jemná, zahrňte do směsi zbytek smetany, zabalte do ní houbové aroma, vmíchejte několik kousků parmazánu a osolte.


Další strmělky

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.