Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum)

Pýchavka obecná je velmi dobrá jedlá houba s příjemnou houbovou vůní, výtečnou chutí i léčivými účinky. Obsahuje nemalé množství železa, manganu a zinku. Vyskytuje se ve všech typech lesů. Sbíráme mladé plodnice, které lze připravit jako řízek nebo přidat do polévek či omáček.

Základní charakteristika Pýchavky obecné

Doba výskytuČerven až říjen
Místo výskytuVšechny typy lesů, na pastvinách u cest, na zahradách i pasekách
Užitná hodnotaJedlá houba
Tvar třeněKyjovitý
Barva třeně
Konzistence třeně a dužninyMěkká
Povrch třeněBradavčitý
Povrch kloboukuBradavčitý (ostnitý)
Barva kloboukuBílá
Tvar kloboukuKulovitý
VůněPříjemná houbová
ChuťPříjemná
HymenoforTeřich
Prsten
Pochva

Klíčové znaky Pýchavky obecné

Klobouk: kulovitý (tvar obrácené hrušky), je široký 3-8cm. V mládí je bílý, později okrově žlutý, šedohnědý až hnědý, následně se rozpadne na prach. Povrch klobouku je bradavčitý (ostnitý), později papírový.

Dužnina: křehká, pružná, později vodnatá a práškovitá

Mikroskopie: výtrusy 3,5-4,5 µm, kulovité, průhledné, bledě žluté, většinou slabě drsné, ale i hladké.

Výskyt Pýchavky obecné

Pýchavka obecná roste ve všech typech lesů, ale i v zahradách, na pasekách, mýtinách, loukách, polích, pastvinách a v parcích. Roste v období od června až do října.

Možnost záměny

Prášivka černající (Bovista nigrescens) – roste hojně v trávě na loukách, pastvinách, parcích i polních cestách od června do října. Od Pýchavek se liší především absencí neplodné spodní části plodnice. Dorůstají do velikosti 5 cm v průměru a stejně jako Pýchavky jsou v mládí jedlé.

Pýchavka hruškovitá (Lycoperdon pyriforme) – liší se místem výskytu, roste hojně na trouchnivějícím dřevě a pařezech od června do listopadu. Její povrch je bradavčitý, jakoby poprášený moukou. Mladé plodnice jsou jedlé a mají výtečnou chuť.

Pýchavka obecná recept

Pýchavky jako mozeček

Ingredience:

  • 500g malých pýchavek
  • 4 ks vajec
  • 1 ks větší cibule
  • 1 ks červené masité papriky
  • pepř
  • olej 
  • sůl

Postup: 

Pýchavky oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli podusíme na oleji, přidáme nakrájenou papriku a pýchavky a dusíme do měkka. Nakonec přidáme vejce, podle chuti  osolíme a opepříme. Podáváme teplé s čerstvým pečivem.

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.