Pýchavka obecná je velmi dobrá jedlá houba s příjemnou houbovou vůní, výtečnou chutí i léčivými účinky. Obsahuje nemalé množství železa, manganu a zinku. Vyskytuje se ve všech typech lesů. Sbíráme mladé plodnice, které lze připravit jako řízek nebo přidat do polévek či omáček.
Základní charakteristika Pýchavky obecné
Doba výskytu | Červen až říjen |
Místo výskytu | Všechny typy lesů, na pastvinách u cest, na zahradách i pasekách |
Užitná hodnota | Jedlá houba |
Tvar třeně | Kyjovitý |
Barva třeně | – |
Konzistence třeně a dužniny | Měkká |
Povrch třeně | Bradavčitý |
Povrch klobouku | Bradavčitý (ostnitý) |
Barva klobouku | Bílá |
Tvar klobouku | Kulovitý |
Vůně | Příjemná houbová |
Chuť | Příjemná |
Hymenofor | Teřich |
Prsten | – |
Pochva | – |
Klíčové znaky Pýchavky obecné
Klobouk: kulovitý (tvar obrácené hrušky), je široký 3-8cm. V mládí je bílý, později okrově žlutý, šedohnědý až hnědý, následně se rozpadne na prach. Povrch klobouku je bradavčitý (ostnitý), později papírový.
Dužnina: křehká, pružná, později vodnatá a práškovitá
Mikroskopie: výtrusy 3,5-4,5 µm, kulovité, průhledné, bledě žluté, většinou slabě drsné, ale i hladké.
Výskyt Pýchavky obecné
Pýchavka obecná roste ve všech typech lesů, ale i v zahradách, na pasekách, mýtinách, loukách, polích, pastvinách a v parcích. Roste v období od června až do října.
Možnost záměny
Prášivka černající (Bovista nigrescens) – roste hojně v trávě na loukách, pastvinách, parcích i polních cestách od června do října. Od Pýchavek se liší především absencí neplodné spodní části plodnice. Dorůstají do velikosti 5 cm v průměru a stejně jako Pýchavky jsou v mládí jedlé.
Pýchavka hruškovitá (Lycoperdon pyriforme) – liší se místem výskytu, roste hojně na trouchnivějícím dřevě a pařezech od června do listopadu. Její povrch je bradavčitý, jakoby poprášený moukou. Mladé plodnice jsou jedlé a mají výtečnou chuť.
Pýchavka obecná recept
Pýchavky jako mozeček
Ingredience:
- 500g malých pýchavek
- 4 ks vajec
- 1 ks větší cibule
- 1 ks červené masité papriky
- pepř
- olej
- sůl
Postup:
Pýchavky oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli podusíme na oleji, přidáme nakrájenou papriku a pýchavky a dusíme do měkka. Nakonec přidáme vejce, podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme teplé s čerstvým pečivem.