Liška ametystová (Cantharellus amethysteus)

Zdroj obrázku: nahoubach.cz

Jedná se o fialově zbarvenou varietu lišky obecné – Cantharellus cibarius, nikoliv o samostatný druh, přestože je v katalogu ITIS veden jako samostatný druh. Je neobvyklé, že má tak sytě fialové zbarvení jako bývá na některých obrázcích na internetu!

Základní charakteristika Lišky ametystové

Doba výskytuČerven, červenec, srpen, září a říjen
Místo výskytuJehličnatý les, listnatý les, smíšený les
Užitná hodnotaJedlá a výtečná houba
Tvar třeněVálcovitý, dolů se ztenčující
Barva třeněŽlutá
Konzistence třeně a dužninyTvrdá, třeň tuhý, dužnina žlutavá, neměnná
Povrch třeněHladký a lysý
Povrch kloboukuHladký a šupinkatý
Barva kloboukuŽlutá a fialová
Tvar kloboukuPlochý, nálevkovitý a klenutý
VůněPříjemná a houbová
ChuťPříjemná, kořenitá a ovocná
HymenoforJiné (žluté, tlusté, sbíhavé, vidlanovité lišty s fialovým nádechem
PrstenNemá
PochvaNemá

Klíčové znaky Lišky ametystové

Klobouk je 20-70 (100) mm široký, zprvu smaltovaný, postupně vyhlazený, rozšířený až nálevkovitý. Pokožka klobouku je suchá, žlutá až žlutooranžová, téměř souvisle s fialovým nádechem nebo fialovými šupinami. Okraj klobouku je v mládí prodloužený, v dospělosti obvykle štíhlý a zvlněný. Lupeny jsou žluté, bez purpurových odstínů, na třeni dlouze splývají. Jsou pravidelně větvené a zkřížené (anastomózované). Třeň je ojediněle kulatý a dutý, 20-80 x 5-20 mm, žlutý, bez fialových odstínů. Dužnina je světle žlutá, pevná a pružná. Vůně je lehká a příjemná. Chuť je poněkud kořenitá. Výtrusy jsou elipsoidní, 8,5-13 x 4,5-7,5 µm, bezbarvé, hladké.

Výskyt Lišky ametystové

Vyvíjí se v listnatých a jehličnatých lesích od července do října. Pravidelně se vyskytuje zejména v okolí ulic a příkopů. Je méně hojná než její nejbližší příbuzní, ale v několika areálech se vyskytuje téměř výhradně.

Možnost záměny

Jiné baculaté druhy lišek, jako je liška obecná (Cantharellus cibarius) nebo liška bledá (Cantharellus pallens), postrádají fialový odstín na pokožce klobouku.

Liška ametystová — Recept

Lišky ve volském oku

Ingredience:

  • 100 g hub
  • 2 vejce
  • cibule
  • tuk
  • sladká paprika
  • bílý pepř
  • drcený tymián
  • drcený koriandr
  • muškátový květ
  • tuk na smažení sůl

Postup

Na tuku osmahneme cibuli a přidejte lišky — větší rozkrojte napůl, menší přidejte celé. Kromě muškátového květu, okořeníme a pod pokličkou poduste do zkřehnutí. Do rozpáleného tuku na pánvi vložíme 2 rozklepnutá vejce a připravíme volská oka. A postupně je usmažíme. Když je žloutek téměř tuhý, přehodíme ho doprostřed lišky a jemně ho přitlačíme – nemíchejme, misku trochu protřepejme, aby vejce obklopilo lišku a vytvořilo malou misku. Odstavíme na necelé 3 minuty a ihned podáváme na talíři s oblohou.


Mohlo by Vás zajímat

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.