Zdroj obrázku: nahoubach.cz
Jedná se o fialově zbarvenou varietu lišky obecné – Cantharellus cibarius, nikoliv o samostatný druh, přestože je v katalogu ITIS veden jako samostatný druh. Je neobvyklé, že má tak sytě fialové zbarvení jako bývá na některých obrázcích na internetu!
Základní charakteristika Lišky ametystové
Doba výskytu | Červen, červenec, srpen, září a říjen |
Místo výskytu | Jehličnatý les, listnatý les, smíšený les |
Užitná hodnota | Jedlá a výtečná houba |
Tvar třeně | Válcovitý, dolů se ztenčující |
Barva třeně | Žlutá |
Konzistence třeně a dužniny | Tvrdá, třeň tuhý, dužnina žlutavá, neměnná |
Povrch třeně | Hladký a lysý |
Povrch klobouku | Hladký a šupinkatý |
Barva klobouku | Žlutá a fialová |
Tvar klobouku | Plochý, nálevkovitý a klenutý |
Vůně | Příjemná a houbová |
Chuť | Příjemná, kořenitá a ovocná |
Hymenofor | Jiné (žluté, tlusté, sbíhavé, vidlanovité lišty s fialovým nádechem |
Prsten | Nemá |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky Lišky ametystové
Klobouk je 20-70 (100) mm široký, zprvu smaltovaný, postupně vyhlazený, rozšířený až nálevkovitý. Pokožka klobouku je suchá, žlutá až žlutooranžová, téměř souvisle s fialovým nádechem nebo fialovými šupinami. Okraj klobouku je v mládí prodloužený, v dospělosti obvykle štíhlý a zvlněný. Lupeny jsou žluté, bez purpurových odstínů, na třeni dlouze splývají. Jsou pravidelně větvené a zkřížené (anastomózované). Třeň je ojediněle kulatý a dutý, 20-80 x 5-20 mm, žlutý, bez fialových odstínů. Dužnina je světle žlutá, pevná a pružná. Vůně je lehká a příjemná. Chuť je poněkud kořenitá. Výtrusy jsou elipsoidní, 8,5-13 x 4,5-7,5 µm, bezbarvé, hladké.
Výskyt Lišky ametystové
Vyvíjí se v listnatých a jehličnatých lesích od července do října. Pravidelně se vyskytuje zejména v okolí ulic a příkopů. Je méně hojná než její nejbližší příbuzní, ale v několika areálech se vyskytuje téměř výhradně.
Možnost záměny
Jiné baculaté druhy lišek, jako je liška obecná (Cantharellus cibarius) nebo liška bledá (Cantharellus pallens), postrádají fialový odstín na pokožce klobouku.
Liška ametystová — Recept
Lišky ve volském oku
Ingredience:
- 100 g hub
- 2 vejce
- cibule
- tuk
- sladká paprika
- bílý pepř
- drcený tymián
- drcený koriandr
- muškátový květ
- tuk na smažení sůl
Postup
Na tuku osmahneme cibuli a přidejte lišky — větší rozkrojte napůl, menší přidejte celé. Kromě muškátového květu, okořeníme a pod pokličkou poduste do zkřehnutí. Do rozpáleného tuku na pánvi vložíme 2 rozklepnutá vejce a připravíme volská oka. A postupně je usmažíme. Když je žloutek téměř tuhý, přehodíme ho doprostřed lišky a jemně ho přitlačíme – nemíchejme, misku trochu protřepejme, aby vejce obklopilo lišku a vytvořilo malou misku. Odstavíme na necelé 3 minuty a ihned podáváme na talíři s oblohou.