Ryzec pravý (zvaný také někdy jako borový), je kvalitní jedlá a výtečná houba. Za syrova chutná nepříjemně, ale po úpravě patří mezi nejchutnější. Roste hojně, od srpna do listopadu, většinou ve skupinách, na travnatých místech pod borovicemi. Nalézt ho můžeme v jehličnatých a smíšených lesích, ale také v parcích, na pasekách a loukách, na světlých stanovištích, většinou na vápenité půdě.
Tato houba patří do skupiny ryzců, které mají oranžové mléko a jsou všechny jedlé. Má příjemnou vůni a její chuť je pálivá, kořenitá, ostrá a stahující. V kuchyni ji nejlépe využijeme na nakládání do octa. Jinak jen v menším množství do směsí s jinými houbami. Plodnice ale špatně snáší skladování a transport, je tedy nutné je po sběru urychleně zpracovat.
Základní charakteristika Ryzce pravého
Doba výskytu | srpen – listopad |
Místo výskytu | pod borovicemi na travnatých a světlých stanovištích, jehličnaté a smíšené lesy, paseky, louky, parky |
Užitná hodnota | jedlá houba |
Tvar třeně | válcovitý |
Barva třeně | červená, oranžová, zelená |
Konzistence třeně a dužniny | křehká, dužnina bělavá až oranžová, poraněním zelená, třeň později dutý |
Povrch třeně | hladký |
Povrch klobouku | hladký, za vlhka lepkavý |
Barva klobouku | červená, oranžová, zelená s tmavšími soustřednými kruhy |
Tvar klobouku | nálevkovitý, plochý, klenutý, vmáčklý |
Vůně | příjemná |
Chuť | pálivá, kořenitá, stahující, ostrá |
Hymenofor | lupeny |
Prsten | nemá |
Pochva | nemá |
Klíčové znaky Ryzce pravého
Klobouk: bývá široký 40 – 110 mm, plochý, v mládí je vyklenutý, na středu vmáčklý s podvinutým ostrým a hladkým okrajem, později pak rozložený až nálevkovitý. Jeho povrch je hladký a za vlhka lepkavý. A jeho barva je červená, oranžová nebo zelená s tmavšími soustřednými kruhy.
Lupeny: jsou ke třeni připojené, křehké, sbíhavé, středně husté, červeně oranžové, poraněním zelenají.
Třeň: je válcovitý, suchý, hladký, později dutý, 30-60 x 15×30 mm, v mládí ojíněný, v barvě podobné jako pokožka klobouku, jen je o něco světlejší, tedy červená, oranžová nebo zelená.
Dužnina: je v mládí pevná a tvrdá, s mírnou chutí a příjemnou nasládlou vůní, později bělavá a křehká, nad lupeny a pod pokožkou oranžová, při poškození a na řezu rychle červená a nakonec zezelená. Mléko nehojné, oranžové s mírnou kořennou chutí.
Mikroskopie: výtrusy 7-9 x 6-7 µm, elipsoidní, žebernaté, s amyloidní ornamentikou. Výtrusný prach je krémový.
Výskyt Ryzce pravého
Ryzec pravý roste hojně, od srpna do listopadu, většinou ve skupinách, na travnatých místech pod borovicemi. Nalézt ho můžeme v jehličnatých a smíšených lesích, ale také v parcích, na pasekách a loukách, na světlých stanovištích, většinou na vápenité půdě.
Možnost záměny
Ryzec kravský (Lactarius torminosus) – nejedlá až mírně jedovatá houba, jeho požití vyvolává silné žaludeční potíže.Dužnina na řezu roní bílé neměnné ostře palčivé mléko. Roste pod břízami v listnatých a smíšených lesích nebo také v parcích v období od července do listopadu. Klobouk je plstnatý se soustřednými kruhy, plochý, klenutý, nálevkovitý s podvinutým okrajem který je porostlý dlouhými, hustými, bílými chlupy. Barva klobouku je červená. Chuť je pálivá, vůně nevýrazná, terpentýnová.
Ryzec smrkový (Lactarius deterrimus) – jedlá, velmi chutná houba, která je ryzci pravému velice podobná. Narozdíl od něho však roste výhradně pod smrky, především v mladých porostech, ale také v trávě na pastvinách, loukách a u lesních cest v období od srpna do listopadu. Má také vyráznější zelenavou barvu klobouku než ryzec borový. Mléko je mrkvově oranžové. Vůně je příjemná houbová, chuť kořenitá, pálivá, výrazná.
Ryzec pravý recept
Ryzec pravý ve sladkokyselém nálevu
Ingredience:
- 1 kg ryzce pravého
- estragon
- hořčičné semínko
- řezy cibule
- citronová šťáva
- sůl
Nálev na 1 litr vody:
- 150 g cukru
- 3 dl octa
- 10 tabletek sacharinu
- 30 g soli
- 2 bobkové listy
- 10 kuliček pepře
- 10 kuliček nového koření
Postup:
Ryzce nakrájíme na kousky a spolu se lžící citronové šťávy povaříme v mírně osolené vodě. Poté je scedíme, propláchneme a necháme okapat. Do připravených skleniček dáme na dno 2 řezy cibule a půl lžičky hořčičného semínka. Poté do sklenic naskládáme povařené ryzce, přidáme snítku estragonu a zalejeme připraveným lákem. Sklenice uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 90 °C.