Penízovka dubová (Gymnopus dryophilus)

Penízovka dubová je jedlá houba, která je sice nevalné kvality, ale je ceněna a sbírána pro její brzký výskyt v době, kdy jiné houby ještě nerostou. Některé zdroje nicméně uvádějí, že tato houba může způsobit žaludeční potíže.

Podle jména by se mohlo zdát, že roste jen v doubravách, nicméně ji můžeme najít prakticky ve všech typech lesů, ale také třeba v parcích v období od května do října. Roste velmi hojně v humusu a opadu. Má nevýraznou chuť i vůni. V kuchyni má všestranné využití, nejlépe se hodí např. do omáček, polévek nebo směsí. Sbíráme však jen kloboučky, třeně jsou moc tuhé. 

Základní charakteristika Penízovky dubové

Doba výskytukvěten – říjen
Místo výskytulistnatý les, jehličnatý les, smíšený les, parky
Užitná hodnotajedlá houba
Tvar třeněválcovitý
Barva třeněokrová
Konzistence třeně a dužninydutá, dužnina ve třeni je tuhá
Povrch třeněhladký
Povrch kloboukuhladký
Barva kloboukužlutá, okrová
Tvar kloboukuzvoncovitý, zmáčklý
Vůněnevýrazná
Chuťnevýrazná
Hymenoforlupeny
Prstennemá
Pochvanemá

Klíčové znaky Penízovky dubové

Klobouk: je 15 – 50 mm široký, zvoncovitý a vmáčklý, vyklenutý až plochý, se zvlněným, podvinutým okrajem. Povrch klobouku je hladký, za vlhka lepkavý a mívá žlutou nebo okrovou barvu.

Lupeny: jsou velmi husté, úzké, bílé až krémové, u třeně vykrojené.

Třeň: je dutý a válcovitý, hladký, pružný a někdy rozšířený. Dorůstá do velikosti 30 – 100 x 2 – 5 mm a má okrovou barvu.

Dužnina: je ve třeni tuhá, tenká, bělavá až naokrovělá a má nevýraznou chuť i vůni.

Mikroskopie: výtrusy 4-6,5 x 2,5-3,5 µm, hladké, průsvitné a kapkovité. Výtrusný prach je bílý.

Výskyt Penízovky dubové

Penízovka dubová roste velmi hojně, nejvíce po deštích v humusu a opadu, jednotlivě nebo ve skupinách ve všech typech lesů, ale také v sadech, parcích a zahradách, nejčastěji ale pod duby v období od května do října. 

Možnost záměny

Penízovka hnědá (Gymnopus ocior)jedlá houba, (podle některých zdrojů může způsobovat žaludeční potíže), roste v opadu a na zbytcích dřeva jehličnatých i listnatých stromů v období od dubna do října. Pokožka klobouku je červenohnědá. Má nevýraznou chuť i vůni. 

Penízovka dubová recept

Podle některých zdrojů může tato houba způsobovat žaludeční potíže, měli by jsme proto zvážit její sběr i kuchyňskou přípravu. Nicméně podle jiných zdrojů je tato houba dobrá do polévek, směsí nebo omáček.

Omáčka z penízovek

Ingredience:

  • 3 hrsti kloboučků penízovek
  • 1 cibule
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce másla
  • sůl 
  • kmín
  • pepř
  • drcené sušené houby
  • můžeme přidat vývar nebo smetanu

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na másle dozlatova. Přidáme hladkou mouku, uděláme jíšku a poté ji podlijeme vodou nebo vývarem. Přidáme očištěné kloboučky penízovek, dochutíme solí, kmínem, pepřem a drcenými sušenými houbami. Na mírném ohni vaříme 15 – 20 minut a občas zamícháme. Nakonec můžeme přidat smetanu. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.


Mohlo by Vás zajímat

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.