Penízovka dubová je jedlá houba, která je sice nevalné kvality, ale je ceněna a sbírána pro její brzký výskyt v době, kdy jiné houby ještě nerostou. Některé zdroje nicméně uvádějí, že tato houba může způsobit žaludeční potíže.
Podle jména by se mohlo zdát, že roste jen v doubravách, nicméně ji můžeme najít prakticky ve všech typech lesů, ale také třeba v parcích v období od května do října. Roste velmi hojně v humusu a opadu. Má nevýraznou chuť i vůni. V kuchyni má všestranné využití, nejlépe se hodí např. do omáček, polévek nebo směsí. Sbíráme však jen kloboučky, třeně jsou moc tuhé.
Základní charakteristika Penízovky dubové
Doba výskytu | květen – říjen |
Místo výskytu | listnatý les, jehličnatý les, smíšený les, parky |
Užitná hodnota | jedlá houba |
Tvar třeně | válcovitý |
Barva třeně | okrová |
Konzistence třeně a dužniny | dutá, dužnina ve třeni je tuhá |
Povrch třeně | hladký |
Povrch klobouku | hladký |
Barva klobouku | žlutá, okrová |
Tvar klobouku | zvoncovitý, zmáčklý |
Vůně | nevýrazná |
Chuť | nevýrazná |
Hymenofor | lupeny |
Prsten | nemá |
Pochva | nemá |
Klíčové znaky Penízovky dubové
Klobouk: je 15 – 50 mm široký, zvoncovitý a vmáčklý, vyklenutý až plochý, se zvlněným, podvinutým okrajem. Povrch klobouku je hladký, za vlhka lepkavý a mívá žlutou nebo okrovou barvu.
Lupeny: jsou velmi husté, úzké, bílé až krémové, u třeně vykrojené.
Třeň: je dutý a válcovitý, hladký, pružný a někdy rozšířený. Dorůstá do velikosti 30 – 100 x 2 – 5 mm a má okrovou barvu.
Dužnina: je ve třeni tuhá, tenká, bělavá až naokrovělá a má nevýraznou chuť i vůni.
Mikroskopie: výtrusy 4-6,5 x 2,5-3,5 µm, hladké, průsvitné a kapkovité. Výtrusný prach je bílý.
Výskyt Penízovky dubové
Penízovka dubová roste velmi hojně, nejvíce po deštích v humusu a opadu, jednotlivě nebo ve skupinách ve všech typech lesů, ale také v sadech, parcích a zahradách, nejčastěji ale pod duby v období od května do října.
Možnost záměny
Penízovka hnědá (Gymnopus ocior) – jedlá houba, (podle některých zdrojů může způsobovat žaludeční potíže), roste v opadu a na zbytcích dřeva jehličnatých i listnatých stromů v období od dubna do října. Pokožka klobouku je červenohnědá. Má nevýraznou chuť i vůni.
Penízovka dubová recept
Podle některých zdrojů může tato houba způsobovat žaludeční potíže, měli by jsme proto zvážit její sběr i kuchyňskou přípravu. Nicméně podle jiných zdrojů je tato houba dobrá do polévek, směsí nebo omáček.
Omáčka z penízovek
Ingredience:
- 3 hrsti kloboučků penízovek
- 1 cibule
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 2 polévkové lžíce másla
- sůl
- kmín
- pepř
- drcené sušené houby
- můžeme přidat vývar nebo smetanu
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na másle dozlatova. Přidáme hladkou mouku, uděláme jíšku a poté ji podlijeme vodou nebo vývarem. Přidáme očištěné kloboučky penízovek, dochutíme solí, kmínem, pepřem a drcenými sušenými houbami. Na mírném ohni vaříme 15 – 20 minut a občas zamícháme. Nakonec můžeme přidat smetanu. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.