Pečárka (žampion) císařská (Agaricus augustus)

Pečárka císařská, které říkáme také Žampion vzácný nebo také obrovský je velmi chutná jedlá houba, která patří mezi největší druhy žampionu. V kuchyni má všestranné využití. Má příjemnou sladkou chuť a roste roztroušeně v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích, na vyhřátých okrajích smrčin, ale také v parcích, hájích nebo na zahradách poblíž kompostů, v období od srpna do října. Jeho klobouk dorůstá do velikosti až 20 cm.

Základní charakteristika Pečárky císařské

Doba výskytusrpen – říjen 
Místo výskytujehličnaté, listnaté a smíšené lesy, parky, háje, zahrady, okraje smrčin
Užitná hodnotajedlá houba
Tvar třeněválcovitý, kyjovitý
Barva třeněbílá, později slámově žlutá
Konzistence třeně a dužninytvrdá, později dutá, dužnina bílá a neměnná
Povrch třeněhladký
Povrch kloboukušupinkatý
Barva kloboukužlutá, na středu hnědá
Tvar kloboukupolokulovitý, kulovitý, plochý, klenutý
Vůněpříjemná anýzová až hořkomandlová
Chuťpříjemná sladká
Hymenoforlupeny
Prstenmohutný, bělavý až žlutý
Pochvanemá

Klíčové znaky Pečárky císařské

Klobouk: je v mládí polokulovitý, kulovitý, později ploše vyklenutý a dorůstá do velikosti 80 – 200 mm. Má žlutou až okrovou barvu se šupinkatým povrchem, kdy šupinky jsou v soustředných kruzích a rovným okrajem.

Prsten: je převislý, blanitý, bývá potrhaný a má bílou barvu.

Lupeny: jsou husté, nízké a volné v bílé nebo šedobílé barvě, později černohnědé.

Třeň: je velmi robustní, tvrdý, později dutý s hladkým povrchem, vysoký 10 – 20 cm, v bílé, později slámově žluté barvě.

Dužnina: je pevná, bílá a neměnná, na otlačených místech klobouku žloutnoucí s příjemnou anýzovou vůní a houbovou chutí.

Mikroskopie: výtrusy 7,5-9 x 5,5-6,5 µm, vejčitě elipsoidní.

Výskyt Pečárky císařské

Pečárka císařská roste roztroušeně v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích, ale také v parcích, hájích a zahradách nebo na okrajích smrčin v období od srpna do října. 

Možnost záměny

Pečárka (žampion) lesní (Agaricus silvaticus) – jedlá, velmi chutná houba která roste hojně v jehličnatých a smíšených lesích v období od července do října. Má kořenitou vůni a příjemnou chuť. V kuchyni má všetranné využití a v receptech je uváděna nejčastěji.

Pečárka císařská recept

Plněné žampiony se sýrem 

Ingredience:

  • 10 žampionů s velkými klobouky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 menší cibule
  • 2 vejce
  • 100 g tvrdého sýru
  • špetka kmínu
  • petržel 
  • sůl
  • pepř

Postup:

Žampiony omyjeme, oddělíme nožičky od klobouků a nožičky nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na oleji a přidáme nakrájené nožičky a kmín. Krátce osmahneme, přidáme vejce a petržel a mícháme stejným stylem jako míchaná vejce. Přidáme sůl a pepř. Poté směsí naplníme klobouky a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme v troubě dokud sýr nezezlátne. Podáváme se zeleninou nebo chlebem.

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.