Pečárka císařská, které říkáme také Žampion vzácný nebo také obrovský je velmi chutná jedlá houba, která patří mezi největší druhy žampionu. V kuchyni má všestranné využití. Má příjemnou sladkou chuť a roste roztroušeně v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích, na vyhřátých okrajích smrčin, ale také v parcích, hájích nebo na zahradách poblíž kompostů, v období od srpna do října. Jeho klobouk dorůstá do velikosti až 20 cm.
Základní charakteristika Pečárky císařské
Doba výskytu | srpen – říjen |
Místo výskytu | jehličnaté, listnaté a smíšené lesy, parky, háje, zahrady, okraje smrčin |
Užitná hodnota | jedlá houba |
Tvar třeně | válcovitý, kyjovitý |
Barva třeně | bílá, později slámově žlutá |
Konzistence třeně a dužniny | tvrdá, později dutá, dužnina bílá a neměnná |
Povrch třeně | hladký |
Povrch klobouku | šupinkatý |
Barva klobouku | žlutá, na středu hnědá |
Tvar klobouku | polokulovitý, kulovitý, plochý, klenutý |
Vůně | příjemná anýzová až hořkomandlová |
Chuť | příjemná sladká |
Hymenofor | lupeny |
Prsten | mohutný, bělavý až žlutý |
Pochva | nemá |
Klíčové znaky Pečárky císařské
Klobouk: je v mládí polokulovitý, kulovitý, později ploše vyklenutý a dorůstá do velikosti 80 – 200 mm. Má žlutou až okrovou barvu se šupinkatým povrchem, kdy šupinky jsou v soustředných kruzích a rovným okrajem.
Prsten: je převislý, blanitý, bývá potrhaný a má bílou barvu.
Lupeny: jsou husté, nízké a volné v bílé nebo šedobílé barvě, později černohnědé.
Třeň: je velmi robustní, tvrdý, později dutý s hladkým povrchem, vysoký 10 – 20 cm, v bílé, později slámově žluté barvě.
Dužnina: je pevná, bílá a neměnná, na otlačených místech klobouku žloutnoucí s příjemnou anýzovou vůní a houbovou chutí.
Mikroskopie: výtrusy 7,5-9 x 5,5-6,5 µm, vejčitě elipsoidní.

Výskyt Pečárky císařské
Pečárka císařská roste roztroušeně v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích, ale také v parcích, hájích a zahradách nebo na okrajích smrčin v období od srpna do října.
Možnost záměny
Pečárka (žampion) lesní (Agaricus silvaticus) – jedlá, velmi chutná houba která roste hojně v jehličnatých a smíšených lesích v období od července do října. Má kořenitou vůni a příjemnou chuť. V kuchyni má všetranné využití a v receptech je uváděna nejčastěji.
Pečárka císařská recept
Plněné žampiony se sýrem
Ingredience:
- 10 žampionů s velkými klobouky
- 2 lžíce oleje
- 1 menší cibule
- 2 vejce
- 100 g tvrdého sýru
- špetka kmínu
- petržel
- sůl
- pepř
Postup:
Žampiony omyjeme, oddělíme nožičky od klobouků a nožičky nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na oleji a přidáme nakrájené nožičky a kmín. Krátce osmahneme, přidáme vejce a petržel a mícháme stejným stylem jako míchaná vejce. Přidáme sůl a pepř. Poté směsí naplníme klobouky a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme v troubě dokud sýr nezezlátne. Podáváme se zeleninou nebo chlebem.