Hadovky mají své centrum rozšíření v tropických a subtropických oblastech. Hadovka smrdutá zatím v tropech chybí. Pochází ze severní strany rovníku. Vyvíjí se v Japonsku, Severní a Jižní Americe a Austrálii.
Největší rozsah má v Evropě. Jako vajíčko obsahuje ředkvičkový pach. Mladé, ještě uzavřené plodnice jsou k jídlu. Myceliální provazce potřebují apikální meristém. Šíří se zoochorně tak, že vedle bahna nalepí působivé množství spor, které ulpí na mouchách, které je v tu chvíli šíří. Hadi jsou všudypřítomní (vyskytují se na mnoha místech) a navíc jsou kosmopolitními houbami (mají celosvětový přenos). Navíc odolává změnám prostředí a šíří se kolem zánikových organismů do antropicky ovlivněného prostředí a rozkládá humus.
Základní charakteristika Hadovky smrduté
Doba výskytu | Červen, červenec, srpen, září, říjen |
Místo výskytu | Jehličnatý les, listnatý les, smíšený les, parky, křoviny, ostatní |
Užitná hodnota | V mládí je jedlá |
Tvar třeně | Válcovitý a nahoru ztenčující |
Barva třeně | Bílá |
Konzistence třeně a dužniny | Dutá |
Povrch třeně | Hladký |
Povrch klobouku | Slizký — čertovo vajíčko hladké a matné |
Barva klobouku | Zelená, olivová (čertovo vajíčko bílé) |
Tvar klobouku | Zvoncovitý |
Vůně | Příjemná — ředkvičková |
Chuť | Nepříjemná |
Hymenofor | — |
Prsten | Nemá |
Pochva | Má |
Klíčové znaky Hadovky smrduté
Plodnice jsou v mládí kulaté nebo vejčité, až 6 cm široké, s bílými myceliovými čarami na bázi. Mají bělavou barvu, slabě voní po ředkvičkách a pod zvětralým povrchem (perikarpem) mají slizovitou vrstvu. Poté pochva praská a vytváří se pochva se dvěma až třemi výběžky. Z pochvy se vyvíjí třeň 10-20 cm dlouhý, až 5 cm široký, kulatý a dutý, propustný, uvnitř prázdný, bílé barvy. Třeň nese náprstkovitý nebo zvonovitý klobouk s žebernatým povrchem, který je zajištěn zeleným slizem obsahujícím výtrusy. Výtrusy jednoznačně páchnou po mršinách. Na vrcholku klobouku je malý bílý terčík. Protože stárne, klobouk nyní není bez slizu a obsahuje bělavou barvu. Chuť je nevýrazná.
Výtrusy se uvolňují v počátečním stadiu vývoje plodnic, jsou nažloutlé, protáhlé, elipsoidní, hladké, tlustostěnné. Rozšiřují je mouchy, které jsou přitahovány vůní a kal se sporami se na ně lepí. Vyvíjí se hojně v červnu až září v nejrůznějším prostředí— v listnatých, smíšených a jehličnatých lesích, v parcích, křovinách, na okrajích cest a v zahradách. Obsahuje vysokou toleranci vůči zhoršujícímu se prostředí. A dokáže se efektivně rozšiřovat do antropicky ovlivněných prostor. Je považován za expanzivní druh.
Výskyt Hadovky smrduté
Neustále se vyvíjí v humózních lesích, zejména v listnatých, vyvinutých smrkových lesích Inklinuje k dubohabrovým lesům a nevápenatým půdám s vyšším obsahem dusíku. Kromě toho se vyskytuje v druhotných smíšených lesích, jehličnatých lesích, parcích a mýtinách, a to i na nevápenatých půdách.

Možnost záměny
Srovnatelná je také hadovka valčická (Phallus hadriani), která obsahuje růžové až fialové vajíčko a obal. Vyskytuje se vzácně v teplých oblastech na písčitých půdách. Hadovka smrdutá závojová (Phallus impudicus var. pseudo duplicatus) a síťovka dvojitá (Dictiophora duplicata) mají pod kloboukem zvláštní obal.
Hadovka — Recept
I tato houba byla kdysi využívána ve společenské medicíně, mladé plodnice ve tvaru vejce byly nakrájeny na řezy a přelity lihem, přípravek byl využíván v rámci léčby dny, kdy byly řezy umístěny mezi prsty, kde se shromažďuje nejvíce močových kyselin a dna se projevuje bolestí v prstech.
Hadovka je k jídlu, ale ne celá — pouze vajíčko. Vejce je nutno vyjmout a rozříznout. Jemně ho oloupete i se slupkou a oddělí se zelený vnitřek. Přirovnává se spíše ke žloutku uvařenému natvrdo. Může se jíst syrové, použít jako zkrášlení pokrmů a pro předkrm před jídlem pro mlsné jazýčky nebo se může použít do klasického trojobalu. V surovém stavu chutná jako zelenina — kedlubna, ředkvička.
Smažená vajíčka hadovky smrduté
Ingredience:
- Hadovka smrdutá — sloupněte horní bílou vrstvu, odstraňte sliz a vajíčko umyjete, nakonec nakrájejte na plátky
- Mouka
- Strouhanka
- Vejce
- Sůl
- Černý pepř
- Salát z fazolových lusků a pečivo
Postup
Omyté houby nakrájejte na plátky a nachystejte si obalování do trojobalu. Z hub si uděláme klasické malé řízečky, které smažíme do zlatova. Po osmažení je přendáme na talíř se salátem z fazolových lusků, nakrájíme pečivo a můžeme jíst!