Penízovka kuželovitá je výborná jedlá houba, která je velmi ceněná kvůli svému masovému výskytu pozdě na podzim, kdy jiné jedlé houby již nerostou. Roste hojně ve velkých skupinách ve všech typech lesů v období od září do listopadu. Má nevýraznou chuť i vůni a v kuchyni má všestranné využití. Nejlépe se hodí do polévek nebo do směsí.
Základní charakteristika Penízovky kuželovité
Doba výskytu | září – listopad |
Místo výskytu | listnatý les, jehličnatý les, smíšený les |
Užitná hodnota | jedlá houba |
Tvar třeně | kuželovitý, kyjovitý |
Barva třeně | šedá, šedohnědá, rezavě hnědá |
Konzistence třeně a dužniny | pružná |
Povrch třeně | hladký |
Povrch klobouku | suchý a hladký |
Barva klobouku | šedá, šedohnědá |
Tvar klobouku | plochý, polokulovitý, klenutý, s hrbolkem |
Vůně | nevýrazná |
Chuť | nevýrazná |
Hymenofor | lupeny |
Prsten | nemá |
Pochva | nemá |
Klíčové znaky Penízovky kuželovité
Klobouk: bývá široký 30 – 80 mm, v mládí zvoncovitý, černohnědý s rovným, podvinutým okrajem. Později pak je klobouk vyklenutý až plochý a má nízký středový hrbol který má hnědou barvu. Barva klobouku pak bývá šedá nebo šedohnědá, za vlhka i tmavší.
Lupeny: jsou husté, vysoké, volné a bělavé, jemně zoubkované.
Třeň: bývá dlouhý až 80 mm, kuželovitý, kyjovitý, v dospělosti dutý a má šedohnědou až rezavě hnědou barvu.
Dužnina: je neměnná, barva je bělavá až krémová a má nevýraznou chuť i vůni.
Mikroskopie: výtrusy hladké, elipsoidní 6 – 7 x 3 – 3,5 µm. Výtrusný prach je krémový až narůžovělý.
Výskyt Penízovky kuželovité
Penízovka kuželovitá roste velmi hojně ve velkých skupinách v pruzích nebo kruzích v listnatých, jehličnatých i smíšených lesích v období od září do listopadu.
Možnost záměny
Penízovka máslová (Rhodocollybia butyracea) – výborná jedlá houba která je blízkou příbuznou Penízovky kuželovité. Liší se barvou, penízovka máslová je tmavší. Roste v jehličnatých a smíšených lesích, především však borových, a to velmi hojně v období od září do listopadu.
Penízovka kuželovitá recept:
Houby v těstíčku
Ingredience:
- 500 g hub
- 1 dl mléka
- 60 g hladké mouky
- 2 vejce
- sůl
- tuk na smažení
Postup:
Z vajec, mléka a mouky umícháme hladké těstíčko které následně posolíme. Houby (z penízovek pouze kloboučky), nakrájíme na plátky, menší kloboučky ponecháme celé. Poté obalíme v těstíčku a smažíme dozlatova po obou stranách.