Penízovka kuželovitá (Collybia asema)

Penízovka kuželovitá je výborná jedlá houba, která je velmi ceněná kvůli svému masovému výskytu pozdě na podzim, kdy jiné jedlé houby již nerostou. Roste hojně ve velkých skupinách ve všech typech lesů v období od září do listopadu. Má nevýraznou chuť i vůni a v kuchyni má všestranné využití. Nejlépe se hodí do polévek nebo do směsí. 

Základní charakteristika Penízovky kuželovité

Doba výskytuzáří – listopad
Místo výskytulistnatý les, jehličnatý les, smíšený les
Užitná hodnotajedlá houba
Tvar třeněkuželovitý, kyjovitý
Barva třeněšedá, šedohnědá, rezavě hnědá
Konzistence třeně a dužninypružná
Povrch třeněhladký
Povrch kloboukusuchý a hladký
Barva kloboukušedá, šedohnědá
Tvar kloboukuplochý, polokulovitý, klenutý, s hrbolkem
Vůněnevýrazná
Chuťnevýrazná
Hymenoforlupeny
Prstennemá
Pochvanemá

Klíčové znaky Penízovky kuželovité

Klobouk: bývá široký 30 – 80 mm, v mládí zvoncovitý, černohnědý s rovným, podvinutým okrajem. Později pak je klobouk vyklenutý až plochý a má nízký středový hrbol který má hnědou barvu. Barva klobouku pak bývá šedá nebo šedohnědá, za vlhka i tmavší.

Lupeny: jsou husté, vysoké, volné a bělavé, jemně zoubkované.

Třeň: bývá dlouhý až 80 mm, kuželovitý, kyjovitý, v dospělosti dutý a má šedohnědou až rezavě hnědou barvu.

Dužnina: je neměnná, barva je bělavá až krémová a má nevýraznou chuť i vůni.

Mikroskopie: výtrusy hladké, elipsoidní 6 – 7 x 3 – 3,5 µm. Výtrusný prach je krémový až narůžovělý.

Výskyt Penízovky kuželovité

Penízovka kuželovitá roste velmi hojně ve velkých skupinách v pruzích nebo kruzích v listnatých, jehličnatých i smíšených lesích v období od září do listopadu.

Možnost záměny

Penízovka máslová (Rhodocollybia butyracea) – výborná jedlá houba která je blízkou příbuznou Penízovky kuželovité. Liší se barvou, penízovka máslová je tmavší. Roste v jehličnatých a smíšených lesích, především však borových, a to velmi hojně v období od září do listopadu.

Penízovka kuželovitá recept: 

Houby v těstíčku

Ingredience:

  • 500 g hub
  • 1 dl mléka
  • 60 g hladké mouky
  • 2 vejce 
  • sůl
  • tuk na smažení

Postup:

Z vajec, mléka a mouky umícháme hladké těstíčko které následně posolíme. Houby (z penízovek pouze kloboučky), nakrájíme na plátky, menší kloboučky ponecháme celé. Poté obalíme v těstíčku a smažíme dozlatova po obou stranách.


Mohlo by Vás zajímat

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.