Zdroj obrázku: nahoubach.cz
Prášivka černající nebo také Prášivka černavá je jedlá a chutná houba, ale pouze v mládí, dokud je dužnina čistě bílá. Prášivky bývají často zaměňovány s Pýchavkami, liší se však hlavně absencí neplodné spodní části plodnice a také tím, že mají dvojitou okrovku. Roste hojně, nejčastěji ve vyšších polohách ve skupinách, často společně s Pečárkami v půdě, která je bohatá na dusík. Nalezneme ji na pastvinách, loukách, pasekách, travnatých cestách, stráních, zahradách, polích nebo také v parcích v období od června do října. Má nevýraznou chuť a houbovou vůni. V kuchyni jsou mladé plodnice výborné do houbových směsí, do polévek, jako mozeček nebo také smažené v trojobalu.
Základní charakteristika Prášivky černající
Doba výskytu | červen – říjen |
Místo výskytu | pastviny, louky, paseky, stáně, zahrady, pole, parky, travnaté cesty (půda bohatá na dusík) |
Užitná hodnota | jedlá houba |
Vnější okrovka | v mládí bílá, tenká, hladká až plstnatá, později žloutnoucí a šednoucí |
Vnitřní okrovka | papírovitá, tuhá, hnědá až černohnědá až černá |
Konzistence dužniny | pružná a měkká, později suchá a prášivá |
Teřich | bílý, později hnědnoucí, nakonec tmavě hnědý a prášivý |
Povrch klobouku | hladký |
Barva klobouku | bílá |
Tvar klobouku | kulovitý |
Vůně | houbová |
Chuť | nevýrazná |
Hymenofor | jiné (pružný, měkký, později černohnědá až černá vnitřní okrovka pokrývající teřich) |
Prsten | nemá |
Pochva | nemá |
Klíčové znaky Prášivky černající
Klobouk: plodnice jsou kulovité, hladké, 15 – 90 mm široké, bez neplodné spodní části. V mládí bílé, v dospělosti hnědočerné.
Teřich: v mládí bílý, později hnědnoucí, nakonec až tmavě hnědý a prášivý.
Vnější okrovka: je bílá, později žloutnoucí a šednoucí, hladká až plstnatá, tenká, často rozpraskaná, postupně rozrušená a odpadává, tím odhaluje vnitřní okrovku.
Vnitřní okrovka: papírovitá, tuhá, hnědá až černohnědá, v dospělosti v horní části s nepravidelným otvorem, který se stářím zvětšuje.
Dužnina: je v mládí v teřichu bílá, měkká a pružná, v dospělosti hnědočervená, vatovitá, suchá a prášivá.
Mikroskopie: výtrusy 4 – µm, bradavčité a kulovité, s až 10 µm dlouhým přívěskem.
Výskyt Prášivky černající
Prášivka černající roste hojně, ve skupinách, nejčastěji ve vyšších polohách v půdách bohatých na dusík, často společně s Pečárkami. Nalézt ji můžeme na pastvinách, loukách, pasekách, travnatých cestách, stráních, zahradách, polích nebo také v parcích v období od června do října.
Možnost záměny
Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum) – v mládí výborná jedlá houba která patří k nejhojnějším pýchavkám. Má výtečnou chuť a léčivé i protirakovinotvorné účinky. Nalézt ji můžeme listnatých, jehličnatých i smíšených lesích. Nebo také na pastvinách, v parcích, zahradách, křovinách, na mýtinách, pasekách, loukách nebo polích v období od června do října.
Prášivka černající recept
Doporučit Vám můžeme níže popsaný recept, který byl původně míněný pro pýchavky, nicméně díky podobnosti pýchavek a prášivek je můžete s chutí využít i pro prášivky.
Pýchavky (prášivky) s paprikami
Ingredience:
- 4 hrnky oloupaných, na kousky nakrájených pýchavek či prášivek
- 4 lžíce tuku
- 1 cibule
- 2 zelené papriky
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mleté papriky
- vývar z masoxu
- sůl
Postup:
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme ji na tuku. Přidáme papriku a pýchavky (prášivky), občas podlijeme vývarem a dusíme asi 15 minut. Poté přidáme papriky, které jsme nakrájeli na nudličky. Posolíme a dusíme, dokud nejsou papriky měkké. Nakonec zalijeme smetanou ve které jsme rozmíchali hladkou mouku a ještě chvíli povaříme. Podáváme např. s pečivem.