Liška nálevkovitá (Cantharellus tubaeformis)

Liška nálevkovitá je běžnou masovou houbou raného podzimu v jehličnatých lesích, zejména ve smrkových porostech. Je příbuzný s liškou obecnou (Cantharellus cibarius), ale vůbec se jí nepodobá, má spíše žalostný vzhled a houbaři o ní častěji nevědí nebo ji ke své škodě nesbírají.

Základní charakteristika Lišky nálevkovité

Doba výskytuSrpen, září, říjen a listopad
Místo výskytuJehličnatý les
Užitná hodnotaJedlá a výtečná houba
Tvar třeněVálcovitý a dutý
Barva třeněŽlutá a okrová
Konzistence třeně a dužninyDutá, dužnina špinavě žlutá a neměnná
Povrch třeněHrbolkatý a pomačkaný
Povrch kloboukuVrásčitý, šupinkatý, suchý a matný
Barva kloboukuHnědá, žlutá, šedá a okrová
Tvar kloboukuNálevkovitý a vmáčklý
VůněNevýrazná
ChuťNevýrazná
HymenoforJiné, žlutošedý až šedý, prořídlé lišty
PrstenNemá
PochvaNemá

Klíčové znaky Lišky nálevkovité

Plodnice jsou nálevkovité, v mládí tu a tam velmi zářivě žluté až žlutooranžové, později povrch klobouku získává hnědé a hnědošedé odstíny, které přebíjejí nápadnou žlutou barvu. Hymenium je tvořeno listeny, které jsou srovnatelné s okvětními lístky, ale vůbec se jim nepodobají, jsou buclaté, neadekvátní a tlusté. V mládí mají nápadnou žlutooranžovou barvu, ale u vzrostlých plodnic jsou matné se žlutým nebo žlutohnědým nádechem. Třeň je v mládí i v dospělosti žlutý až žlutooranžový. Šířka klobouku je obvykle 3-7 cm a výška plodnic 5-8 cm, ale občas se vyskytují i větší exempláře. Látka je jemně masitá a při poškození nemění barvu. Má okouzlující houbovou vůni.

Výskyt Lišky nálevkovité

Liška nálevkovitá se vyvíjí v létě a v době sklizně pod jehličnany, zejména pod smrky. Nejvíce se vyvíjí na začátku podzimu, ale mění se podle nadmořské výšky lokality. Když nastane její chvíle, je několik míst v lesních porostech skutečně zajištěno koberci těchto lišajů, takže se nepochybně vyplatí je sbírat. Je to skvělá konzumní houba s flexibilním kuchyňským využitím.

Možnost záměny

Srovnatelná je navíc konzumní liška žlutá (Cantharellus lutescens), která je výrazněji žlutooranžově zbarvená, nemá žádné lišty nebo má výjimečně žlutou barvu, má málo vytvořených šupin a v dospělosti je skutečně žlutooranžová. V podhorských a horských jehličnatých lesích je vzácná. Liška šedá (Cantharellus cinereus) je druhem s tmavým až šedočerným kloboukem a tmavými lištami a okraji, vyvíjejícím se v teplých lesích pod duby, buky a habry. Je jedlý, ale vzácný. Trychtýřovité plodnice jsou navíc hojné v konzumním stročkovi trubkovitém (Craterellus cornucopioides), jehož tmavé plodnice mají hladké hymenium a rostou v pravidelně hustě plněných svazečcích nebo trsech, zejména pod buky, duby a habry.

Stroček kadeřavý (Pseudocraterellus undulatus), nazývaný navíc jako liška kadeřavá, se navíc vyvíjí v listnatých lesích. Klobouk je tmavý s hnědavými tóny, hymenium je světle matné, okrajově vrásčité, bez zvláštních lišt. Je jedlý, ale méně častý.

Liška nálevkovitá — Recept

Houbové stir-fry s liškou nálevkovitou

  • 2 hrsti Lišky nálevkovité
  • 0.5 ks červené papriky
  • 1 hrst pórku
  • 1 hrst brokolice
  • 1 ks mrkev
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu na zahuštění
  • slunečnicový olej podle potřeby

Postup

Připravte si směs na omáčku, kterou budete potřebovat. Všechny tyto ingredience seženete v každém obchodě se smíšeným zbožím nebo v obchodě se základními čínskými potřebami. Potřebujete: 100-150 ml vody, 1 lžíci kvalitní sojové omáčky, 1 lžíci rybí omáčky, 1 lžíci rýžového octa, 2 lžičky sladké chilli omáčky, 2 lžičky kukuřičného škrobu na zahuštění. Očistěte zeleninu a nakrájejte ji na co nejmenší a nejtenčí kousky. Připravte si 2 skromné svazky lišek nálevkovitých. Pořádně je umyjte. Zahřejte si pánev wok a začněte pomalu smažit od nejtvrdší zeleniny. V tomto receptu začínáme brokolicí, která je nejtvrdší.

Poté papriku, pórek a mrkev, které nakrájíme na výjimečně tenké proužky. Přidáváme je až po minutě a půl smažení. Podle potřeby přilijeme slunečnicový olej, zelenina v něm nesmí plavat, ale nesmí se připalovat. Zeleninu dejte stranou, a nakonec přidejte lišky a nechte je téměř 2 minuty smažit (pokud jste na pochybách, zda je smažení dostatečné, ochutnejte houby.) Smíchejte houby a zeleninu a přidejte směs na omáčku. Nechte chvíli podusit a zjemněte. Houbovou směs ihned podávejte s vařenou rýží (v ideálním případě s jasmínovou rýží). Posypeme chilli lupínky, tmavými a světlými sezamovými semínky.


Mohlo by Vás zajímat

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.