Liška nálevkovitá je běžnou masovou houbou raného podzimu v jehličnatých lesích, zejména ve smrkových porostech. Je příbuzný s liškou obecnou (Cantharellus cibarius), ale vůbec se jí nepodobá, má spíše žalostný vzhled a houbaři o ní častěji nevědí nebo ji ke své škodě nesbírají.
Základní charakteristika Lišky nálevkovité
Doba výskytu | Srpen, září, říjen a listopad |
Místo výskytu | Jehličnatý les |
Užitná hodnota | Jedlá a výtečná houba |
Tvar třeně | Válcovitý a dutý |
Barva třeně | Žlutá a okrová |
Konzistence třeně a dužniny | Dutá, dužnina špinavě žlutá a neměnná |
Povrch třeně | Hrbolkatý a pomačkaný |
Povrch klobouku | Vrásčitý, šupinkatý, suchý a matný |
Barva klobouku | Hnědá, žlutá, šedá a okrová |
Tvar klobouku | Nálevkovitý a vmáčklý |
Vůně | Nevýrazná |
Chuť | Nevýrazná |
Hymenofor | Jiné, žlutošedý až šedý, prořídlé lišty |
Prsten | Nemá |
Pochva | Nemá |
Klíčové znaky Lišky nálevkovité
Plodnice jsou nálevkovité, v mládí tu a tam velmi zářivě žluté až žlutooranžové, později povrch klobouku získává hnědé a hnědošedé odstíny, které přebíjejí nápadnou žlutou barvu. Hymenium je tvořeno listeny, které jsou srovnatelné s okvětními lístky, ale vůbec se jim nepodobají, jsou buclaté, neadekvátní a tlusté. V mládí mají nápadnou žlutooranžovou barvu, ale u vzrostlých plodnic jsou matné se žlutým nebo žlutohnědým nádechem. Třeň je v mládí i v dospělosti žlutý až žlutooranžový. Šířka klobouku je obvykle 3-7 cm a výška plodnic 5-8 cm, ale občas se vyskytují i větší exempláře. Látka je jemně masitá a při poškození nemění barvu. Má okouzlující houbovou vůni.
Výskyt Lišky nálevkovité
Liška nálevkovitá se vyvíjí v létě a v době sklizně pod jehličnany, zejména pod smrky. Nejvíce se vyvíjí na začátku podzimu, ale mění se podle nadmořské výšky lokality. Když nastane její chvíle, je několik míst v lesních porostech skutečně zajištěno koberci těchto lišajů, takže se nepochybně vyplatí je sbírat. Je to skvělá konzumní houba s flexibilním kuchyňským využitím.

Možnost záměny
Srovnatelná je navíc konzumní liška žlutá (Cantharellus lutescens), která je výrazněji žlutooranžově zbarvená, nemá žádné lišty nebo má výjimečně žlutou barvu, má málo vytvořených šupin a v dospělosti je skutečně žlutooranžová. V podhorských a horských jehličnatých lesích je vzácná. Liška šedá (Cantharellus cinereus) je druhem s tmavým až šedočerným kloboukem a tmavými lištami a okraji, vyvíjejícím se v teplých lesích pod duby, buky a habry. Je jedlý, ale vzácný. Trychtýřovité plodnice jsou navíc hojné v konzumním stročkovi trubkovitém (Craterellus cornucopioides), jehož tmavé plodnice mají hladké hymenium a rostou v pravidelně hustě plněných svazečcích nebo trsech, zejména pod buky, duby a habry.
Stroček kadeřavý (Pseudocraterellus undulatus), nazývaný navíc jako liška kadeřavá, se navíc vyvíjí v listnatých lesích. Klobouk je tmavý s hnědavými tóny, hymenium je světle matné, okrajově vrásčité, bez zvláštních lišt. Je jedlý, ale méně častý.
Liška nálevkovitá — Recept
Houbové stir-fry s liškou nálevkovitou
- 2 hrsti Lišky nálevkovité
- 0.5 ks červené papriky
- 1 hrst pórku
- 1 hrst brokolice
- 1 ks mrkev
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu na zahuštění
- slunečnicový olej podle potřeby
Postup
Připravte si směs na omáčku, kterou budete potřebovat. Všechny tyto ingredience seženete v každém obchodě se smíšeným zbožím nebo v obchodě se základními čínskými potřebami. Potřebujete: 100-150 ml vody, 1 lžíci kvalitní sojové omáčky, 1 lžíci rybí omáčky, 1 lžíci rýžového octa, 2 lžičky sladké chilli omáčky, 2 lžičky kukuřičného škrobu na zahuštění. Očistěte zeleninu a nakrájejte ji na co nejmenší a nejtenčí kousky. Připravte si 2 skromné svazky lišek nálevkovitých. Pořádně je umyjte. Zahřejte si pánev wok a začněte pomalu smažit od nejtvrdší zeleniny. V tomto receptu začínáme brokolicí, která je nejtvrdší.
Poté papriku, pórek a mrkev, které nakrájíme na výjimečně tenké proužky. Přidáváme je až po minutě a půl smažení. Podle potřeby přilijeme slunečnicový olej, zelenina v něm nesmí plavat, ale nesmí se připalovat. Zeleninu dejte stranou, a nakonec přidejte lišky a nechte je téměř 2 minuty smažit (pokud jste na pochybách, zda je smažení dostatečné, ochutnejte houby.) Smíchejte houby a zeleninu a přidejte směs na omáčku. Nechte chvíli podusit a zjemněte. Houbovou směs ihned podávejte s vařenou rýží (v ideálním případě s jasmínovou rýží). Posypeme chilli lupínky, tmavými a světlými sezamovými semínky.