Ryzec syrovinka je jedlá a velmi chutná houba, která je mezi houbaři vysoce ceněná. Jedlá je i za syrova, odtud ostatně pochází i její název. Po létech nízkého výskytu se opět začíná vracet do lesů a její výhodou je, že roste i za suchého letního počasí, v době kdy jiné druhy hub skoro nerostou. Roste místy hojně v jehličnatých, listnatých a smíšených lesích, na světlých místech, hlavně pod borovicemi v období od června do října. Při poranění roní bílé mléko, zprvu sladké, potom svíravé, na vzduchu hnědnoucí. Při sběru bychom však měli dávat pozor na oblečení, její mléko zanechává skvrny které jdou jen těžko odstranit. Má sladkou, pálivou chuť a příjemnou, rybí vůni, která je silně aromatická a ve stáří jakoby slanečková. V kuchyni má omezené použití, ideální je syrovinky jen posolit a opéct.
Základní charakteristika Ryzce syrovinky
Doba výskytu | červen – říjen |
Místo výskytu | jehličnaté, listnaté a smíšené lesy |
Užitná hodnota | jedlá houba |
Tvar třeně | válcovitý |
Barva třeně | červená, oranžová, hnědá (světlejší než klobouk) |
Konzistence třeně a dužniny | tvrdá, třeň plný, dužnina křehká |
Povrch třeně | suchý, hladký |
Povrch klobouku | suchý, matný, hladký, za sucha rozpukaný |
Barva klobouku | červená, oranžová, hnědá |
Tvar klobouku | nálevkovitý, vmáčklý, plochý |
Vůně | silně aromatická, příjemná, rybí (ve stáří slanečková) |
Chuť | sladká, pálivá |
Hymenofor | lupeny |
Prsten | nemá |
Pochva | nemá |
Klíčové znaky Ryzce syrovinky
Klobouk: je v mládí sklenutý s dlouho podvinutým okrajem, později pak plochý až mírně prohloubený, široký 50 – 160 mm. Jeho povrch je matný, suchý a hladký, za sucha rozpukaný. Barva klobouku je červená, oranžová nebo hnědá.
Lupeny: jsou poměrně husté, sbíhavé a tlusté, bělavé až krémové, rezavě hnědnoucí.
Třeň: je válcovitý, plný, hladký a suchý, 50 – 150 x 15 – 30 mm, v červené, oranžové nebo hnědé barvě, která je o něco světlejší než barva klobouku.
Dužnina: je tvrdá a křehká, bělavá nebo nažloutlá, na řezu tmavnoucí do rezavěhnědé barvy. Vůně příjemná, rybí, ve stáří slanečková, chuť sladká, pálivá. Mléko bílé, hojné, postupně hnědnoucí s mírnou chutí.
Mikroskopie: výtrusy 9-11 x 8,5-10,5, téměř kulovité. Výtrusný prach je bělavý až krémový.
Výskyt Ryzce syrovinky
Ryzec syrovinka roste i za suchého letního počasí místy hojně v jehličnatých, listnatých a smíšených lesích, na světlých místech, hlavně pod borovicemi v období od června do října.
Možnost záměny
Ryzec modřínový (Lactarius porninsis) – nejedlá houba, která roste roztroušeně, místy hojně, většinou ve skupinách pod modříny, v období od července do listopadu. Barva klobouku je okrově oranžová s tmavšímy soustřednými pásy. Roní nehojné, bílé a nahořklé mléko.
Ryzec syrovinka recept
Syrovinky na toastu
Ingredience:
- Ryzce syrovinky
- slanina
- sůl
- česnek
- máslo
- kmín
- toastový chléb
Postup:
Syrovinky očistíme a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme syrovinky, sůl a kmín a chvíli opékáme. Po chvíli přidáme nakrájený česnek a ještě chvíli opékáme. Toasty opečeme v toastovači, namažeme máslem a poklademe plátky slaniny které předtím na pánvi vypražíme. Nakonec přidáme opečené houby.