Ryzec syrovinka (Lactarius volemus)

Ryzec syrovinka je jedlá a velmi chutná houba, která je mezi houbaři vysoce ceněná. Jedlá je i za syrova, odtud ostatně pochází i její název. Po létech nízkého výskytu se opět začíná vracet do lesů a její výhodou je, že roste i za suchého letního počasí, v době kdy jiné druhy hub skoro nerostou. Roste místy hojně v jehličnatých, listnatých a smíšených lesích, na světlých místech, hlavně pod borovicemi v období od června do října. Při poranění roní bílé mléko, zprvu sladké, potom svíravé, na vzduchu hnědnoucí. Při sběru bychom však měli dávat pozor na oblečení, její mléko zanechává skvrny které jdou jen těžko odstranit. Má sladkou, pálivou chuť a příjemnou, rybí vůni, která je silně aromatická a ve stáří jakoby slanečková. V kuchyni má omezené použití, ideální je syrovinky jen posolit a opéct.

Základní charakteristika Ryzce syrovinky

Doba výskytučerven – říjen
Místo výskytujehličnaté, listnaté a smíšené lesy
Užitná hodnotajedlá houba
Tvar třeněválcovitý
Barva třeněčervená, oranžová, hnědá (světlejší než klobouk)
Konzistence třeně a dužninytvrdá, třeň plný, dužnina křehká
Povrch třeněsuchý, hladký
Povrch kloboukusuchý, matný, hladký, za sucha rozpukaný
Barva kloboukučervená, oranžová, hnědá
Tvar kloboukunálevkovitý, vmáčklý, plochý
Vůněsilně aromatická, příjemná, rybí (ve stáří slanečková)
Chuťsladká, pálivá
Hymenoforlupeny
Prstennemá
Pochvanemá

Klíčové znaky Ryzce syrovinky

Klobouk: je v mládí sklenutý s dlouho podvinutým okrajem, později pak plochý až mírně prohloubený, široký 50 – 160 mm. Jeho povrch je matný, suchý a hladký, za sucha rozpukaný. Barva klobouku je červená, oranžová nebo hnědá.

Lupeny: jsou poměrně husté, sbíhavé a tlusté, bělavé až krémové, rezavě hnědnoucí.

Třeň: je válcovitý, plný, hladký a suchý, 50 – 150 x 15 – 30 mm, v červené, oranžové nebo hnědé barvě, která je o něco světlejší než barva klobouku.

Dužnina: je tvrdá a křehká, bělavá nebo nažloutlá, na řezu tmavnoucí do rezavěhnědé barvy. Vůně příjemná, rybí, ve stáří slanečková, chuť sladká, pálivá. Mléko bílé, hojné, postupně hnědnoucí s mírnou chutí.

Mikroskopie: výtrusy 9-11 x 8,5-10,5, téměř kulovité. Výtrusný prach je bělavý až krémový.

Výskyt Ryzce syrovinky

Ryzec syrovinka roste i za suchého letního počasí místy hojně v jehličnatých, listnatých a smíšených lesích, na světlých místech, hlavně pod borovicemi v období od června do října. 

Možnost záměny

Ryzec modřínový (Lactarius porninsis) – nejedlá houba, která roste roztroušeně, místy hojně, většinou ve skupinách pod modříny, v období od července do listopadu. Barva klobouku je okrově oranžová s tmavšímy soustřednými pásy. Roní nehojné, bílé a nahořklé mléko. 

Ryzec syrovinka recept

Syrovinky na toastu

Ingredience:

  • Ryzce syrovinky
  • slanina
  • sůl
  • česnek
  • máslo
  • kmín
  • toastový chléb

Postup:

Syrovinky očistíme a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme syrovinky,  sůl a kmín a chvíli opékáme. Po chvíli přidáme nakrájený česnek a ještě chvíli opékáme. Toasty opečeme v toastovači, namažeme máslem a poklademe plátky slaniny které předtím na pánvi vypražíme. Nakonec přidáme opečené houby.


Mohlo by Vás zajímat

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.