Holubinka mandlová (Russula vesca)

Holubinka mandlová je dobře rozpoznatelná houba podle nevýrazného masového zbarvení dužniny a zmenšeného třeně na bázi. Výborná je vařená v oleji na škvarky. Je vynikající ve všech úpravách a zejména také s vejci. Nejvíce se holubinka mandlová vyvíjí v suchém podnebí.

Základní charakteristika Holubinky mandlové

Doba výskytuKvěten, červen, červenec, srpen, září a říjen
Místo výskytuListnaté, jehličnaté i smíšené lesy, kyselé a zásadité půdy
Užitná hodnotaJedlá houba – jedna z nejchutnějších
Tvar třeněVálcovitý, zašpičatělý
Barva třeněZrezivělá a bílá
Konzistence třeně a dužninyDužnina je tuhá a třeň je pevný, plný
Povrch třeněJemně vrásčitý
Povrch kloboukuHladký, v dospělosti rýhovaný
Barva kloboukuMasově nebo růžově červený, fialově hnědý, světle šedohnědý, někdy vybledává
Tvar kloboukuPlochý, vmáčklý, rýhovaný okraj
VůněNevýrazná
ChuťMírná a oříšková
HymenoforLupeny jsou husté, měkké a křehké
PrstenNemá
PochvaNemá

Klíčové znaky Holubinky mandlové

Klobouk 4-12 cm široký, lysý, v mládí polokulovitý, na tomto místě rovný, uprostřed vrásčitý, s hladkým, podvinutým, a pak s vrásčitým okrajem ve stáří, často paprsčitě vrásčitý, masitý a tvrdý. Střed je jemně vrásčitý a pokožka klobouku je asi 0,1 cm od okraje vyrovnaná a za vlhka korkovitá. Loupe se až na 1/2 šířky. Barva je masově růžová až tkáňově hnědá. Lupeny jsou jemné, křehké, souběžné, husté, nízké, u třeně pravidelně hojně vidlené, bílé, později světle krémové, v některých případech na okraji slabě zelené a často korodované. Za vlhka se trhá.

Třeň je 3-8 cm vysoký, 1,5-3 cm tlustý, tvrdý, plný, kulatý a dutý, vrásčitý, směrem k bázi se zužuje. Barvy jsou ve stáří bílé, při poškození, zejména na bázi, korodované. Dužnina je pevná, bílá, na temeni žloutnoucí a na řezu rezavějící. Vůně je nevýrazná, chuť je oříšková až sladce mandlová. Výtrusný prach je bílý, elipsoidní a často hruškovitý, jemně bradavčitý, amyloidní, 6-7 x 5-6 µm velký.

Výskyt Holubinky mandlové

Výskyt květen-říjen, spíše ve svazcích, ale navíc i jednotlivě v xerotermních dubo-habrových lesích, v kyselých doubravách, kyselých bučinách, modřínové lesy nebo ve smíšených lesích s převahou modřínů, světlé listnaté lesy, především pod duby a habry. Vícekrát za čas se navíc může vyskytovat v druhotných jehličnatých lesích pod smrky, na korozivních půdách. Vyhovují mu vápnité půdy. V každém případě se může vyskytovat i na nevápenatých půdách.

Možnost záměny

  • Holubinka celokrajná (Russula integra) má v mládí světle okrové lupeny, třeň není na bázi zmenšený a vyvíjí se v podstatě v podhorských jehličnatých lesích. Je navíc jedlý.
  • Holubinka kolčaví (Russula mustelina) a holubinka bukovka (Russula heterophylla). Obě jsou konzumovatelné, holubinka namodralá (Russula cyanoxantha) má nelámavé lupeny a je navíc jedlá.
  • Holubinka mdlá (Russula veternosa), je vzácná, výjimečně se vyskytuje pod duby a buky, obsahuje bledě žlutý výtrusný prach a ostrá pletiva, ale je nepoživatelná.

Holubinka mandlová – Recept

Holubinka mandlová v teriyaki omáčce

Ingredience:

  • 1 hrst Holubinky mandlové
  • 100 g jasmínové rýže
  • 3-5 lžic teriyaki omáčky
  • 1-3 lžíce slunečnicového oleje
  • dle chuti chilli papričky, sezamová semínka, petržel nebo koriandr

Postup

Nachystejte si veškeré suroviny. Jasmínovou rýži uvaříme v osolené vodě podle návodu k použití. Očistěte mandlové holubinky, omyjte je a nakrájejte na libové kousky. Rozehřejte slunečnicový olej na pánvi a opečeme v něm holubinku mandlovou, dokud jemně nezezlátne. Poté přilijte teriyaki omáčku a promíchejte, aby se houby v omáčce obalily. Podávejte s rýží, chilli, sezamovými semínky a novými bylinkami.


Mohlo by Vás zajímat

Od Milena Snopovská

Studuji marketing, baví mě psát, vařit, cestovat a sportovat na rekreační úrovni (cyklistika, běžky, běhání, plavání a spoustu dalších). Nejraději mám chvíle strávené se svým bíglem Francisem.