Ryzec kravský (Lactarius torminosus)

Ryzec kravský

Ryzec kravský patří mezi nejedlé až slabě jedovaté houby. Dužnina na řezu roní bílé mléko, ostře palčivé chuti a voní slabě po terpentýnu. Jeho požití vyvolává silné žaludeční potíže a jedovaté látky se z něj neodstraní ani varem. Roste hojně ve všech typech lesů ale i v parcích, vždy však pod břízami.

Základní charakteristika Ryzce kravského

Doba výskytučervenec – listopad
Místo výskytuvšechny typy lesů a i v parcích, pod břízami
Užitná hodnotanejedlá houba
Tvar třeněválcovitý
Barva třeněrůžová
Konzistence třeně a dužninykřehká
Povrch třeněhladký
Povrch kloboukuplstnatý
Barva kloboukuhnědá, červená
Tvar kloboukuplochý, nálevkovitý, vmáčklý, klenutý
Vůněnevýrazná, terpentýnová
Chuťpálivá
Hymenoforlupeny
Prstennemá
Pochvanemá

Klíčové znaky Ryzce kravského

Klobouk: je pravidelný kruhový, v mládí vyklenutý, později uprostřed promáčklý a dorůstá v průměru 5 – 15 cm. Okraj klobouku je podvinutý, porostlý dlouhými hustými bílými chlupy. Povrch klobouku je plstnatý se soustřednými kruhy a má hnědou nebo červenou barvu. Je suchý a za vlhka lepkavý.

Lupeny: jsou husté, úzké, bělavé až narůžovělé, na řezu okrově hnědnoucí 

Třeň: válcovitý, krátký, okrový až nahnědlý, suchý a později dutý

Dužnina: je bílá a pevná, pod pokožkou klobouku růžová a neměnná. Má nevýraznou, terpentýnovou vůni. Na řezu roní bílé, ostře palčivé mléko které má nakyslou chuť. 

Mikroskopie: výtrusy 7,5-9,5 x 5,5-7 µm,široce elipsoidní, žebernaté, výtrusný prach světle krémový.

Ryzec kravský (lactarius torminosus)

Výskyt Ryzce kravského

Ryzec kravský roste hojně, většinou ve skupinkách ve všech typech lesů, často i v parcích, vždy však pod břízami v období od července do listopadu.

Možnost záměny

Ryzec pravý (Lactarius deliciosus) – kvalitní jedlá houba, roste obvykle ve skupinách, v jehličnatých, smíšených lesích na travnatých místech pod borovicemi v období od srpna do listopadu. Za syrova nepříjemně chutnající houba, po tepelné úpravě však patří mezi nejchutnější. Mléko je mrkvově červené, neměnné, jen slabě blednoucí s mírnou kořennou chutí. 

Ryzec kravský do kuchyně nepatří

Ryzec kravský je pro svoji palčivost zařazen mezi nejedlou houbu. V některých oblastech bývalého Sovětského svazu je však Ryzec kravský vyhledávanou houbou. K upravení houby se využívá mléčného kvašení, díky kterému houba časem ztratí svoji nepříjemnou palčivou chuť. I přesto však nelze tuto houbu doporučit ke konzumaci.

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.