Hřib žlučník (Tylopilus felleus)

Hřib žlučník

Hřib žlučník, známý jako hořčák nebo žlučák, není mezi houbaři příliš rozšířený, protože klame tělem a může nám způsobit velké zklamání. Je výjimečně nádherný a voňavý, v sezóně je jich více než dost v jehličnatých lesích a lze jej bez námahy zaměnit za pravé hříbky, kterým se hodně podobá.

Každopádně když jej ochutnáme, zjistíme, že hřib žlučník je nechutně hořký, a tak je nejedlý. A skutečně i malý kousek zkazí celé jídlo a způsobí, že je zcela nepoživatelné. Hřib žlučník (Tylopilus felleus), ve starších literaturách podhřib žlučový, lidově obvykle hořčák nebo žlučák, se vyznačuje hnědým kloboukem jako ostatní houby, a proto je velmi jednoduché smíchat ho s jinými hřiby, zejména s hřibem dubovým, hřibem smrkovým a hřibem hnědým.

Základní charakteristika Hřibu žlučníka

Doba výskytuČerven, červenec, srpen, září, říjen
Místo výskytuJehličnatý les, smíšený les, ostatní
Užitná hodnotaNejedlá
Tvar třeněVálcovitý, kyjovitý a soudkovitý
Barva třeněHnědá, žlutá a bílá a okrová
Konzistence třeně a dužninyTvrdá
Povrch třeněSíťkovaný
Povrch kloboukuPlstnatý
Barva kloboukuHnědá, šedá a okrová
Tvar kloboukuPolokulovitý
VůněPříjemná a houbová
ChuťHořká
HymenoforRourky — bílé, později růžové až pěnovité
PrstenNemá
PochvaNemá

Klíčové znaky Hřibu žlučníka

Klobouk je 40-150 mm široký, nápadně rozsáhlejší, v mládí polokulovitý, později potažený (polštářovitý). Pokožka klobouku je obvykle suchá, hladká matná, plstnatá, ve stáří lysá, v různých odstínech žluté, okrové, hnědé nebo šedohnědé. Za vlhka může být okrajově lepkavá a lesklá. Obtížně se odlupuje.

Rourky jsou 15-20 mm dlouhé, v mládí bílé, později narůžovělé, na bázi vykrojené. Póry jsou malé, upravené, zpočátku bílé, ale zanedlouho růžoví, v dospělosti ojediněle hranaté, při poranění rezavějící. Třeň je zpočátku soudkovitý, později kyjovitý, 40-150 x 20-60 mm, žlutohnědý, tu a tam s olivovým nádechem, s nezaměnitelnou plastickou síťkou tvořenou obrovskými prodlouženými oky. Dužnina je bílá, na řezu nezměněná, pevná, s věkem měknoucí, uvnitř třeně téměř šlachovitá. Vůně je nevýrazně houbová, chuť nezaměnitelně hořká. Výtrusný prach je růžový až hnědorůžový. Výtrusy sotva vřetenovité až téměř kulovité, duté, 10-16 x 3,5-5 µm.

Tylopilus felleus - Hřib žlučník

Výskyt Hřibu žlučníka

Vyvíjí se nepřetržitě od června do října, od bažin po hory, v jehličnatých i listnatých lesích. Vyhovují mu korozivní půdy a snáší mírně suché klima.

Možnost záměny

Mladé plodnice lze účinně zaměnit s hřibem smrkovým (Boletus edulis), tvar plodnice a barva klobouku spolu ladí. Hřib smrkový má v každém případě výjimečně světlý třeň, v mládí bílý, později nahnědlý, nikdy ne žlutý. Mladé plodnice hřibu smrkového s tmavším kloboučkem mohou být také po vzoru hřibu hnědého (Imleria badia), ale posledně jmenovaný má žluté rourky, nikoli bílé nebo narůžovělé. Více vyvinuté plodnice hřibu žlučníka navíc mohou mít podobu např. hřibu březového (Leccinum scabrum), který má bělavé (ale ne narůžovělé) lupeny a nežlutý třeň. Hřib najdete spolu s různými konzumními druhy houbovitých organismů. V daném případě lze dužninu ochutnat, protože může dojít k promíchání jedné plodnice s druhou a síla chuti těchto hřibovitých může znehodnotit celý chystaný pokrm. Fellner (2016) zaznamenal netypický žlučník kožitý (Tylopilus felleus var. alutarius) s jemnou chutí dužniny.


Všechny hřiby v našem atlasu hub

Od Veronika Hudcová

Studentka marketingu, copywriterka a milovnice kávy, dobrého jídla a zábavy. Ve svém volném čase ráda sportuje, maluje obrazy a čte. Jejím životním snem je procestovat svět.