Jak si ulehčit cvičení v chladném počasí?

Cvičení v chladných měsících má svá specifika. Jde zde mnoho nástrah, které mohou vést ke zranění či nemoci a kvůli kterým trénink nemusí být zcela efektivní. Jak se s tím vypořádat a sportovat v zimě naplno?

Udržujte konstantní tempo

Při cvičení v chladných měsících je dvojnásob důležité udržovat stálou intenzitu. Když se v létě nadměrně zpotíte či zadýcháte, nepředstavuje to prakticky žádný problém. V zimě je ale nezbytné vše ohlídat. Pomoci vám může moderní technologieoutdoor hodinky, chytré hodinky či chytrý telefon – které vám pomohou tempo měřit a ohlídat.

TIP: Jak běhat v zimě a jak se obléci?

Na začátku cvičení správně zahřejte všechny svaly a klouby, aby tělo bylo i v chladu připravené podat dobrý výkon a nedošlo ke zranění. Vyhýbejte se přílišnému zadýchání – zejména v případě, že jste náchylní na prochladnutí v oblasti dýchací soustavy. Různé záněty nosohltanu, průdušek, či dokonce zápal plic si nikdo nepřeje. Stejně tak pod mnoha vrstvami oblečení, pokud je ho příliš, nemá teplo a vlhko kam unikat. Je tedy nutné sportovat ideálním tempem, aby vše fungovalo tak, jak má.

Nezapomínejte na zimní sporty

Snažíte se v zimě provozovat typicky letní sporty, jako je běhání či jízda na kole? Zkuste místo toho přesedlat na lední brusle, vyrazit o víkendu na lyže, nebo třeba doma na běžky, pokud je dostatek sněhu. Anebo můžete jít s dětmi sáňkovat či postavit sněhuláka. Zapomenout nesmíme ani na odklízení příjezdové cesty a chodníků od sněhu a ledu.

Vhodných aktivit bývá v zimě více než dostatek. A je přirozené, že v zimě děláme trochu jinou fyzickou aktivitu než v létě. Často je to mnohem zdravější a bezpečnější.

Kvalitní obuv a správné oblečení

V každém případě nezapomeňte na vhodnou obuv a oblečení. Boty by měly mít podrážku, která vám pomůže udržet stabilitu i na kluzkém povrchu. Pokud jsou podmínky extrémní, mohou pomoci i tzv. nesmeky, se kterými udržíte stabilitu i na ledě.

Oblečení se naučte správně vrstvit. Spodní vrstvu by mělo tvořit funkční prádlo, které odvádí pot a udržuje tělo v ideální teplotě. A když píšeme funkční prádlo, myslíme kalhotky, sportovní podprsenky i trenky. Dále by mělo následovat několik lehkých izolačních vrstev. Vrchní oblečení by pak mělo být především nepromokavé – ideálně za pomoci impregnace, aby byla zachována prodyšnost. Sportovat v pláštěnce totiž opravdu není nic vhodného ani příjemného.

Pečujte o svou imunitu

V zimě mnoho z nás trpí nedostatkem vitamínů a minerálů. Dbejte tedy na vyváženou stravu, případně se nebojte sáhnout po vitamínech a minerálech ve formě doplňků. Funkční imunita je nezbytným předpokladem pro bezpečné a efektivní zimní sportování.

Od Petr Krauz

Amatérský sportovec se skromnými výsledky, milovník zdravé výživy a kroket s tatarkou. Mimo jiné také SEO konzultant na volné noze, majitel webu Krauzovinacestách.cz a zakladatel projektu Marketingová-Plzeň.cz // Instagram | LinkedIn | Facebook