Jaké vitamíny brát při dlouhodobém cvičení?

Už odmala od našich babiček víme, že vitamíny jsou důležité k tomu, aby všechno v těle fungovalo jak má a my byli zdraví jako rybičky. Když ale cvičíme, platí toto pravidlo minimálně třikrát více. Ne všechny vitamíny totiž přijme naše tělo z potravin, které sníme.

Nejdůležitější vitamíny pro sportovce:

Vitamíny B

Dochází vám při cvičení energie? Nebojte, nejste béčka. Spíš vám nějaké to béčko chybí.
Mezi hlavní vitamíny B patří vitamín B6, B12, thiamin, riboflavin a kyselina listová (B-komplex). Naše tělo je využívá na přeměnu cukrů a bílkovin na energii a zároveň na produkci červených krvinek. Je dokázané, že pokud některý z těchto zástupců vitamínu B postrádáte, čekají vás těžké časy v podobě slabších sportovních výkonů.

V čem vitamíny B najdeme?

Jezte více živočišných a rostlinných zdrojů, jako jsou např. luštěniny, drůbeží maso, listová zelenina, ořechy, celozrnné pečivo a mléčné výrobky. Mezi zdroje vitaminu B1, B3 a B7 pak také patří třeba játra.

Vitamin C

Pokud při cvičení sotva chytáte dech, možná to není vaší fyzičkou, ale chybějícím vitaminem C, který působí proti kašli, funění a také proti již zmíněnému nedostatku dechu. V podzimním počasí vám, jakožto přírodní antioxidant, navíc pomůže chránit imunitu a zlepšit regeneraci. Je potřebný pro správné vstřebávání železa.

V čem vitamin C najdeme?

Céčko se skrývá v převážně rostlinné stravě. Vsaďte třeba na šípek a rakytník, ze kterého si můžete udělat výborný čaj. Zakápnout ho můžete trochou šťávy z citronu, protože i v citrusech je tohoto užitečného vitamínu na rozdávání. Milovníci zeleniny mohou do svého jídelníčku více zařadit např. brambory, rajčata nebo papriky. Pokud ale dáváte přednost ovoci, nabízejí se třeba oblíbené jahody nebo černý rybíz.

Vitamin D

Schováváte se v létě před sluníčkem do stínu? Ochuzujete se o vitamín D! Sluneční paprsky vám nejen vykouzlí úsměv na tváři, ale také vám dodají potřebnou sílu do vašeho tréninkového dne.

Kromě toho Déčko přispívá k udržení normální činnosti svalů, kostí a zubů. V chladném se ale vitamin D stává nedostatkovým zbožím, a tak je třeba ho doplňovat někde jinde – v jídle.

TIP: Sluníčko nesvítí? Zkuste ho doplnit infrapanelem!

V čem vitamin D najdeme?

Nahradit sluníčko, které je největším zdrojem vitaminu D, není vůbec lehké. Ale není to nereálné. Menší množství můžete doplnit ve svém jídelníčku, který obohatíte např. mořskými rybami, vaječnými žloutky nebo mléčnými výrobky.

Vitamin E

Přestože nás každý druhý časopis o zdravém životním stylu před éčkem varuje, patří k nejdůležitějším antioxidantům v těle, který naše tělo chrání před bakteriemi a viry. Další benefity ocení především ženy, protože vitamín E pečuje o naši pleť i vlasy a navíc zpomaluje stárnutí.

V čem vitamin E najdeme?

Éčko najdeme převážně v rostlinné stravě, jako jsou např. oříšky, máslo, mléko nebo rostlinné oleje. Najít ho ale můžeme i v některých druzích listové zeleniny.

Železo

Železo je součástí krevního barviva, které se nazývá hemoglobin. Toto barvivo zajišťuje transport kyslíku do všech buněk vašeho těla a je tak nepostradatelné pro dýchání.

Železo v malých dávkách ztrácíme každý den. Za jednu hodinu tréninku můžeme přijít až o 5,7 % železa, a proto je třeba ho pravidelně doplňovat už jen kvůli tomu, aby naše svaly fungovaly tak, jak mají.

V čem najdeme železo?

Tady potěšíme hlavně příznivce masa. Zařaďte do svého jídelníčku červené maso jako je třeba maso hovězí a nebo vnitřnosti typu jater, ledvin či srdíček. Doplníte tak hladinu železa ve vašem těle a ještě si pochutnáte.

Pokud masu tolik neholdujete, i pro vás máme tip. Velké množství železa obsahuje quinoa, brokolice, tofu, nebo třeba kvalitní hořká čokoláda.

TIP na článek: Svalová horečka – jak ji poznáme a co na ni platí

Hořčík

Předejděte zlomeninám a zraněním doplněním hořčíku, který ztrácíme potem v průběhu tréninku. Dostatečnou hladinou hořčíku v těle snížíte také míru únavy a vyčerpání, podpoříte nervovou soustavu, činnost svalů a zdravé zuby.

Zvýšenou potřebu hořčíku začne tělo pociťovat při stresu nebo zvýšené konzumaci alkoholu.

V čem najdeme hořčík?

Oříšky, semínka, banány, avokádo a spoustu dalších superpotravin, včetně některých ryb, obsahuje horčík. Doplnit ho samozřejmě můžeme i jako doplněk stravy v tabletách.

Zinek

Zinek zastává v těle podobnou pozici jako hořčík. Stará se o to, aby se vám při tréninku dostávala potřebná energie a vytrvalost. Jeho nedostatek zapříčiní omezování tuků a bílkovin ve stravě.

V čem je zinek?

Skvělým zdrojem zinku jsou např. fazole, čočka, cizrna, tofu nebo tempeh. Obsahují ho i některá rostlinná mléka. V živočišné stravě velké zastoupení nemá. 

Od Veronika Balíková

Na první pohled křehká holka, která většinu času tráví v posilovně zvedáním těžkých vah a trénováním klientů. Mimo jiné spravuje firmám sociální sítě a když se potřebuje na chvíli zastavit, hltá jeden dokument a podcast o zločincích za druhým. :-)