Jak vybrat opasek na cvičení?

Pokud jste už někdy prošli bránou fitness centra, a my věříme, že ano, určitě jste narazili na cvičence s činkami v rukou nebo na zádech, kteří při cvičení s těžkými váhami používají opasek, utažený hodně pevně okolo pasu. K čemu vlastně jsou, a jak si vybrat ten pravý?

Má opasek na cvičení svůj význam nebo je jen módním fitness doplňkem?

Možná jste už přemýšleli, že byste si opasek na cvičení pořídili také, ale stále si nejste jistí, zda to vašemu tělu a tréninku jako takovému něco přinese? Máme pro vás dobrou zprávu – cvičení s opaskem má totiž hned několik převážně zdravotních benefitů.

V první řadě poslouží vašemu bedernímu a břišnímu svalstvu jako opora při zvedání velké zátěže, a eliminuje tak možnost úrazu, jako je například kýla. Také je skvělým pomocníkem při pokořování maximálních vah u základních silových cviků v podobě zadního dřepu, čelního dřepu, mrtvého tahu nebo také vzpěračských cviků nadhozu a trhu.

Najděte si ten pravý!

Už jsme vás trochu namotivovali, abyste si svou fitness výbavu o jeden takový opasek rozšířili? Super! Teď jen najít ten, ve kterém se budete cítit pohodlně, bude sedět stylu vašeho tréninku, a zároveň to bude láska na první pohled (nasazení). 

Pro ty, co mají rádi pohodlí a přizpůsobivost

Chcete opasek, který se přizpůsobí vám bez toho, aniž byste se museli přizpůsobovat vy jemu? Moderní funkční a skladný opasek, vyrobený převážně z nylonu, neoprenu nebo podobných směsí s pěnovým jádrem je sázka na jistotu! Kromě toho má zapínání na suchý zip, takže se dokonale přizpůsobí vaší aktuální postavě. 

Tento tvarovací parťák vám nejen dlouho vydrží, ale díky jeho materiálu ho také snadno omyjete a s přehledem sbalíte do sportovní tašky s sebou na trénink.

Navíc je velmi komplexní a využijí ho jak vzpěrači a milovníci cross tréninku, tak i ti, kteří si do posilovny zajdou jen tak po práci nebo škole zacvičit.

Největším zdravotním benefitem je jeho schopnost izolace – udrží vaše záda v teple, a to ať už cvičíte uvnitř, nebo venku.

Obrázek: Gymbeam.cz

Pro pořádné dříče

Kožený opasek je bez pochyb ten první, který si každý představí, když se řekne opasek na cvičení. Jeho poznávacími znameními jsou mohutná přezka se dvěma trny pro pečlivé utažení, kvalitní materiál a dlouhá životnost.

Ocení ho převážně silově založení sportovci se zaměřením například na silový trojboj, kulturistiku, nebo dokonce vrh koulí.

Drsně vypadající kožený opasek vašemu tělu sice dodá potřebnou oporu, kterou si zaslouží, ale kvůli jeho tvrdosti, pevnosti a minimální přizpůsobivosti si ho s sebou do tašky už jen tak nesbalíte.

Přesto se řadí mezi nejpoužívanější opasky fitness cvičenců.

Obrázek: Kulturistika.com

Pro něžné pohlaví

Nesmíme zapomenout ani na ženy, které v posilovnách tvrdě makají na svých vysněných křivkách.

I pro ně speciálně se vyrábí dámské opasky, které disponují stejnými funkcemi (viz výše), a navíc jsou navržené tak, aby potěšily každé ženské oko.

Lze vybírat z nylonových, neoprenových, ale  i z kožených, určené pro ženy, které se nebojí zvedat těžké váhy.


Omrkněte silové okénko

Od Veronika Balíková

Na první pohled křehká holka, která většinu času tráví v posilovně zvedáním těžkých vah a trénováním klientů. Mimo jiné spravuje firmám sociální sítě a když se potřebuje na chvíli zastavit, hltá jeden dokument a podcast o zločincích za druhým. :-)