Patříte mezi „chronické dietáře“ a vyzkoušeli jste již nespočet různých diet založených na různých principech? Ať už to byla dieta tukožroutská, dělená strava, keto dieta nebo cokoliv jiného, výsledkem měla být vždy štíhlá postava bez jo-jo efektu. Ten ale většinou po skončení diety tak či tak nastane, protože u valné většiny z nich není jídelníček vyvážený a při stravování se nepostupuje správně.
Mezi v současnosti oblíbené diety (zejména u sportovců) patří takzvaná carnivore dieta. Ta spočívá v tom, že člověk konzumuje pouze maso a další živočišné produkty, zatímco potraviny rostlinného původu jsou ze stravování vyloučeny. Je tento jídelníček vhodným kandidátem na zaručené zhubnutí? A co zdraví? Dá se takto stravovat dlouhodobě?
- Co je to carnivore dieta?
- Hlavní složky jídelníčku v carnivore dietě
- Pomůže carnivore dieta s hubnutím?
- Nevýhody carnivore diety
- Výhody carnivore diety
- Pro koho je vhodná a kdo by se jí měl vyhnout?
Co je to carnivore dieta?
Carnivore dieta, někdy zvaná jako dieta „masová“, je založená na konzumaci čistě živočišných produktů. Její příznivci tvrdí, že takovéto stravování pomáhá k úbytku hmotnosti bez vedlejšího jo-jo efektu, snížení zánětlivosti v těle z důvodu odkyselení organismu, údajně dochází také k regulaci hladiny cukru v krvi nebo ke zlepšení psychického stavu.
Tyto domněnky však nepotvrzují žádné studie a má se spíše za to, že takové stravování je z dlouhodobého hlediska nevhodné, ne-li nebezpečné. Existují samozřejmě skupiny lidí, pro které je tato dieta vhodná, proto ji nebudeme ihned zatracovat.
Hlavní myšlenkou carnivore diety je nulový přísun sacharidů a získávání energie z bílkovin. Ty samozřejmě také více zasytí a člověk tak přijme méně kalorií, které jsou však velmi kvalitní. U této diety, na rozdíl od většiny ostatních, se doporučuje jíst tak často, jak tělo potřebuje – jednoduše tehdy, když máte hlad.
TIP: Jak zhubnout správně? Nedělejte hloupé chyby
Hlavní složky jídelníčku v carnivore dietě
Jak jsme si již zmínili výše, hlavními a jedinými složkami jídelníčku jsou potraviny živočišného původu. Konzumuje se tedy zejména velké množství masa, vajec, mléčných výrobků a podobně. Mezi nejčastější a nejoblíbenější potraviny příznivců carnivore diety patří:
- červené maso – nejčastěji tedy hovězí
- veškerá drůbež
- vnitřnosti a droby
- ryby a mořské plody
- vejce
- mléčné výrobky – ty se však do jídelníčku zařazovat nemusí, protože obsahují laktózu, což je vlastně mléčný cukr, patří tedy mezi sacharidy.
Pomůže carnivore dieta s hubnutím?
S redukcí váhy carnivore dieta pomůže. Obecně se má za to (a například sportovci to mohou potvrdit na vlastní kůži), že diety založené na vysokém příjmu bílkovin a omezeném množství sacharidů, jsou při hubnutí velice efektivní.
Proteiny totiž zajišťují pocit sytosti, což vede ke konzumaci menšího množství potravy. Mnohdy tedy dochází k rapidnímu úbytku přijatých kalorií. Za zmínku stojí také fakt, že takto vysoký příjem bílkovin pomáhá nastartovat a zrychlit metabolismus. K tomu dochází také z důvodu velkého množství odpadních látek z živočišné stravy.
Úplné vyloučení sacharidů má za následek, že tělo začne energii získávat ze svých zásob. V první řadě sahá do zásob tukových, které jsou poměrně rychle spalovány. Právě toho využívají například „fitnessáci” před závody, kteří se potřebují zbavit co největšího množství tukové tkáně, aby lépe vyniklo svalstvo.
Nevýhody carnivore diety
Z výše zmíněných informací je tedy patrné, že masová dieta skýtá spoustu nevýhod. Mezi ně patří zejména vysoký obsah tuků ve stravě, což vede mimo jiné také ke zvyšování „špatného“ (LDL) cholesterolu. Vysoký cholesterol pak znamená také vysoké riziko kardiovaskulárních onemocnění a srdečních příhod.
TIP: Cholesterol – hodnoty, hladina, jak ho snížit a měření
Další problém se skrývá v konzumaci zpracovaného masa – klobás, uzenin a dalších masných polotovarů. Ty často obsahují příliš velké množství sodíku, který zatěžuje ledviny a zvyšuje krevní tlak. V neposlední řadě hrozí při dlouhodobém dodržování této formy stravování také větší riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku nebo postižení „nemocí králů“, odborně pojmenovanou dna.
Mezi nevýhody carnivore můžeme nepochybně zařadit také deficity důležitých živin, minerálů a vitamínů. Ty totiž obvykle nalezneme pouze v potravinách rostlinného původu jako je ovoce, zelenina, celozrnné výrobky nebo luštěniny. Tyto látky je pak nutné suplementovat za pomoci doplňků stravy, které však nikdy nemohou plně nahradit pestré stravování.
Zmínit bychom měli také nedostatečný příjem vlákniny, což se podepisuje zejména na průběhu vyprazdňování. Vláknina obsažená v potravinách se stará mimo jiné o to, aby byly ze střev odvedeny všechny odpadní látky. Její nedostatek může často vést k zácpě a neschopnosti se vyprázdnit. Nahromaděné odpadní látky v tlustém střevě také negativně ovlivňují střevní mikroflóru, která je středobodem imunity organismu.
TIP: Pokud vás zajímá téma zdravého stravování – podívejte se také na krabičkové diety.
Výhody carnivore diety
Za výhodu bychom mohli považovat poměrně rychlý váhový úbytek, zejména pak úbytek tukové tkáně, a naopak růst svalstva, což je asi cílem každé diety.
Dochází samozřejmě také ke stabilizaci cukru v krvi, což ocení hlavně lidé trpící cukrovkou (kteří by se ale měli mít při masové dietě raději na pozoru). To však není způsobeno přímo konzumací bílkovin, ale hlavně vyloučením veškerých nezdravých pochutin obsahujících cukr – zákusků, čokolád a jiných sladkostí. Omezení takových potravin je jednoznačným plusem, který by však měl být samozřejmostí i u klasického stravování.
Pro koho je vhodná a kdo by se jí měl vyhnout?
Pokud se zdravý dospělý člověk rozhodne masovou dietu podstoupit a neplánuje ji držet dlouhé týdny, neutrpí tím pravděpodobně žádné zdravotní obtíže a může si užít výhod tohoto druhu stravování jako je rychlý úbytek tuků, případně vyšší hladina testosteronu, což ocení zejména sportovci mužského pohlaví.
Jsou však skupiny lidí, kteří by se měli čistě masožravému stylu života vyhnout. Sem samozřejmě patří děti, těhotné a kojící ženy – ty potřebují pestrý jídelníček plný všech makroživin, vitamínů, minerálů i důležitých stopových prvků.
Dále by se masový jídelníček neměl objevit u lidí trpících kardiovaskulárním onemocněním, lidí s onemocněním ledvin či jater a paradoxně by se carnivore diety neměli účastnit ani diabetici, protože takto velké výkyvy cukru v krvi a naprostá absence sacharidů jim mohou spíše uškodit.